Τον περασμένο μήνα, η Ουάσινγκτον επέβαλε όπως αναμενόταν επί μακρόν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εξαιτίας της αγοράς των S-400.«Νομίζω ότι θα χρειαστεί να εξετάσουμε τον αντίκτυπο των υπαρχουσών κυρώσεων για να αποφασίσουμε εάν και κατά πόσον πρέπει να γίνουν περισσότερα», πρόσθεσε ο υποψήφιος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.
Η Άγκυρα χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «σοβαρό λάθος» της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η προειδοποίηση του κ. Μπλίνκεν καταγράφηκε μία ημέρα προτού ο Τζο Μπάιντεν ορκιστεί και αναλάβει την εξουσία, διαδεχόμενος τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να οικοδομήσει στενή προσωπική σχέση.
«Η Τουρκία είναι σύμμαχος, ο οποίος όμως σε πολλά ζητήματα (…) δεν συμπεριφέρεται όπως θα έπρεπε να συμπεριφέρεται ένας σύμμαχος».
Αυτό «είναι πολύ σημαντική πρόκληση για εμάς και το βλέπουμε πολύ καθαρά», σημείωσε ο υποψήφιος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Οι κυρώσεις εγκρίθηκαν από πολιτικούς και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο. Επρόκειτο για την πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις σε βάρος κράτους-μέλους του NATO.
Η σύγκρουση σχετικά με τους S-400 θεωρείται η κυριότερη πρόκληση για τη διμερή σχέση το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν είναι το μόνο πεδίο στο οποίο οι δύο πλευρές αποκλίνουν θεαματικά.
Ουάσινγκτον και Άγκυρα διαφωνούν επίσης βαθιά ως προς τη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την τουρκική εμπλοκή στη σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.