Χαρίτσης: Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί να περιμένει


Άρθρο στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» έγραψε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης αναφερόμενος στην οικονομία την εποχή του κορωνοϊού, στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

«Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή. Η σταδιακή αποκλιμάκωση της υγειονομικής διάστασης της πανδημίας ανοίγει την συζήτηση για την “επόμενη μέρα|. Δεν λειτουργούμε όμως εν κενώ ούτε έχουμε την πολυτέλεια να αναλωνόμαστε σε ασκήσεις επί χάρτου. Η πραγματικότητα σφραγίζεται από τη μετασχηματιστική εμπειρία της πανδημίας και από τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας μέσα από την παγκόσμια αναζήτηση ενός μοντέλου ανάπτυξης που θα θωρακίσει μακροπρόθεσμα τις κοινωνίες μας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η αναζήτηση αυτή κατέληξε στη συμφωνία γύρω από το Ταμείο Ανάκαμψης», αναφέρει ο κ. Χαρίτσης και σημειώνει:

«Πρόκειται για ένα ατελές αλλά θετικό βήμα. Δεν είναι όμως πανάκεια. Είναι δυνατότητα. Αφενός για την επούλωση των πληγών της κρίσης και αφετέρου για την επίτευξη ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί πρέπει να είναι οι άμεσοι στόχοι μας. Δεν αρκούν όμως. Χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο: ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα αποτυπώνει τη δυναμική νέα αρχή της χώρας μας. Αν δεν κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, απλώς θα αναπαραγάγουμε τις παθογένειες του παρελθόντος: η χώρα θα είναι ξανά ευάλωτη. Απαιτείται λοιπόν μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική και η υπαγωγή των διαθέσιμων κονδυλίων σε ένα μετρήσιμο σχέδιο. Στόχος μας δεν μπορεί να είναι απλώς η ονομαστική μεγέθυνση, αλλά το πώς αυτή θα συνδέεται με ένα εναλλακτικό παραγωγικό πρότυπο που θα εκκινεί από την αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, θα επιδιώκει την παραγωγή εγχώριας προστιθέμενης αξίας, θα προχωρά στην ολοκλήρωση κρίσιμων προοδευτικών μεταρρυθμίσεων από τη χωροταξία έως το φορολογικό σύστημα, θα εξασφαλίζει την υλοποίηση βασικών έργων υποδομής και θα στηρίζει τη νεανική και καινοτόμο επιχειρηματικότητα».Source link

realhosting
loading...

Απάντηση