888 Φορολογικές δηλώσεις: Τι δείχνουν τα πρώτα εκκαθαριστικά (προθεσμίες) | Kontasas
Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / Φορολογικές δηλώσεις: Τι δείχνουν τα πρώτα εκκαθαριστικά (προθεσμίες)

Φορολογικές δηλώσεις: Τι δείχνουν τα πρώτα εκκαθαριστικά (προθεσμίες)

Μόλις το 25% των φορολογουμένων έχουν υποβάλλει έως σήμερα φορολογική δήλωση, παρά το ότι έχουν περάσει ήδη 40 ημέρες από την έναρξη της διαδικασίας στο Taxisnet.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έως σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 1.330.505 φορολογικές δηλώσεις. Από τις εκκαθαρισμένες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οι 782.128 δηλώσεις είναι μηδενικές (το 58,78% του συνόλου), οι 353.828 είναι χρεωστικές (το 26,59% του συνόλου) και οι 194.557 δηλώσεις είναι πιστωτικές (το 14,62% του συνόλου).

Οι χρεωστικές δηλώσεις αντιστοιχούν σε συνολικό φόρο 178,4 εκατ. ευρώ ή σε μέσο φόρο 504 ευρώ ανά φορολογούμενο. Οι πιστωτικές δηλώσεις αντιστοιχούν σε επιστροφή φόρου 48,8 εκατ. ευρώ περίπου ή 251 ευρώ ανά φορολογούμενο.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να δώσει παράταση έως τα τέλη Ιουλίου στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για καταβολή των αναλογούντων φόρων που θα προκύψουν από τα χρεωστικά εκκαθαριστικά σε έξι μηνιαίες δόσεις.

Άλλωστε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών για τη φορολογία, Απόστολος Βεσυρόπουλος έχει επανειλημμένα δηλώσει το τελευταίο διάστημα πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί ένα νέο κύμα ληξιπρόθεσμων οφειλών και πως το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στο να διευκολύνει τους πολίτες για να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Σήμερα το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς την εφορία ξεπερνά τα 106,055 δισ. ευρώ. Ο δε συνολικός αριθμός των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο ξεπερνά τα 3.993.521 ΑΦΜ.

Αν και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης έχουν «παγώσει» υπό τη σκιά της πανδημίας, ωστόσο προ του κορωνοϊού περισσότεροι από 1.268.819 φορολογούμενοι ήταν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και «κλειδωμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς.

Δείτε επίσης

ΑΣΕΠ 4Κ/2020: «Βοήθεια στο Σπίτι» -Παράταση για τις 1.177 θέσεις ΥΕ

ΑΝ ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟ ΚΟΝΤΑΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ Update 15: …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *