Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Υπ. Εργασίας για ΚΕΑ: 650.000 οι δικαιούχοι –Απάντηση στη ΝΔ

Υπ. Εργασίας για ΚΕΑ: 650.000 οι δικαιούχοι –Απάντηση στη ΝΔ

Απάντηση στη ΝΔ για όσα είπε για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), εξέδωσε το υπ. Εργασίας. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Πρώτα ο κ. Βρούτσης με Δελτίο Τύπου και μετά ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στα Ιωάννινα, θέλησαν να αναφερθούν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, να διεκδικήσουν την πατρότητά του και να το οικειοποιηθούν.

Ξέχασαν ότι από το 2010 μέχρι τον Νοέμβριο 2014 δεν είδαν την ακραία φτώχεια, αρνούνταν ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Όταν είδαν το πρόβλημα, λίγο πριν από τις εκλογές σχεδίασαν ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, για 13 Δήμους, το οποίο ήταν ανεπαρκές και αναποτελεσματικό.

Αξιολογήθηκε από έλληνες και ξένους αξιολογητές, τους οποίους είχε προσλάβει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, και βρέθηκε προβληματικό στον σχεδιασμό, στη λειτουργία του συστήματος, στην πρόσβαση των πολιτών, αλλά και χωρίς σοβαρή προετοιμασία.

Η κυβέρνησή μας δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει την ακραία φτώχεια στην οποία η δική τους πολιτική είχε οδηγήσει την κοινωνία. Σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας και παρά την αντίδραση των δανειστών, ψηφίσαμε μέσα στους δύο πρώτους μήνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και υλοποιήσαμε αμέσως τον νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που ενίσχυσε 400.000 ανθρώπους με την Κάρτα Αλληλεγγύης, δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα και επιδότηση ενοικίου.

Σχεδιάσαμε το πρωτοπόρο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που σήμερα λαμβάνουν 650.000 συμπολίτες μας. Σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας εξασφαλίσαμε 760 εκατομμύρια € χωρίς καμία περικοπή επιδομάτων.

Το ΚΕΑ δεν έχει σχέση με το κακοσχεδιασμένο πιλοτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Λειτουργεί με αδιάβλητο πρωτοποριακό ηλεκτρονικό σύστημα, εύχρηστο για τον πολίτη συνδεδεμένο με όλες τις βάσεις δεδομένων του κράτους. Το ηλεκτρονικό σύστημα του ΚΕΑ εξετάζει την οικονομική κατάσταση του αιτούντος το τελευταίο εξάμηνο, και όχι την κατάσταση προ διετίας με βάση τη φορολογική δήλωση, όπως είχε σχεδιαστεί το πρόγραμμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, και τον ενημερώνει αμέσως για το ποσόν που δικαιούται, το οποίο του καταβάλλεται τον επόμενο μήνα. Το σύστημα είναι διαρκώς ανοιχτό, δηλαδή οι πολίτες μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσφύγουν σε αυτό και να υποβάλουν την αίτησή τους.

Αντίθετα με τη γενική αναφορά στην πρόσβαση των δικαιούχων στην αγορά εργασίας που υπήρχε στο σχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, χωρίς κανένα σχέδιο για την εφαρμογή της, στο ΚΕΑ προβλέπεται η ένταξη στην εργασία τουλάχιστον του 10% των δικαιούχων ανέργων εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το ΚΕΑ δεν εγκλωβίζει τους δικαιούχους του στο κοινωνικό περιθώριο και στη φτώχεια. Σε αυτό συμβάλλουν και οι κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρονται στους δικαιούχους του ΚΕΑ.

Καλωσορίζουμε τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη στο κράτος πρόνοιας που οι κυβερνήσεις στις οποίες ανήκε διέλυσαν και στην καταπολέμηση της φτώχειας που αυτές οι ίδιες κυβερνήσεις με την πολιτική τους εκτόξευσαν στο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρωζώνη. Αυτή είναι η εμπειρία τους με τη φτώχεια και ο κ. Μητσοτάκης στα Ιωάννινα περιέγραψε πολύ καλά τη διαδικασία φτωχοποίησης, ξεχνώντας βέβαια να πει ότι γι’ αυτήν ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό το κόμμα του και ο ίδιος. Ξέχασε επίσης να πει ότι οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια στην Ελλάδα είχαν φτάσει επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο, ενώ την τελευταία διετία διπλασιάστηκαν!

Εκείνο όμως που δεν του επιτρέπουμε είναι την ώρα της διαπραγμάτευσης να συντάσσεται με τις πιο ακραίες φωνές και να υπονομεύει έτσι τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας. Αυτό ακριβώς σημαίνει το αίτημά του για «ενοποίηση βασικών επιδομάτων» και ενσωμάτωσή τους στο ΚΕΑ με εισοδηματικά κριτήρια. Σημαίνει περικοπή των οικογενειακών και των αναπηρικών επιδομάτων, προσαρμογή όλου του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου στον στενό κορσέ του ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Αυτό δεν θα το καταφέρει!

Πηγή
Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Δείτε επίσης

Κοινωφελής Εργασία ΟΑΕΔ: Τηλεργασία και αναστολή εργασίας, ποιους αφορά και πώς θα γίνεται

Οδηγίες για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας ΟΑΕΔ των 36.500 θέσεων σε δήμους και Περιφέρειες δίνει η Γενική …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
kontasas.gr
Ότι αφορά τον πολίτη