888 Τσίπρας: Η σχέση μου με τον Ερντογάν έχει δοκιμαστεί σε πολύ δύσκολες στιγμές | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τσίπρας: Η σχέση μου με τον Ερντογάν έχει δοκιμαστεί σε πολύ δύσκολες στιγμές

Τσίπρας: Η σχέση μου με τον Ερντογάν έχει δοκιμαστεί σε πολύ δύσκολες στιγμές

Έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει την Τουρκία, η οποία φιλοξενεί τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, απευθύνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ανατολή, ο μίλησε για τις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας και το Κυπριακό.

«Πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για να γίνουν ιστορικά βήματα» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ για την προσωπική του σχέση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε πως βασίζεται «στον σεβασμό, την ειλικρίνεια και την ευθύτητα» παρότι «έχει δοκιμαστεί σε πολύ δύσκολες στιγμές». «Μας έχει όμως επιτρέψει να εδραιώσουμε κανάλια επικοινωνίας σε πολλά επίπεδα, να ξεπεράσουμε εμπόδια και να μπορούμε σήμερα να μιλάμε για μία θετική ατζέντα» πρόσθεσε, ενόψει της διήμερης επίσκεψής του στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. «Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου πιστεύω όπως θα έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε τον δύσκολο αλλά ειλικρινή διάλογο που ξεκινήσαμε τον Δεκέμβριο του 2017 και να πιάσουμε τη θετική μας ατζέντα από εκεί που την αφήσαμε» είπε.

Για το προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Πιστεύω πως η Τουρκία έχει αναλάβει το μεγάλο βάρος της φιλοξενίας τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων. Αυτό θα πρέπει πάντα να το αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τη γειτονική χώρα». Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, χάρη στη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ το 2016 οι παράνομες ροές και ειδικά οι θάνατοι στο Αιγαίο «περιορίστηκαν δραστικά».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε πως Τουρκία και Ελλάδα θα πρέπει να εντείνουν τη συνεργασία τους αναφορικά με τις προσφυγικές ροές καθώς «τα ελληνικά νησιά έχουν σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος τα τελευταία χρόνια».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, πρέπει να βρει τρόπο να ενισχύσει την υποστήριξη που δείχνει στις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από τις προσφυγικές ροές και να απορρίψει ατζέντα που δεν είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο ή τις ανθρωπιστικές αρχές» τονίζει.

Αναφορικά με το εάν υπάρχει πιθανότητα για νέες συνομιλίες στο Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας είπε πως οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για «δίκαιη και βιώσιμη λύση με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» παρά τις προγραμματισμένες για φέτος εκλογές και στις δύο χώρες. «Η επανένωση του νησιού σε αυτή τη βάση είναι η μόνη πιθανή λύση» πρόσθεσε, ζητώντας «αποτελεσματικές προπαρασκευαστικές συναντήσεις» για το θέμα της ασφάλειας με την τουρκική πλευρά.

newsbeast.gr

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Δείτε επίσης

ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ: “ΣΟΟΥ” ΑΠΟ ΤΗΝ “ΚΟΥΛΟ -ΦΑΜΙΛΙΑ”! ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΟΝΟ ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ- ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΛΑΤΣΗ – ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΝ; ΤΑ “ΠΑΠΑΤΖΗΛΙΚΙΑ” ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ;

ΑΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟ ΚΟΝΤΑΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ Μπροστάρης στην …