Κόσμος

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Ισραήλ – Σφοδρά ισραηλινά αντίποινα μετά την επίθεση της Χαμάς

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό, που σφυροκοπά παλαιστινιακούς στόχους ανάμεσα σε άλλους στόχους, επλήγησαν 17 κτίρια και τέσσερα αρχηγεία της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Το τίμημα, ωστόσο από την αναπάντεχη διπλή επίθεση της Χαμάς δεν είναι μικρό καθώς το Ισραήλ μετρά 22 νεκρούς, 545 τραυματίες – εκ των οποίων οι 70 σοβαρά – και σφοδρές μάχες σε επτά περιοχές, ανάμεσα σε δυνάμεις του ισραηλινού στρατού και μαχητές της Χαμάς συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η χώρα διαθέτει ένα από τα πιο εκτεταμένα και εξελιγμένα δίκτυα πληροφοριών στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με το news18.com η Χαμάς έχει απαγάγει 35 στρατιώτες και πολίτες.

Η Haaretz από την πλευρά της αναφέρει ότι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ ενώθηκαν με τους εκείνους της Χαμάς στην επίθεση εναντίον του Ισραήλ. Μαζί έχουν απαγάγει δεκάδες Ισραηλινούς πολίτες.

Τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς μετέδωσαν βίντεο που δείχνουν, όπως υποστηρίζουν, πτώματα ισραηλινών στρατιωτών να μεταφέρονται από τους μαχητές της οργάνωσης στη Γάζα και παλαιστίνιους ενόπλους μέσα σε σπίτια Ισραηλινών και άλλους να περιφέρονται σε μια ισραηλινή πόλη μέσα σε τζιπ.

Η γνησιότητα του βίντεο δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθεί.

Πηγή ασφαλείας είπε ότι ο ισραηλινός στρατός είναι ενήμερος για τις πληροφορίες περί αιχμαλώτων, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Τα ισραηλινά στρατεύματα διεξάγουν χερσαίες μάχες «σε πολλά σημεία γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας» κατά των μαχητών που διείσδυσαν «χρησιμοποιώντας αλεξίπτωτα» διά θαλάσσης και ξηράς, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού.

«Αυτή τη στιγμή, πολεμούμε», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίχαρ Εχτ σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου. «Μαχόμαστε σε συγκεκριμένα σημεία γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας…Οι δυνάμεις μας μάχονται αυτή τη στιγμή στο έδαφος», δήλωσε ενώ ανέφερε, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες, ότι «υπάρχουν απώλειες, φυσικά».

Αβοήθητοι νιώθουν οι κάτοικοι του νοτίου Ισραήλ

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες κατοίκων του νοτίου Ισραήλ που είδαν ένοπλους Παλαιστίνιους να εισβάλλουν στα σπίτια τους και να τους πιάνουν αιχμαλώτους κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδιαφορία.

«Μας σφάζουν. Δεν υπάρχει στρατός. Έχουν περάσει έξι ώρες. Οι άνθρωποι ικετεύουν για τη ζωή τους», δήλωσε ένας Ισραηλινός που ζει σε κιμπούτς σύμφωνα με την Haaretz.

Η Γκάια, που ζει στο Τελ Αβίβ είπε στο ίδιο μέσο ότι μίλησε στο τηλέφωνο με την αδελφή της στο νότιο κιμπούτς Νιρ Οζ, η οποία της είπε ότι μαχητές από τη Γάζα είχαν μπει στο σπίτι της οικογένειας.

«Μου είπε ότι εκείνη, ο αδελφός μου και ο πατέρας μου κρύβονταν στο καταφύγιο. Είπε ότι οι μαχητές της Χαμάς βγήκαν έξω μετά από λίγα λεπτά, αλλά έκτοτε δεν έχω καταφέρει να επικοινωνήσω με την οικογένειά μου». Η ίδια πρόσθεσε ότι ο αδελφός της της έγραψε ότι υπάρχουν πολλά θύματα στο κιμπούτς, αλλά δεν έχουν δει αστυνομικές δυνάμεις ή δυνάμεις του ισραηλινού στρατού.

Το μήνυμα Νετανιάχου

«Πολίτες του Ισραήλ, βρισκόμαστε σε πόλεμο. Ο εχθρός θα πληρώσει ένα άνευ προηγουμένου τίμημα. Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο».

«Ο εχθρός θα λάβει μια απάντηση που δεν έχει γνωρίσει ποτέ πριν», δήλωσε ο Νετανιάχου, απευθυνόμενος στους Ισραηλινούς, την ώρα που η κυβέρνηση δέχεται σκληρές επικρίσεις τόσο για την ανταπόκρισή της, όσο και για το γεγονός ότι πιάστηκε στον ύπνο από το χτύπημα της Χαμάς.

Το διάγγελμα του ηγετικού στελέχους της Χαμάς

Νωρίτερα ο Μοχάμεντ Ντεΐφ, υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς, ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης στα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς, καλώντας τους απανταχού Παλαιστινίους να πολεμήσουν.

«Αυτή είναι η ημέρα της μεγαλύτερης μάχης για να τερματιστεί η τελευταία κατοχή επί γης», δήλωσε, προσθέτοντας ότι εκτοξεύτηκαν 5.000 ρουκέτες.

«Προειδοποιήσαμε τον εχθρό να μην συνεχίσει την επίθεσή του εναντίον του τζαμιού Αλ Ακσά. Η εποχή της επίθεσης του εχθρού χωρίς απάντηση έχει τελειώσει. Καλώ τους Παλαιστίνιους παντού στη Δυτική Όχθη και εντός της Πράσινης Γραμμής να εξαπολύσουν επίθεση χωρίς περιορισμό. Βγείτε σε όλους τους δρόμους. Καλώ τους μουσουλμάνους παντού να εξαπολύσουν επίθεση», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ντέιφ, επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς.

Σθεναρή καταδίκη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Καταδικάζω σθεναρά τη σημερινή αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση κατά του Ισραήλ, που προκάλεσε μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων. Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα», ανέφερε.

Τις επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς κατά του Ισραήλ καταδίκασαν οι παγκόσμιοι ηγέτες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει «απερίφραστα» τις επιθέσεις της Χαμάς και εκφράζει την «αλληλεγγύη της με το Ισραήλ», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Παρακολουθούμε με αγωνία τα νεότερα από το Ισραήλ. Καταδικάζουμε απερίφραστα τις επιθέσεις της Χαμάς. Αυτή η τρομερή βία πρέπει να σταματήσει άμεσα. Η τρομοκρατία και η βία δεν επιλύουν τίποτα», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

«Η ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της με το Ισραήλ σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν καταδίκασε σήμερα «τις τρομοκρατικές επιθέσεις», όπως τις χαρακτήρισε, κατά του Ισραήλ.

«Καταδικάζω σφόδρα τις τρομοκρατικές επιθέσεις, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο το Ισραήλ. Εκφράζω την απόλυτη αλληλεγγύη μου προς τα θύματα, τις οικογένειές τους και τους οικείους τους», έγραψε ο Μακρόν στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Η αντίδραση του Ερντογάν

«Κάνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Πρέπει να αποφεύγουν τις επιθετικές ενέργειες», είπε σε συνέδριο του κυβερνώντος κόμματός του ΑΚP στην Άγκυρα.

Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες καταδίκασε σήμερα στην πλατφόρμα Χ τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ. «Καταδικάζουμε σφόδρα τις πολύ σοβαρές τρομοκρατικές επιθέσεις από τη Γάζα κατά του Ισραήλ. Είμαστε συγκλονισμένοι από αυτή την βία χωρίς διακρίσεις. Η πλήρης αλληλεγγύη μας προς τα θύματα».

Στο πλευρό της Χαμάς Αμπάς και Χεζμπολάχ

Ο Αμπάς δήλωσε το Σάββατο (7/10) ότι ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στην «τρομοκρατία των εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ο Αμπάς έκανε την παραπάνω δήλωσε έπειτα από επείγουσα συνάντηση που είχε στη Ραμάλα με αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής.

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Γάζα και ότι βρίσκεται σε «άμεση επαφή με την ηγεσία της παλαιστινιακής αντίστασης».

Μετά τα γεγονότα με την εκτόξευση ρουκετών από μαχητές στη Γάζα κατά του Ισραήλ, η Χεζμπολάχ προσθέτει ότι πρόκειται για μια «αποφασιστική απάντηση στη συνεχιζόμενη κατοχή του Ισραήλ και ένα μήνυμα σε αυτούς που επιδιώκουν την εξομάλυνση με το Ισραήλ».

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock