Επικαιρότητα

Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Φαινόμενα αισχροκέρδιας – Έρχεται πλαφόν και σε άλλα προϊόντα

Σε πλήρη απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες κάτοικοι της Θεσσαλίας, καθώς πρώτα είδαν τους κόπους μίας ζωής να καταστρέφονται από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, και τώρα είναι αντιμέτωποι με φαινόμενα αισχροκέρδιας.

Σύμφωνα με δεκάδες μαρτυρίες, σε πολλές περιπτώσεις κάτοικοι αναγκάστηκαν να πληρώσουν μέχρι και 2 ευρώ για το μικρό μπουκαλάκι εμφιαλωμένο νερό, καθώς προς το παρόν απαγορεύεται η χρήση του νερού της περιοχής.

Δεν είναι όμως μόνο το νερό. Οι τιμές στους πάγκους των λαϊκών αγορών της Λάρισας, έχουν εκτοξευθεί, συγκεκριμένα σε τομάτες, αγγουράκια, μαρούλι, σπανάκι, κολοκυθάκια, τα οποία άρχισαν να «ανεβαίνουν» και στην χονδρική πώληση.

Με δεδομένη την κατάσταση αυτή, η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν και σε άλλα προϊόντα.

Ελλείψεις και ανατιμήσεις

«Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά κενά σημεία στη λαϊκή αγορά, που σημαίνει ότι πολλοί παραγωγοί δεν κατάφεραν να φτάσουν εδώ στην αγορά, όχι μόνο επειδή υπάρχουν προβλήματα στις οδικές συνδέσεις, αλλά και γιατί δεν υπάρχουν προϊόντα, γιατί έχουν καταστραφεί ειδικά τα ζαρζαβατικά», ανέφερε δημοσιογράφος της ΕΡΤ, η οποία βρέθηκε στον πάγκο λαικής της Λάρισας και συνομίλησε με παραγωγό.

«Το αγγουράκι έχει φτάσει στο 1 ευρώ το τεμάχιο, όταν δίναμε 1 ευρώ και παίρναμε 3 αγγουράκια. Η ντομάτα έχει φτάσει από τα 1,20 ευρώ/κιλό στα 3 ευρώ. Το μαρούλι από 1 ευρώ κοστίζει 5 ευρώ και το λάχανο στα 2,5 ευρώ το κιλό».

Πλαφόν στην τιμή του εμφιαλωμένου νερού – Αναλυτικά τα πρόστιμα

Τον καθορισμό ανώτατης τιμής πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό που πωλείται στη Θεσσαλία, με στόχο την προστασία του καταναλωτικού κοινού από κρούσματα αθέμιτης κερδοφορίας, προβλέπει απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκρέκας.

Η ανώτατη τιμή πώλησης ισχύει από τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης έως τις 31 Οκτωβρίου 2023.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωσης για τις επιχειρήσεις κάθε είδους που διακινούν εμφιαλωμένο νερό καθορίζεται η εξής ανώτατη τελική τιμή:

Είδος

Ανώτατη τελική τιμή πώλησης σε ευρώ

Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 500 ml

(0,5 lt)

0,50

Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 750 ml

(0,75 lt)

0,55

Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία του ενός λίτρου (1 lt)

0,60

Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία του ενός και μισού λίτρου (1,5 lt)

0,70

Εμφιαλωμένο νερό σε πολυσυσκευασία των έξι (6) φιαλών των 500 ml (0,5 lt)

1,20

Εμφιαλωμένο νερό σε πολυσυσκευασία των δώδεκα (12) φιαλών των 500 ml (0,5 lt)

2,00

Εμφιαλωμένο νερό σε πολυσυσκευασία των έξι (6) φιαλών του ενός λίτρου (1lt)

2,00

Εμφιαλωμένο νερό σε πολυσυσκευασία των έξι (6) φιαλών του ενός και μισού λίτρου (1,5 lt)

2,50

Υψηλά πρόστιμα για τους παραβάτες

Σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται πρόστιμο που ισούται με τουλάχιστον το τετραπλάσιο του οφέλους, το οποίο προκύπτει από την διαφορά της τιμής πώλησης με την ανώτατη τιμή πώλησης επί του συνόλου των αποθεμάτων νερού, πωληθέντων και μη, της επιχείρησης. Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ και μεγαλύτερο του 1.000.000 ευρώ.

Αρμόδιες αρχές για την διαπίστωση παραβάσεων, είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν καταγγελίας, είναι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) και οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τα πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης εάν ο έλεγχος διενεργείται από όργανα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου ή από όργανα της Διυπηρεσιακής Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) και με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας εάν ο έλεγχος διενεργείται από όργανα των υπηρεσιών ελέγχου της Περιφέρειας.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock