ΕνημέρωσηΟικονομία

Αιμίλιος Αυγουλέας στο CNN Greece: Ο πληθωρισμός θα επιμείνει – Να μειωθούν οι φόροι στα καύσιμα

Στην ανάγκη περιορισμού των εμμέσων φόρων, προκειμένου να τονωθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και να περιορισθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, αναφέρεται μιλώντας στο CNN Greece ο Αιμίλιος Αυγουλέας, Καθηγητής Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ο οποίος περιλαμβάνεται στην ομάδα των εμπειρογνωμόνων που μετέχουν στο νεοσύστατο Think Tank του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα.

«Παρά τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης πως ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί σύντομα, αυτό δεν φαίνεται ορατό πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Σε διεθνές επίπεδο οι τιμές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, καθώς έχουμε σημαντικά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και στον ενεργειακό εφοδιασμό. Ενδιάμεσα οι διαρκώς αυξανόμενες τιμές και οι πληθωριστικές πιέσεις επηρεάζουν τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις. Υπάρχουν λύσεις με οικονομική λογική που μπορούν να ανακουφίσουν άμεσα . Αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση. Πρέπει να μειωθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στην ενέργεια για να σταθεροποιηθούν οι τιμές και οι εισοδηματικές απώλειες», ανέφερε ο κ. Αυγουλέας.

Επιχειρηματολογώντας σχετικά τόνισε πως οι υψηλές αυξήσεις στις τιμές σε συνδυασμό με τους υφιστάμενους συντελεστές φορολόγησης, σε ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, οδηγούν υψηλοτέρα τα φορολογικά έσοδα για τον δημόσιο τομέα. «Ήδη έχει δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει επιλέξει τη μείωση των φόρων για να μετριάσει τις αρνητικές συνέπειές της ακρίβειας στο βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών και στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων», τόνισε, προσθέτοντας πως η ακολουθούμενη επιδοματική πολιτική είναι «πεπερασμένη» και εν τέλει δεν λειτουργεί με τρόπο που να διαχέεται το θετικό αποτέλεσμα στο σύνολο της κοινωνίας.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock