ΕνημέρωσηΟικονομία

Οι 10 συμβουλές – στόχοι της UBS για τις επενδύσεις της νέας χρονιάς

Κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιάς που ολοκληρώνεται, η ελβετική επενδυτική τράπεζα αναφέρει στην έκθεση ορισμένα από τα σημεία αναφοράς του 2023, όπως τον ρυθμό ρεκόρ των αυξήσεων στα επιτόκια, ο οποίος συνετέλεσε ώστε να αυξηθούν οι αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλά 16 ετών.

Παράλληλα, στέκεται στην αμερικανική οικονομία η οποία διέψευσε τα σενάρια για ύφεση και αντ’ αυτού αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 5% το τρίτο τρίμηνο και σημειώνει πως οι μετασχηματιστικές καινοτομίες στη τεχνητή νοημοσύνη τροφοδότησαν ένα ράλι στο χρηματιστήριο, ενώ οι πόλεμοι που μαίνονται σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, επηρεάζοντας δύο περιοχές παραγωγής ενέργειας τράβηξαν την προσοχή της αγοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Mark Haefele, Chief Investment Officer, Global Wealth Management της UBS, σημειώνει πως ο δεκάλογος της τράπεζας για το 2024 έχει στόχο «να βοηθήσει το χαρτοφυλάκιό σας να περιηγηθεί σε αυτό που ονομάζουμε ‘έναν νέο κόσμο’».

Ο δεκάλογος της UBS για το 2024

  • Περάστε περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους

Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας COVID-19 ήταν εκτεταμένες και τα αποτελέσματα εξακολουθούν να γίνονται αισθητά σήμερα: η επιστροφή του πληθωρισμού, η πίεση στην αγορά εργασίας και η άνοδος των επιτοκίων, των αποδόσεων των ομολόγων και του δημόσιου χρέους. Πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα είναι ένας νέος κόσμος, στον οποίο πολλοί ανακαλύπτουν ξανά τη σημασία του να περνούν χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους.

  • Βρείτε την ισορροπία και παραμείνετε πειθαρχημένοι αλλά σε εγρήγορση

Η γιόγκα είναι μια πρακτική του μυαλού και του σώματος που μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία, τη δύναμη και την ευελιξία – χαρακτηριστικά που είναι επίσης σημαντικά για τους επενδυτές που επιδιώκουν να δημιουργήσουν ανθεκτικά χαρτοφυλάκια μακροπρόθεσμα. Η έννοια του ισορροπημένου χαρτοφυλακίου έχει τις ρίζες της στην αρχή της διαφοροποίησης — η κατανομή των επενδύσεων σε μια ποικιλία περιουσιακών στοιχείων για την απόκτηση αποδόσεων και τη διαχείριση κινδύνων.

Τον Νοέμβριο, ένα χαρτοφυλάκιο 60/40 (που περιλαμβάνει 60% μετοχές και 40% ομόλογα) σημείωσε την καλύτερη μηνιαία απόδοση σε τρία χρόνια, με απόδοση 6,9%.

Τον Νοέμβριο, ένα χαρτοφυλάκιο 60/40 σημείωσε την καλύτερη μηνιαία απόδοσηUBS

Δεν υπάρχει ποτέ κακή στιγμή να επενδύσεις σε ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο. Ωστόσο, δεδομένης της θετικής προοπτικής μας για μετοχές, ομόλογα και εναλλακτικές λύσεις το επόμενο έτος, καθώς και τη δυνατότητα για μετοχές και ομόλογα να διαφοροποιήσουν το ένα το άλλο στα βασικά σενάρια κινδύνου, οι αναλυτές της UBS πιστεύουν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τους επενδυτές να ισορροπήσουν. Οι επενδυτές θα πρέπει να οικοδομήσουν ισορροπία, δύναμη και ευελιξία στα χαρτοφυλάκιά τους.

  • Προτιμήστε την ποιότητα έναντι της ποσότητας

Μόλις τελειώσουν οι υπερβολές της περιόδου των εορτών, πολλοί από εμάς βλέπουν το νέο έτος ως μια εποχή για να επικεντρωθούμε λιγότερο στην ποσότητα και περισσότερο στην ποιότητα.

Αυτό το θέμα της ποιότητας διατρέχει τις επενδυτικές απόψεις της UBS, τόσο σε σταθερό εισόδημα όσο και σε μετοχές.

Ο Νοέμβριος ήταν ένας πολύ καλός μήνα για τα αμερικανικά ομόλογα και τον S&P 500UBS

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Νοέμβριος ήταν ο καλύτερος μήνας σε διάστημα σχεδόν 40 ετών για τα αμερικανικά ομόλογα, με απόδοση 4,5%, ενώ ήταν καλός μήνα και για τις μετοχές με απόδοση 9% για τον S&P 500. Μάλιστα, η UBS εκτιμά πως ο S&P 500 θα ανέβει έως και τις 4.700 μονάδες μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024.

  • Αγκαλιάστε την αλλαγή – επιλέξτε ηγέτες

Ένα νέο έτος θεωρείται συχνά ως μια εποχή για να αγκαλιάσουμε την αλλαγή, και με τις καινοτόμες τεχνολογίες που προκαλούν «αναστάτωση» έχοντας σημαντικό αντίκτυπο σε όλους τους τομείς, πιστεύουν ότι το θέμα αλλαγής είναι επίσης βασικό για τους επενδυτές που αναζητούν ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου τους.

Η UBS αναμένει μερικές από τις υψηλότερες αποδόσεις στις αγορές μετοχών την επόμενη δεκαετία να προέρχονται από εταιρείες που μπορούν να αξιοποιήσουν νέες τεχνολογίες για να επεκτείνουν τις αγορές τους, να εκτοπίσουν κατεστημένους φορείς ή να μειώσουν το κόστος.

Η ζήτηση στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης αυξάνεται σημαντικάUBS

Για τους επενδυτές, ο εντοπισμός αυτών των «leaders from disruption» μπορεί να είναι το κλειδί για την ενίσχυση του μακροπρόθεσμου δυναμικού χαρτοφυλακίου.

  • Προετοιμαστείτε και αντισταθμίστε τους κινδύνους της αγοράς

Όπως λέει και το παλιό ρητό, η κατάλληλη ώρα για να φτιάξει κανείς τη στέγη του είναι όταν λάμπει ο ήλιος.

Η νέα χρονιά είναι μια καλή στιγμή για να σκεφτείτε που χρειάζεται ασφαλίσει κανείς το χαρτοφυλάκιό του, με την UBS να αναφέρεται συγκεκριμένα στις ιαπωνικές μετοχές, τον χρυσό, αλλά και «προσωποποιημένες» επιλογές αντιστάθμισης των κινδύνων της αγοράς.

  • Μην βάζετε όλα τα αυγά σε ένα καλάθι

Η ισχύς της οικονομίας των ΗΠΑ το 2023 διέψευσε τις εκτιμήσεις για ύφεση, ωστόσο η UBS αναμένει λιγότερο ευνοϊκό περιβάλλον το επόμενο έτος, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται και οι συνθήκες δανεισμού παραμένουν αυστηρές.

Τα ακόμη υψηλά επιτόκια θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στην ικανότητα των ασθενέστερων εταιρειών για αναχρηματοδότηση.

  • Προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα και από τις δύο πλευρές

Σε έναν πολωμένο κόσμο, πολλοί άνθρωποι θα ψάχνουν να προσπαθήσουν να «δουν πράγματα και από τα δύο πλευρές» πιο συχνά τη νέα χρονιά. Στις επενδύσεις, πιστεύουν ότι αυτή η προσέγγιση θα είναι πιο σημαντική στις αγορές συναλλάγματος.

Από τη μία πλευρά, βλέπουν το δολάριο ΗΠΑ ως υπερτιμημένο, ωστόσο από την άλλη πλευρά, ένα ασφάλιστρο επιτοκίου και η ανθεκτική ανάπτυξη των ΗΠΑ μιλούν υπέρ του. Αξίζει να σημειωθεί πως το συνάλλαγμα επιλογής της UBS είναι το δολάριο της Αυστραλίας.

  • Σκεφτείτε μακροπρόθεσμα

Μπορεί να είναι εύκολο να παρασυρθείς από την καθημερινότητα. Αλλά η Πρωτοχρονιά είναι ένα σημείο που πολλοί από εμάς έχουμε λίγο χρόνο και χώρο για να σκεφτούμε τη μεγαλύτερη εικόνα.

Όλο και περισσότερες εταιρείες επιλέγουν να παραμείνουν ιδιωτικές και να καθυστερήσουν μια ενδεχόμενη Δημόσια Προσφορά, κάτι που δεν αναμένεται να αλλάξει την ερχόμενη δεκαετία. Είναι σημαντικό οι επενδυτές να γνωρίζουν τις προκλήσεις και τους κινδύνους που κρύβουν οι επενδύσεις στις ιδιωτικές αγορές.

  • Δημιουργείστε ένα ξεκάθαρο σχέδιο με στρατηγικές, στόχους και αρχές

Ένα ξεκάθαρο σχέδιο που συνδέει στρατηγικές, στόχους και αξίες μπορεί να βοηθήσει τους επενδυτές να μειώσουν τον θόρυβο και να παραμείνουν δουν την «μεγάλη εικόνα». Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους επενδυτές να αποσαφηνίσουν γιατί επενδύουν και επομένως να τονώσουν πιθανότητες να επιτύχουν τους οικονομικούς τους στόχους.

Μάλιστα, η UBS σημειώνει πως υπάρχουν επενδυτικά μοντέλα που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθά τους επενδυτές να εξερευνήσουν και να επιδιώξουν τους στόχους πλούτου τους σε διαφορετικά χρονικά πλαίσια.

  • Αδράξτε τη στιγμή

Καθώς οι αγορές αρχίζουν να επικεντρώνονται στο σενάριο για μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες το 2024, η UBS πιστεύει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προλάβουν να «αδράξουν τη στιγμή», αν θέλουν να επενδύσουν μετρητά σε υψηλότερα επιτόκια.

Είναι μια καλή στιγμή για τους επενδυτές να διαχειριστούν τη ρευστότητά τους, να βεβαιωθούν ότι δεν διατηρούν πάρα πολλά μετρητά και αναζητήσουν τρόπους να κλειδώσουν τις αποδόσεις για το έτος και τα επόμενα χρόνια.

Χτίζοντας μια στρατηγική ρευστότητας για την κάλυψη δύο έως πέντε ετών, σε μια σειρά μέσων, μπορεί να βοηθήσει τους επενδυτές να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και να μεγιστοποιήσουν τις ευκαιρίες ανάπτυξης του πλούτου τους.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock