Χαλκιδική: Μειωμένη από 60 έως 80% η φετινή παραγωγή πράσινης ελιάς λόγω κλιματικής αλλαγής


Μειωμένη από 60% ως και 80%, «βλέπουν» τη φετινή παραγωγή πράσινης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής οι παραγωγοί, με την πλειοψηφία των εκπροσώπων τους να επισημαίνει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ολοένα και πιο επιζήμιες για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα.

«Χειρότερη και από το 2013, που ήταν μια καταστροφική χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς του νομού Χαλκιδικής, αναμένεται η φετινή», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Βαγγέλης Μισαηλίδης, εκφράζοντας φόβους ότι “η φετινή παραγωγή όχι μόνο δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 30.000 τόνους, αλλά είναι ζήτημα αν θα πιάσουμε και τους 20.000 τόνους”. Η περυσινή ήταν μια “καλή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς του νομού Χαλκιδικής, με την παραγωγή να ξεπερνά τους 110.00 τόνους, από 80.000 τόνους το 2019, 110.000 τόνους το 2018 και 130.000 τόνους το 2017.

Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους η φετινή παραγωγή πράσινης ελιάς αναμένεται σημαντικά μειωμένη φέτος στο νομό Χαλκιδικής, ο κ. Μισαηλίδης είπε:

«Δεν είναι θέμα παρενιαυτοφορίας όπως λεγόταν αρχικά. Είναι καθαρά θέμα κλιματικής αλλαγής. Είχαμε ήπιο καιρό κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο, μετά ήρθε ο παγετός το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου και η ίδια κατάσταση συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Οι απότομες και ακραίες εναλλαγές του καιρού συνεχίζονται και ως αποτέλεσμα τα ελαιόδεντρα δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν σωστά τον κύκλο τους».Source link

realhosting
loading...

Απάντηση