Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / «Ψαλίδι» έως 200 ευρώ στις συντάξεις των ενστόλων – Αναλυτικά παραδείγματα

«Ψαλίδι» έως 200 ευρώ στις συντάξεις των ενστόλων – Αναλυτικά παραδείγματα

Βόμβα διπλών μειώσεων στις συντάξεις των απόστρατων και πιθανή κατάργηση των προσαυξήσεων που τους δίνουν τα διπλά έτη σε μάχιμες μονάδες καθώς και τα διπλά πτητικά και καταδυτικά εξάμηνα φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Για τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους δεν θα ληφθούν υπόψη οι μισθοί που είχαν όταν αποστρατεύτηκαν και πήραν την αρχική τους σύνταξη αλλά οι μισθοί που καθορίστηκαν με το νόμο 4307/2014 και ήταν μικρότεροι από τις πραγματικές αποδοχές όταν αποστρατεύτηκαν.

Ενώ στα έτη υπηρεσίας τους είναι πολύ πιθανό να μην προσμετρηθούν ως διπλά τα χρόνια σε μάχιμες μονάδες παρά μόνον τα πραγματικά χρόνια υπηρεσίας τους για τα οποία και έχουν πληρωθεί εισφορές.

Τα αποτελέσματα από τις δύο παραπάνω ανατροπές είναι ότι οι περικοπές που θα έχουν οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα είναι πολύ μεγαλύτερες γιατί οι νέοι συντελεστές του νόμου Κατρούγκαλου θα υπολογιστούν:

– Σε μικρότερους μισθούς.

– Σε λιγότερα έτη εργασίας.

Στα δύο αυτά ζητήματα δεν έχει υπάρξει μέχρι και σήμερα καμία διευκρίνιση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ η εγκύκλιος για τον τρόπο επανυπολογισμού όλων των παλιών συντάξεων αναφέρει ότι θα ελεγχθεί το σύνολο των ετών πραγματικής ασφάλισης και στις περιπτώσεις που η αρχική σύνταξη βγήκε με περισσότερα έτη, τότε θα μπει «αστερίσκος».

Το μείζον θέμα για τους ενστόλους είναι ότι στον συντάξιμο χρόνο υπολογίζονται διπλά τα έτη που υπηρέτησαν σε «μάχιμες» μονάδες με ανώτατο όριο τα 5 έτη.

Τα 4 χρόνια δηλαδή που είχε ένας αξιωματικός σε μονάδα εκστρατείας θα πιαστούν για 8 και 5 έτη για 10.

Αν η συνολική υπηρεσία είναι 30 χρόνια, για τον υπολογισμό της σύνταξης θα πιαστούν 35.

Αντίστοιχα στους αξιωματικούς του Ναυτικού και της Αεροπορίας υπάρχουν τα διπλά καταδυτικά και πτητικά εξάμηνα. Μετά από 18 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας, τα εξάμηνα αυτά μετρούν ως διπλά, δηλαδή τα 3 εξάμηνα είναι 6, τα 5 είναι 10, τα 10 εξάμηνα είναι 20 κ.ο.κ.

Αυτοί οι χρόνοι υπολογίστηκαν μεν ως συντάξιμη υπηρεσία χωρίς όμως να έχουν πληρωθεί οι εισφορές.

Με τον επανυπολογισμό των συντάξεων όμως η μάχιμη πενταετία και τα διπλά εξάμηνα είναι κυριολεκτικά στον αέρα.

Για παράδειγμα στα 35 χρόνια ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης για την ανταποδοτική σύνταξη που βγαίνει ανάλογα με τον μισθό είναι 33,81% ενώ στα 30 έτη ο συντελεστής είναι 26,37%.

Με τη σύνταξη έτσι όπως θα διαμορφωθεί αν στον χρόνο ασφάλισης συνυπολογιστούν και τα διπλά έτη.

Με το ποσό της σύνταξης έτσι όπως θα διαμορφωθεί αν υπολογιστούν μόνον τα πραγματικά έτη υπηρεσίας για τα οποία πληρώθηκαν εισφορές χωρίς τα διπλά έτη που δεν έχουν εισφορές.

Για παράδειγμα αξιωματικός που αποχώρησε με το βαθμό του συνταγματάρχη με 37 έτη πραγματικής υπηρεσίας εκ των οποίων τα 5 πιάστηκαν ως «διπλά» παίρνει σήμερα 1.070 ευρώ καθαρά μετά το φόρο.

Με τον επανυπολογισμό αν τα 37 έτη θεωρηθούν ως πραγματική συντάξιμη υπηρεσία θα πάρει 1.038 ευρώ.

Αν όμως αφαιρεθούν τα 5 έτη που δεν έχουν πληρωθεί εισφορές, τότε η πραγματική συντάξιμη υπηρεσία είναι 32 έτη και η σύνταξη επανυπολογίζεται πλέον στα 910 ευρώ.

Στη μία περίπτωση η νέα σύνταξη έχει μείωση 32 ευρώ από τη σημερινή ενώ στη δεύτερη περίπτωση η μείωση ανέρχεται σε 160 ευρώ ή κατά 15% από τα 1.070 ευρώ που παίρνει σήμερα.

Αξιωματικός που αποχώρησε από την Αεροπορία με το βαθμό του υποπτέραρχου και 39 χρόνια υπηρεσίας εκ των οποίων τα 5 πιάστηκαν διπλά παίρνει σήμερα 1.274 ευρώ καθαρά μετά το φόρο.Με τον επανυπολογισμό θα πάρει 1.240 αν τα 39 έτη θεωρηθούν ως πραγματική συντάξιμη υπηρεσία.

Αν αφαιρεθούν τα 5 διπλά έτη η σύνταξη θα υπολογιστεί με συντελεστή 34 ετών υπηρεσίας και βγαίνει στα 1.072 ευρώ, με μείωση κατά 198 ευρώ ή σε ποσοστό 15,6%.

psalidi

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δείτε επίσης

ΑΣΕΠ: Eρχονται 4.155 νέες προσλήψεις μέσα στο Φθινόπωρο

Μέσα στο φθινόπωρο αναμένονται να γίνουν συνολικά 4.155 μόνιμες και εποχικές προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων σε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
kontasas.gr
Ότι αφορά τον πολίτη