888 Χαρίτσης: «Ιστορικό βήμα» το κοινό ανακοινωθέν Πρωθυπουργού- Αρχιεπισκόπου | Kontasas
Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Χαρίτσης: «Ιστορικό βήμα» το κοινό ανακοινωθέν Πρωθυπουργού- Αρχιεπισκόπου

Χαρίτσης: «Ιστορικό βήμα» το κοινό ανακοινωθέν Πρωθυπουργού- Αρχιεπισκόπου

«Πολύ σημαντικό, ιστορικό» χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, το βήμα στις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους που έγινε προχθές με την κοινή ανακοίνωση Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Έγινε το πρώτο βήμα και δεν έγινε τυχαία γιατί καλλιεργήθηκε κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών και υπήρξε αυτή η συστηματική προσπάθεια, μια σοβαρή δουλειά και σε τεχνικό επίπεδο ώστε να μπορούμε να προχωράμε. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Πρέπει και θα συνεχίσουμε έτσι, με προσεκτικά βήματα, προκειμένου να ολοκληρώσουμε αυτή τη συμφωνία, την οποία έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης.

«Το κοινό ανακοινωθέν αποτελεί μια ιστορική στιγμή γιατί γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά ότι οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας διαχρονικά είναι ακανθώδεις, είναι δύσκολες», σημείωσε και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι φτάνουμε σ’ αυτό το σημείο να υπάρχει μια κοινή ανακοίνωση, η οποία θέτει τις προϋποθέσεις για να υπάρξει μια συνολική συμφωνία για ζητήματα που απασχολούν τα δύο μέρη είναι μια ιστορική στιγμή. Πρέπει με μεγάλη προσοχή και πολλή δουλειά να υλοποιηθούν όλα τα βήματα που χρειάζεται να υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία. Δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό, αλλά είμαι πολύ αισιόδοξος βάσει και της δουλειάς που προηγήθηκε του συγκεκριμένου ανακοινωθέντος».

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια που προηγήθηκε για να επιλυθούν μια σειρά από τεχνικά, οικονομικά και νομικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας, «ένα ζήτημα το οποίο δημιουργεί τριβές μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας εδώ και πολλές δεκαετίες», ανέφερε πως ήταν «ένας αγώνας δρόμου που έγινε τον τελευταίο χρόνο και βασίστηκε στη σχέση εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο μερών».

Εξήγησε ότι «ήταν πάρα πολύ σαφείς οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί του Κράτους και της Εκκλησίας προσερχόμενοι σ’ αυτή την κοινή προσπάθεια αλλά υπήρξε μια πολύ συστηματική δουλειά που δεν έχει προηγούμενο».

Σημείωσε δε πως «είναι μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι ο βασικός κόμπος που επιλύεται και μέσω αυτού βελτιώνονται και οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η διαδικασία προχωράει ομαλά και αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταγραφή τους επόμενους μήνες και να συσταθεί και το ταμείο αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας «έτσι ώστε να αρχίσει η αξιοποίηση πολύ σημαντικών περιουσιακών στοιχείων, που επί πολλά χρόνια βρίσκονταν σε μια διαδικασία δικαστικής διεκδίκησης από τα δύο μέρη χωρίς να μπορεί να προχωρήσει η αξιοποίησή τους».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Χαρίτσης, «μπορούμε να μιλάμε για μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας».

newsbeast.gr

Πηγή

Δείτε επίσης

Η ατάκα του Τσίπρα για το δήμο Αθηναίων και το… Casa de Papel

«Σε γνωρίζουν πάρα πολύ καλά οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως νέοι άνθρωποι που αποκτήσανε κανονικότητα …