Κόσμος

Ζελένσκι στο CNNi: Αδύναμη η αντίδραση Πούτιν στον Πριγκόζιν – Χάνει τον έλεγχο

Η απάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν στην αποστασία της Wagner την περασμένη εβδομάδα ήταν «αδύναμη» και ο Ρώσος πρόεδρος χάνει τον έλεγχο των δικών του ανθρώπων: αυτές ήταν δυο εκ των σημαντικότερων δηλώσεων του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην αποκλειστική του συνέντευξη στο CNNi.

«Βλέπουμε την αντίδραση του Πούτιν. Είναι αδύναμη» είπε ο Ζελένσκι στη δημοσιογράφο του CNNi, Έριν Μπαρνέτ, που ταξίδεψε στην Οδησσό για τη συνέντευξη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι ο Ρώσος ομόλογός του «δεν ελέγχει τα πάντα».

«Η Wagner έφτασε βαθιά μέσα στη Ρωσία και κατέλαβε ορισμένες περιοχές, κάτι που δείχνει ότι κάτι τέτοιο είναι εύκολο. Ο Πούτιν δεν ελέγχει την κατάσταση σε αυτές τις περιοχές» τόνισε χαρακτηριστικά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Και συμπλήρωσε:

«Αυτή η κάθετη δομή εξουσίας που είχε κάποτε έχει αρχίσει να γκρεμίζεται».

Ο Ουκρανός πρόεδρος ενδεχομένως να στηρίζει τη δήλωσή του αυτή στο γεγονός ότι βίντεο έδειξαν Ρώσους πολίτες να ζητωκραυγάζουν βλέποντας τον αρχηγό της Wagner Γιεβγκένι Πριγκόζιν και τους μαχητές του να προχωρούν προς τη Μόσχα.

Η συνέντευξη του Ζελένσκι με το CNNi έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία -δύο εβδομάδες μετά από την αποτυχημένη αποστασία του Πριγκόζιν αλλά και λίγο καιρό μετά από την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Η προσπάθεια αυτή γίνεται υπό τη στενή παρακολούθηση των δυτικών συμμάχων, με πληροφορίες του CNNi να αναφέρουν πως το Σάββατο ο επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς ταξίδεψε στο Κίεβο για να συναντήσει τον Ζελένσκι και άλλους Ουκρανούς αξιωματούχους.

«Εξεπλάγην που είδα στα ΜΜΕ τη συνάντησή μου με τον Μπερνς» είπε Ζελένσκι, συμπληρώνοντας:

«Η επικοινωνία μου με τον επικεφαλής της CIA θα πρέπει να είναι πάντα παρασκηνιακή… Συζητάμε σημαντικά ζητήματα – τι χρειάζεται η Ουκρανία και πώς είναι έτοιμη να δράσει η χώρα».

Ο Μπερνς, βετεράνος διπλωμάτης, είναι έμπιστος συνομιλητής του Κιέβου και έχει επισκεφτεί την Ουκρανία αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Δεν έχουμε μυστικά από τη CIA γιατί έχουμε καλές σχέσεις και οι υπηρεσίες ασφαλείας μας συζητούν η μία με την άλλη» δήλωσε ο Ζελένσκι, εξηγώντας παράλληλα ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Μπερνς τού είπε σημαντικά πράγματα που σχετίζονται με το πεδίο της μάχης και τις ανάγκες τους.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNNi ότι ο Μπερνς είχε ταξιδέψει στο Κίεβο πριν από την ανταρσία Πριγκόζιν -η οποία ωστόσο δεν συζητήθηκε, παρότι οι ΗΠΑ φέρονται να γνώριζαν για τις κινήσεις του αρχηγού της Wagner.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία για ειρήνη χωρίς την Κριμαία, ο Ζελένσκι είπε:

«Δεν θα είναι νίκη σε αυτή την περίπτωση».

Exclusive: Zelensky calls Putin ‘weak’ and says Russian President’s power is ‘crumbling’, by Erin Burnett, Yon Pomrenze, Mick Krever και Victoria Butenko

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock