Κόσμος

Ισραήλ: Η Χαμάς χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία της Γάζας ως κάλυψη – Κρυμμένα οπλοστάσια σε σπίτια

Στοιχεία που δείχνουν ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί ιατρικές εγκαταστάσεις στη Λωρίδα της Γάζας  για τους σκοπούς της παρουσίασε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, την ώρα που το διπλωματικό παρασκήνιο είναι έντονο λόγω και της παρουσίας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην περιοχή. Παράλληλα  γινόταν γνωστό  δυνάμεις του Ισραηλινού στρατού ανακάλυψαν ολόκληρα οπλοστάσια μέσα σε σπίτια. 

Ο Χαγκάρι παρουσίασε ένα βίντεο που δείχνει μια υπόγεια είσοδο στο νοσοκομείο Σείχ Χαμάντ, η οποία, όπως υποστήριξε, συνδέεται με τα δίκτυα τούνελ της Χαμάς. Ένα άλλο βίντεο δείχνει ενόπλους της Χαμάς να ανοίγουν πυρ κατά των ισραηλινών δυνάμεων από το νοσοκομείο.

Στη συνέχεια ο Χαγκάρι αποκάλυψε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πληροφορίες για ένα δίκτυο τούνελ κάτω από το λεγόμενο ινδονησιακό νοσοκομείο. Παρουσίασε επίσης ηχογραφήσεις τηλεφωνημάτων μεταξύ αξιωματούχων της Χαμάς που περιγράφουν τη χρήση των αποθεμάτων καυσίμων που ανήκουν στο νοσοκομείο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κατηγορήσει στο παρελθόν τη Χαμάς ότι έχει την κύρια βάση των επιχειρήσεών της κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο ιατρικό κέντρο στη Γάζα, καθώς και ότι συσσωρεύει καύσιμα για τρομοκρατικούς σκοπούς.

Δράττοντας την ευκαιρία ανέφερε ότι η ισραηλινή πλευρά έχει προσπαθήσει πολύ να πείσει τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα προς τα νότια. Σημείωσε ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έριξε περισσότερα από ενάμισι εκατομμύριο φυλλάδια στη βόρεια Γάζα και έκανε πάνω από 20.000 τηλεφωνήματα προκειμένου να πείσει τον άμαχο πληθυσμό να εκκενώσει.

Ολόκληρα οπλοστάσια μέσα σε σπίτια

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι τα στρατεύματα της 551ης Ταξιαρχίας που σάρωναν κατοικίες στο Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Γάζα βρήκαν δεκάδες όπλα, εξοπλισμό και υλικό πληροφοριών.

H κρύπτη περιλάμβανε τουφέκια εφόδου, υποπολυβόλα, χειροβομβίδες, εκρηκτικούς μηχανισμούς, προστατευτικό εξοπλισμό και drones που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς για τη ρίψη εκρηκτικών.

Συνάντηση Μπλίνκεν – Αμπάς

Στο διπλωματικό μέτωπο ο Άντονι Μπλίνκεν σε μια προσπάθεια για την δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου μετέβη την Κυριακή (5/11) σε Δυτική Όχθη, Κύπρο και Τουρκία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Δυτική Όχθη, λίγο πριν ταξιδέψει για την Τουρκία.

Στο ξαφνικό αυτό ταξίδι, ο Αμερικανός διπλωμάτης, συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, με τον τελευταίο να καταγγέλλει τη «γενοκτονία» του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν έχω λόγια για να περιγράψω τη γενοκτονία και την καταστροφή που υπέστη ο παλαιστινιακός λαός μας στη Γάζα από την πολεμική μηχανή του Ισραήλ, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις αρχές του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Αμπάς στον Μπλίνκεν στη Ραμάλα, σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Από την πλευρά του ο Άντονι Μπλίνκεν «επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την επανέναρξη των βασικών υπηρεσιών» στη Γάζα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι «δεν πρέπει να εκτοπιστούν βίαια».

Σε Κύπρο και Τουρκία ο Μπλίνκεν

Ο Αμερικανός Υπουργός, στο πλαίσιο επαφών του για την κρίση στη Μέση Ανατολή, έκανε «στάση» στη Λευκωσία, λίγες ώρες πριν την άφιξή του στην Τουρκία.

Το σημερινό ταξίδι του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών είναι μια εξαιρετικά λεπτή και δύσκολη αποστολή καθώς θα πρέπει να πείσει την Άγκυρα ότι η στάση των ΗΠΑ, δεν είναι εναντίον των Παλαιστινίων.

Η απόφαση τελικά του Μπλίνκεν να επισκεφθεί την Άγκυρα επιβλήθηκε εκ των πραγμάτων, καθώς η Ουάσιγκτον θέλει από πρώτο χέρι να ενημερωθεί για τις προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης και να διερευνήσει εάν αυτή η σαφής στροφή του Ερντογάν το τελευταίο διάστημα με καταλύτη τις εξελίξεις στην Γάζα είναι μια από τις συνήθεις τακτικές και με ιδεολογικό πρόσημο κινήσεις του Ερντογάν ή να σηματοδοτεί μια βαθιά στροφή σε αυτό που ο Ερντογάν θεωρεί ως περιφερειακό ηγεμονικό ρόλο της Τουρκίας με στρατηγική αυτονομία.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock