ΕνημέρωσηΟικονομία

Υπερταμείο: Συμμετείχε στο 4ο Συνέδριο του Δικτύου One Planet Sovereign Wealth Funds

Στο 4ο ετήσιο συνέδριο του παγκόσμιου δικτύου One Planet for Sovereign Wealth Funds (OPSWF) που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι συμμετείχε το Υπερταμείο στο πλαίσιο της συνδρομής του στην προσπάθεια για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής.

Το One Planet Sovereign Wealth Funds ιδρύθηκε το 2017, από κορυφαία παγκόσμια Δημόσια Επενδυτικά Ταμεία (Public Wealth Funds) με στόχο τη συμβολή τους στην επιτάχυνση της μετάβασης σε μια βιώσιμη οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Emmanuel Macron που πιστεύει ότι αν τα επενδυτικά funds θέσουν στις επενδύσεις τους ως προτεραιότητα το περιβάλλον, μπορούν να επηρεάσουν και να συμπαρασύρουν θετικά το σύνολο της οικονομίας προς αυτή την κατεύθυνση. Το δίκτυο περιλαμβάνει 43 από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές στον κόσμο, μεταξύ αυτών είναι Δημόσια Επενδυτικά Ταμεία (Wealth Funds), Παγκόσμιοι Διαχειριστές Περιουσιακών Στοιχείων (Asset Managers) και Εταιρείες Επενδύσεων Ιδιωτικών Κεφαλαίων (Private Equity Funds).

Oι εκπρόσωποι των μελών του One Planet συζήτησαν με τον Πρόεδρο Macron και τον απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Κλίμα, John Kerry, τις τελευταίες επενδυτικές τάσεις και στρατηγικές που στοχεύουν στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, καθώς και την ανάγκη στρατηγικών επενδύσεων σε ΑΠΕ σε αναδυόμενες και ανεπτυγμένες αγορές, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει η Συμφωνία του Παρισιού.

Όπως σημείωσε κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Emmanuel Macron, τα μέλη του One Planet συστρατεύονται και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μετάβασης σε μια παγκόσμια οικονομία που θα είναι ευθυγραμμισμένη με τη Συμφωνία του Παρισιού. Παράλληλα συμπλήρωσε, ότι «γινόμαστε μάρτυρες μίας κρίσιμης μάζας επενδυτών που απαλλάσσουν τα χαρτοφυλάκιά τους από επενδύσεις που σχετίζονται με υψηλές εκπομπές άνθρακα, καθώς παράλληλα και εταιρειών που επενδύουν στη μείωση του αποτυπώματός τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις του επενδυτών. Η μοναδική μας ελπίδα για να διασφαλίσουμε πως η θερμοκρασία του πλανήτη δεν θα ξεπεράσει τους 1,5 βαθμούς Κελσίου εξαρτάται από ταχέως αναπτυσσόμενες καινοτομίες που θα επιτρέψουν τις εταιρείες να έχουν (1) αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα και (2) θετικό αποτύπωμα βιοποικιλότητας, για να εξισορροπήσουμε την εξίσωση άνθρακα, και να προστατεύσουμε τις επόμενες γενεές».

Με τη σειρά του, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κλίμα, John Kerry, δήλωσε πως «Η πρωτοβουλία του OPSWF, υπό την ηγεσία του Προέδρου Macron και σε συνάρτηση με την εμπειρία των Δημόσιων Επενδυτικών Ταμείων, των Asset Managers και των Private Equity Funds, έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει καταλυτική δύναμη για δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής και να μετατοπίσει τρισεκατομμύρια δολάρια προς βιώσιμες και έξυπνες επενδύσεις για το κλίμα».

O Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, κατά την τοποθέτησή του στο Συνέδριο, σχολιάζοντας την ένταξη της Ελλάδας για πρώτη φορά στο One Planet (OPSWF) δήλωσε: «Η κλιματική κρίση είναι σήμερα χωρίς αμφιβολία η σημαντικότερη απειλή που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Μόνο με ευρύτερες περιφερειακές και διεθνείς συνεργασίες μπορούμε να απαντήσουμε πειστικά στο πρόβλημα. Το Υπερταμείο, ενώνει τις δυνάμεις του με σημαντικούς παγκόσμιους οργανισμούς για να συμβάλουν από κοινού, ενεργά, στην αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης».

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock