888 Τσιόδρας: Αλλάγη πλεύσης για μάσκα -Πότε πρέπει να την φοράμε | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Τσιόδρας: Αλλάγη πλεύσης για μάσκα -Πότε πρέπει να την φοράμε

Τσιόδρας: Αλλάγη πλεύσης για μάσκα -Πότε πρέπει να την φοράμε

Σε αλλαγή πλεύσης σε σχέση με την ευρεία χρήση μασκών προχώρησε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Ενώ μέχρι πριν από μερικά 24ωρα τόνιζε ότι η χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη «μόνο στα άτομα με συμπτώματα του ιού και όσοι φροντίζουν για αυτά, καθώς βέβαια και οι επαγγελματίες υγείας», με αφορμή το συμπέρασμα επιστημόνων της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (NAS) των ΗΠΑ που θεωρούν πιθανό ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του αέρα και της απλής αναπνοής, αλλά και σχετικές απαντήσεις του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει παγκοσμίως, τόνισε ότι: «Αυτή τη στιγμή σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα, σε κλειστούς ενεχομένων να δούμε μια τέτοια σύσταση στην Ευρώπη τις επόμενες ημέρες. Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε και τους περιορισμούς μιας τέτοιας στρατηγικής».

Συγκεκριμένα ο κ. Τσιόδρας είπε για το θέμα:

«Μάλλον κάποιοι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μπορεί να συμμετέχουν άθελά τους στην μετάδοση της νόσου. Γι’ αυτό χθες, σε αντίθεση με αυτά που στήριζε έως σήμερα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των ΗΠΑ, το περίφημο CDC ανακοίνωσε την προαιρετική, δηλαδή εθελοντική χρήση ενός καλύμματος του προσώπου και της μύτης. Παραδείγματος χάριν οποιοδήποτε ύφασμα, ένα κασκόλ ή μία μπλούζα. Σε δημόσιους χώρους, όταν υπάρχει αυξημένη επαφή των ανθρώπων μεταξύ τους. Δεν το έκανε για να αλλάξει το μήνυμα ότι δεν πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις αλλά το έκανε για να δώσει λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα ή λίγο πριν εμφανίσουν συμπτώματα, όταν υπάρχει συγχρωτισμός, που δεν πρέπει να υπάρχει αυτή την εποχή και όταν υπάρχει σημαντική μετάδοση στην κοινότητα, όπως αυτή τη στιγμή σε κάποιες περιοχές των ΗΠΑ. Πρακτικά αυτό τι σημαίνει; Μπορώ να έχω τον ιό και να μην το γνωρίζω; Ναι, το έχουμε πει, έτσι πρέπει να συμπεριφερόμαστε. Μπορώ να προστατεύσω τους άλλους σε αυτή την περίπτωση. Πάλι η απάντηση είναι «ναι». Οι Αμερικανοί λένε ναι για να μην τους κολλήσω, φορώντας ένα κάλυμμα προσώπου ή μία μάσκα, όταν έρχομαι σε επαφή με πολλούς ανθρώπους, όπως στο σούπερ μάρκετ ή στο φαρμακείο. Βέβαια την στενή επαφή έχουμε πει να την αποφεύγουμε ούτως ή άλλων. Και προσοχή αυτά τα καλύμματα που συνιστούν, δεν είναι ιατρικές ή χειρουργικές μάσκες που τις στέλνουμε για τα νοσοκομεία και τους υγειονομικούς μας. Και δεν τονίζουν και κάτι άλλο. Ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα όταν χρησιμοποιούμε τέτοια καλύμματα, κασκόλ και αυτοσχέδιες μάσκες. Ποιο είναι αυτό το πρόβλημα: Ας υποθέσουμε πως δεν είμαι μολυσμένος και φορώ ένα τέτοιο μαντήλι. Μετά εκτίθεμαι σε κάποιον που βγάζει με το φταρνισμά του τον ιό. 40-90% των σωματιδίων του ιού παγιδεύονται στο ύφασμα και μάλιστα όταν έχει μαζέψει αρκετή υγρασία από την αναπνοή μας. Μετά εγώ νομίζοντας ότι είμαι ασφαλής βγάζω το μαντήλι μ απρόσεχτες κινήσεις, δεν τηρώ την υγιεινή των χρειών και φυσά μπορεί να μολυνθώ, με αυτή την ψευδαίσθηση της ασφάλειας. Μάλιστα, ενδέχεται να αυξηθεί ο κίνδυνος της μόλυνσης. Άρα, κάποιες από αυτές τις αυτοσχέδιε μάσκες μπορεί ενώ προστατεύουν αυτούς που είναι υγιείς και δεν έχουν τον ιό, από αυτούς που δεν έχουν συμπτώματα και έχουν τον ιό, να κάνουν πρόβλημα από την αντίθετη μεριά. Αυτοί που είναι υγιείς φορούν, μπορεί να μη τη χρησιμοποιήσουν σωστά και να μολυνθούν. Και γι΄ αυτό δεν συστήνεται τέτοια λύση σε επαγγελματίες υγείας, όπως γιατροί και νοσηλευτές. Και φυσικά το να φοράς ένα τέτοιο κάλυμμα, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μην τηρούμε αποστάσεις. Μα βάση τα δικά μας δεδομένα αυτή τη στιγμή το όφελος αναμένεται να είναι μικρό. Το όφελος μιας τέτοιας πρακτικής μπορεί να αυξηθεί αν αυξηθεί ο ρυθμός της μετάδοσης τις επόμενες εβδομάδες. Όπως θυμάστε, έχω ζητήσει από το Ευρωπαϊκό CDC να τοποθετηθεί επίσημα επί αυτού του θέματος και έχω ζητήσει και από τα μέλη της Επιτροπής μας να συζητήσουμε και να τοποθετηθούμε επ’ αυτού.

Αυτή τη στιγμή σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα, σε κλειστούς ενεχομένων να δούμε μια τέτοια σύσταση στην Ευρώπη τις επόμενες ημέρες. Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε και τους περιορισμούς μιας τέτοιας στρατηγικής».

Kορωνοϊός: 68 νεκροί, 92 διασωληνωμένοι -60 νέα κρούσματα,1.673 συνολικά

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι στους 68 έφτασαν σήμερα οι θάνατοι από κορωνοϊό στην χώρα μας, καθώς καταγράφηκαν εννέα νέα. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας από αυτούς οι 50 είναι άνδρες και οι 19 γυναίκες. Το 91% είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένοι. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 70 έτη.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας ο μεγάλος αριθμός των θανάτων αντικατοπτρίζει την εικόνα του ιού στην χώρα μας πριν από δύο, τρεις εβδομάδες, προσθέτοντας ότι, όπως έχει ξαναπεί, ένα ποσοστό από αυτούς που βρίσκονται στις ΜΕΘ διασωληνεμένοι, δεν θα τα καταφέρουν.

Παράλληλα στα 68 έφτασαν σήμερα στη χώρα μας τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού, και συνολικά στα 1.673 (σ.σ. τα περισσότερα στην Αττική), ενώ 92 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι. Από αυτούς 20 είναι γυναίκες και 71 άνδρες, με μέση ηλικία 66 ετών. Το 70% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών. Παράλληλα 10 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Δείτε επίσης

Βρούτσης: Επανέκδοση των εκθέσεων του συστήματος «ΗΛΙΟΣ»

«Με την επανέκδοση των εκθέσεων του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» φωτίζουμε ξανά όλες τις πτυχές του ασφαλιστικού …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *