ΕνημέρωσηΟικονομία

Η μεγαλύτερη «πράσινη» επένδυση στην ιστορία της Παπαστράτος στο megaplant του Ασπροπύργου

Τη μεγαλύτερη «πράσινη» επένδυση στην ιστορία της υλοποιεί η Παπαστράτος, στο εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο. Συνολικά, το πολύπλευρο έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τους πρώτους μήνες του 2025 και να φτάσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται το έργο που θα ολοκληρώσει την ενεργειακή αναβάθμιση του εργοστασίου, με στόχο τον περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30%.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Γιώργος Μαργώνης, στο πλαίσιο του Οικονομικού Συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ενώπιον διεθνούς κοινού. Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε πως πρόκειται για μία επένδυση στρατηγικού χαρακτήρα, που εντάσσεται στο πρόγραμμα Zero Carbon Tech της μητρικής εταιρείας Philip Morris International (PMI), συνολικού ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ, υπό το οποίο αναμορφώνονται τα πρώτα 16 εργοστάσιά της, σε όλο τον κόσμο.

Η Παπαστράτος μετατρέπει το εργοστάσιο Ασπροπύργου σε ένα «έξυπνο» εργοστάσιο

Υπό το πρίσμα της βιωσιμότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης, η βιομηχανία σήμερα οφείλει να γίνει «έξυπνη», υιοθετώντας μια σειρά από καινοτομίες και τεχνολογικά προηγμένες πρακτικές και παράλληλα προωθώντας τη μετάβαση προς την πράσινη οικονομία, μέσω της λειτουργίας της. Οι επενδύσεις που στοχεύουν στη νέα εποχή, για την Παπαστράτος, ξεκίνησαν το 2017 και συνεχίζονται με σχέδιο και προσήλωση στο μέλλον, προκειμένου να επιτευχθεί το σύγχρονο «έξυπνο» εργοστάσιο.

Η Παπαστράτος έχει κατανοήσει εις βάθος πως η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η μοναδική στρατηγική που διασφαλίζει το μέλλον και μετουσιώνει αυτά τα σχέδια σε πράξεις μέσα από επενδύσεις, την προώθηση και υιοθέτηση της καινοτομίας και φυσικά, με προσλήψεις που ενισχύουν το ανθρώπινο δυναμικό της. Αναλυτικότερα:

  • Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί ή δρομολογηθεί επενδύεις συνολικού ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, με άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία της χώρας
  • Στην Παπαστράτος παράγονται εναλλακτικά προϊόντα καπνού μειωμένου κινδύνου, δημιουργώντας μάλιστα, μέσα σε 6 χρόνια, δυναμικό εξαγωγών 300 εκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα
  • Έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 900 προσλήψεις

Άλλωστε, κατά την ανακοίνωση της πράσινης επένδυσης στο ετήσιο Οικονομικό Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο κ. Μαργώνης επισήμανε πως πρόκειται για ένα «αποφασιστικό βήμα» προς τη «Βιομηχανία του Μέλλοντος», σε συνέχεια των μεγάλων επενδύσεων των τελευταίων ετών που έχει πραγματοποιήσει η Παπαστράτος: «Η ‘έξυπνη’ βιομηχανία είναι εξ ορισμού άμεσα συνδεδεμένη με τη βιωσιμότητα. Για εμάς στην Παπαστράτος, η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι ούτε εναλλακτική λύση ούτε ζήτημα επιβολής. Είναι μονόδρομος και δική μας συνειδητή επιλογή. Είναι η ίδια η στρατηγική μας. Με την επένδυση αυτή θα επιτύχουμε ταυτόχρονα ριζική ενεργειακή αναβάθμιση και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Συνεχίζουμε την πορεία μας προς το καλύτερο, με τον μοναδικό τρόπο που γνωρίζουμε: με πράξεις και αποτελέσματα».

Γιώργος Μαργώνης , Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Παπαστράτος μετατρέπεται σε ένα υπερσύγχρονο megaplant, με ικανότατα στελέχη και προηγμένες εγκαταστάσεις, που θα έχει σαφώς μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα για τον πλανήτη. Για τον σκοπό αυτό, έχουν επενδυθεί ήδη 2 εκατ. USD, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 30% μέχρι το 2025 και ταυτόχρονα, έχει μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας και νερού ανά μονάδα προϊόντος κατά 20%. Μάλιστα αυτή ήταν μία δέσμευση την οποία η εταιρεία ανέλαβε το 2020, με στόχο να πραγματοποιηθεί σε βάθος 5ετίας – κάτι που τελικά εκπληρώθηκε σε μόλις 2,5 χρόνια. Επιπλέον, η εταιρεία προμηθεύεται από το 2017 το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές.

Πώς η πράσινη επένδυση κάνει τον στόχο μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, πραγματικότητα

Η Παπαστράτος ανακοινώνει τώρα τη νέα, πράσινη επένδυση, ύψους 10 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή της αναβάθμιση, υπό το πλαίσιο του διεθνούς επενδυτικού προγράμματος «Zero Carbon Tech» της Philip Morris International. Έτσι, η Παπαστράτος εγκαθιστά φωτοβολταϊκά στις ταράτσες του εργοστασίου και των γραφείων της (συνολικού εμβαδού 11.000 m2), αντλίες θερμότητας, καθώς και ηλεκτρικό boiler, βιομηχανικού τύπου, για την παραγωγή ατμού.

Έτσι, μέχρι τις αρχές του 2025 που θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των καινούργιων υποδομών, αναμένεται να επιτευχθεί ο στρατηγικός στόχος μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30%, αφού με τη συγκεκριμένη ενεργειακή αναβάθμιση επιτυγχάνεται μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και κάλυψη σημαντικού μέρους ενεργειακών αναγκών, χωρίς την απαίτηση ορυκτών καυσίμων ως πρώτες ύλες.

Πρόκειται για ένα πολύπλευρο έργο, που πραγματοποιείται με τη συνεργασία ειδικής ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, της ομάδας του Εργαστηρίου Θερμικών Διεργασιών της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών που εξειδικεύεται στα ζητήματα πράσινης μετάβασης και παρείχε τεχνογνωσία και υψηλού επιπέδου τεχνική καθοδήγηση.

Βιωσιμότητα και κερδοφορία μπορούν να συνυπάρξουν

Αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία να σημειωθεί, είναι το γεγονός πως η Παπαστράτος έχει εκτιμήσει ότι οι πράσινες αλλαγές στο εργοστάσιό της θα επιφέρουν και μείωση σε κόστη, με αποτέλεσμα να γίνεται σαφώς πως η πορεία προς τη βιωσιμότητα συνυπάρχει με την κερδοφορία. Χάρη στην πράσινη επένδυση, η Παπαστράτος εξοικονομεί σημαντικά παραγωγικά κόστη που αφορούν στην ενεργειακή τροφοδοσία του εργοστασίου, μαζί με τα περιβαλλοντικά οφέλη: Τα φωτοβολταϊκά αναμένεται να συμβάλλουν στην περαιτέρω μείωση των ενεργειακών δαπανών, ενώ οι αντλίες θερμότητας και τα ηλεκτρικά μπόιλερ, θα μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Με το βλέμμα στο αύριο, η Παπαστράτος υλοποιεί ένα μακρόπνοο έργο που προήρθε από την ανάγκη της να πρωτοπορεί: Χωρίς κάποια επιβεβλημένη νομοθετική υποχρέωση ή δέσμευση, η εταιρεία προχωρά με βούληση, προσήλωση στον στόχο και πίστη στο βιώσιμο μέλλον για όλους και τον καθένα μας ξεχωριστά.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock