Ροή Ειδήσεων
Αρχική / ΚΟΣΜΟΣ / Όταν οι Σέρβοι κατέρριψαν και “ταπείνωσαν” το ιστορικό stealth αεροσκάφος των ΗΠΑ

Όταν οι Σέρβοι κατέρριψαν και “ταπείνωσαν” το ιστορικό stealth αεροσκάφος των ΗΠΑ

Πρόκειται για μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές όταν ένα από τα πιο γνωστά πολεμικά αεροσκάφη της εποχής, το F-117 Nighthawk, “έπεσε” από τις αντιαεροπορικές δυνάμεις των Σέρβων.

Το, “απίστευτο” μέχρι τότε, γεγονός, καθώς ήταν η πρώτη και τελευταία κατάρριψή του, όσο το αεροσκάφος επιχειρούσε, δημιούργησε αντιδράσεις στις ΗΠΑ αλλά και ευκαιρίες σε άλλες χώρες να “αντιγράψουν” τους Σέρβους. Πως λοιπόν προέκυψε η κατάρριψη ;

Όταν οι Σέρβοι κατέρριψαν και “ταπείνωσαν” το ιστορικό stealth αεροσκάφος των ΗΠΑ

Σαν σήμερα, λοιπόν, στις 27 Μαρτίου 1999, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κοσόβου, το 3ο τάγμα της 250ης Ταξιαρχίας Πυραύλων, υπό τη διοίκηση του συνταγματάρχη Zoltán Dani, εξοπλισμένο με το Isayev S-125 ‘Neva-M’ (ονομασία NATO SA-3 ‘Goa’) κατέρριψε ένα stealth αμερικανικό αεροσκάφος τύπου F-117A, με πυραύλους τύπου Neva-M.

Σύμφωνα με στρατηγούς του ΝΑΤΟ, οι γιουγκοσλαβικές αεροπορικές άμυνες διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να ανιχνεύσουν τα F-117 με τα «παρωχημένα» σοβιετικά ραντάρ τους, που λειτουργούσαν σε μεγάλα μήκη κύματος.

Αυτό, σε συνδυασμό με την απώλεια της stealth δυνατότητας τους, όταν τα αεροσκάφη άνοιγαν τις θύρες για την ρίψη βομβών, τα καθιστούσαν ορατά στα εχθρικά ραντάρ.

Ο πιλότος επέζησε και αργότερα σώθηκε από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ενώ τα συντρίμμια του F-117 δεν βομβαρδίστηκαν αμέσως και οι Σέρβοι φαίνεται να προσκάλεσαν ρωσικό προσωπικό για να επιθεωρήσουν τα ερείπια, εκθέτοντας έτσι τα μυστικά της αμερικανικής τεχνολογίας stealth.

Τα αντιαεροπορικά βλήματα ήταν πιθανότατα καθοδηγούμενα από χειριστές με τη βοήθεια των θερμικών εικόνων και των λέιζερ που περιλαμβάνονται στην παραλλαγή Pechora-M των SA-3 που πιστεύεται ότι είχαν χρησιμοποιηθεί.

Όταν οι Σέρβοι κατέρριψαν και “ταπείνωσαν” το ιστορικό stealth αεροσκάφος των ΗΠΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτοξεύθηκαν πολλοί πύραυλοι SA-3, εκ των οποίων ένας εξερράγη σε απόσταση αναπνοής από το F-117A, αναγκάζοντας τον πιλότο να εκτιναχθεί από το αεροσκάφος.

Οι δυνάμεις των Σέρβων εξέτασαν τις πορείες πτήσης προηγούμενων αεροσκαφών F-117A από περιστασιακά οπτικά συστήματα και ραντάρ εντοπισμού και κρίνοντας από αυτές τις πληροφορίες και ποιος στόχος μόλις είχε βομβαρδιστεί, ο Zoltán κατάφεραν στη συνέχεια να καθορίσουν την πιθανή πορεία πτήσης του εν προκειμένω F-117A.

Ο Σέρβος Συνταγματάρχης πάντως ισχυρίζεται ότι είχε τροποποιήσει τα ραντάρ του για να ανιχνεύσει καλύτερα το F-117A, αλλά δεν αποκάλυψε τι άλλαξε. Μέρη του καταρριφθέντος αεροσκάφους παρουσιάζονται τώρα στο κοινό στο Μουσείο Γιουγκοσλαβικής Αεροπορίας στο Βελιγράδι.

Όταν οι Σέρβοι κατέρριψαν και “ταπείνωσαν” το ιστορικό stealth αεροσκάφος των ΗΠΑ

Ορισμένες πηγές ισχυρίζονται ότι ένα δεύτερο αεροσκάφος τύπου F-117A υπέστη ζημιές επίσης κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου ώστε να του προκαλέσει αρκετή ζημιά ώστε να μην επιχειρήσει ξανά σε έναν πόλεμο όπου οι γιουγκοσλαβικές αεροπορικές άμυνες θεωρούνταν σχετικά απαρχαιωμένες.

Κάποια κομμάτια των συντριμμιών του F-117 διατηρούνται στο Μουσείο Αεροπορίας Σερβίας στο Βελιγράδι, ενώ άλλα τμήματά του μάλλον βρήκαν τον δρόμο τους στη Ρωσία, για να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη τεχνολογίας αντιμετώπισης των αμερικανικών stealth οπλικών συστημάτων αλλά και στην Κίνα, η οποία το χρησιμοποίησε για την ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους J-20. Πάντως η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) απέσυρε το F-117 το 2008.

pentapostagma.gr

Πηγή

Δείτε επίσης

ΕΚΤΑΚΤΟ! ΣΤΑ ΓΟΝΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Η ΤΡΕΜΑΜΕΝΗ ΜΠΑΜΠΟΓΡΙΑ – ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ – ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα εξετάζονταν και οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας αλλά αναβλήθηκε …

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
kontasas.gr
Ότι αφορά τον πολίτη