888 Φάμελλος: Το αποτέλεσμα στην ΠΓΔΜ είναι διφορούμενο | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Φάμελλος: Το αποτέλεσμα στην ΠΓΔΜ είναι διφορούμενο

Φάμελλος: Το αποτέλεσμα στην ΠΓΔΜ είναι διφορούμενο

«Είναι γεγονός ότι το αποτέλεσμα είναι διφορούμενο» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ.

«Το 35% των πολιτών ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας. Το 92% των πολιτών που ψήφισαν είναι υπέρ της συμφωνίας. Σε μία διαφορετική συμμετοχή θα ήταν πλειοψηφικό και συνταγματικά επαρκές. Όμως, όσοι διαφωνούν αθροίστηκαν με τη συνήθη αποχή και υπάρχει ισχυρός διχασμός, αυτό είναι προφανές» παρατήρησε ο κ. Φάμελλος και ανέφερε: «Ήταν μια πολύ σημαντική πολιτική στιγμή το δημοψήφισμα, όμως, η δική μας εξωτερική πολιτική, μία ισχυρή εξωτερική πολιτική, σε κάθε περίπτωση δεν ετεροκαθορίζεται. Η δική μας επιλογή είναι σταθερή, είναι ειρηνικά Βαλκάνια χωρίς αλυτρωτισμούς και διεκδικήσεις, με ακέραια τα εθνικά μας συμφέροντα, τα οποία σε έναν βαθμό αμφισβητήθηκαν τα τελευταία χρόνια». «Η συμφωνία των Πρεσπών υπηρετεί αυτήν τη στρατηγική μας επιλογή, δηλαδή να έχουμε τη χώρα μας επίκεντρο των Βαλκανίων με ειρήνη, συνεργασία, αλληλεγγύη, δημιουργία και πρόοδο» πρόσθεσε.

Σημείωσε, δε, ότι «το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος διαψεύδει έντονα όσους μας χρέωσαν ελλιπή διεκδίκηση ή απεμπόληση δικαιωμάτων και εθνικών συμφερόντων, αποδεικνύεται δηλαδή ότι τα ουσιαστικά επίδικα είναι αυτά για τα οποία καλούνται να αποφασίσουν οι πολίτες της πΓΔΜ». «Δεν υποτιμούμε τη σοβαρή υπέρβαση που πρέπει να κάνουν οι γείτονές μας, που πρέπει να υπερβούν την ταυτότητα με την οποία τους διαπαιδαγώγησαν, ενώ υπάρχουν έντονες εθνικιστικές κραυγές και έντονος φανατισμός που ενισχύεται και από κομματικά και από εκλογικά οφέλη» συμπλήρωσε. «Το δημοψήφισμα δεν μπόρεσε να κατοχυρώσει ισχυρά αυτήν την αλλαγή πορείας και πρέπει εμείς από τη μεριά μας να πούμε, σαν Ελλάδα, ότι θέλουμε να είναι κατοχυρωμένη η αλλαγή πορείας και ειρήνης στα Βαλκάνια, η Ελλάδα έχει την ισχύ να είναι ο εγγυητής ειρήνης και προόδου στα Βαλκάνια, τα δύσκολα είναι δίπλα, αυτοί πρέπει να αλλάξουν πορεία, να αλλάξουν όνομα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για την απόκριση του κρατικού μηχανισμού στη διαχείριση των προβλημάτων που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Σαββατοκύριακου, απάντησε: «Υπήρχαν, πλέον, στη διάθεση και των τοπικών αρχών τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας, ώστε να γνωρίζουν πού να επικεντρώσουν την προσοχή τους […] Υπάρχουν αδιάκοπα έρευνες για τους αγνοούμενους, ενώ άμεσα κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές που επλήγησαν και παραμένει σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική να μην υλοποιηθούν οι ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις και με αφορμή την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, επισήμανε: «Θα κριθεί και σε μια διαπραγμάτευση που εξελίσσεται με τους Ευρωπαίους που παρακολουθούν τα θέματα των πλεονασμάτων με βάση τις συνθήκες της Ευρωζώνης. Αυτός ο προϋπολογισμός θα αποδεικνύει ότι έχουμε βγει από το μνημόνιο οριστικά, ότι είμαστε πλέον μία χώρα κανονική στην Ευρωζώνη».

«Η βούλησή μας είναι να μη γίνει περικοπή των συντάξεων και έχουμε εξασφαλίσει τα οικονομικά χαρακτηριστικά για να μη γίνει κάτι τέτοιο» διαβεβαίωσε και πρόσθεσε: «Δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανένας συνταξιούχος, αυτή η κυβέρνηση υπερασπίστηκε το ασφαλιστικό σύστημα, όταν κάποιοι άλλοι το χρεοκόπησαν, καθώς πληρωνουμε τα σπασμένα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Σχετικά με την υλοποίηση των πρωθυπουργικών εξαγγελιών από το βήμα της ΔΕΘ, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε: «Η μεγάλη αλλαγή που θα δουν οι πολίτες στον προϋπολογισμό σήμερα είναι ότι […] θα έχουμε υλοποίηση τουλάχιστον του 80% των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού, αυτό σημαίνει ότι θα δούμε υλοποίηση των μέτρων που αφορούν και στις ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών και των επιστημόνων που αφορά και στο εφάπαξ και στον κατώτατο μισθό και στο επίδομα ενοικίων σε πάρα πολλά μέτρα που ανακοινώθηκαν στην έκθεση».

newsbeast.gr

Πηγή

Δείτε επίσης

GEWKWN : Αυτοί που μας κυβερνούν… δεν είναι Έλληνες ! Για να μην αναρωτιέστε γιατί φτάσαμε στην καταστροφή..

ΑΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟ ΚΟΝΤΑΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ Αυτοί που …