ΕνημέρωσηΠολιτική

Εκλογές: «Φουντώνει» η μάχη γύρω από το ΕΣΥ και την οικονομία – Τα «Fake News» και οι αναποφάσιστοι

Ο προεκλογικός αγώνας έχει οδηγήσει εδώ και μερικά 24ωρα σε μία «μετωπική» ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ με το «θερμόμετρο» λίγο πριν τις δεύτερες κάλπες να ανεβαίνει. Από τη διαμάχη, ωστόσο, δεν λείπουν και τα «βέλη» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με τον Αλέξη Τσίπρα να προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν ταυτόσημη πολιτική.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναζητεί την ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και προτάσσει την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις το 2019 και στις 21 Μαΐου του τρέχοντος έτους. Και σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, αυτό αποδεικνύει την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει μια αξιόμαχη αξιωματική αντιπολίτευση σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που αποτελεί την πλέον αξιόπιστη επιλογή.
Εξάλλου, η μέρα ξεκίνησε με δυνατές κόντρες από τη συνέντευξη Τύπου Τσίπρα, Αχτσιόγλου και την προσπάθεια αποδόμησης του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στο Ζάππειο τις θέσεις του για το «κρυφό» οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ και έκανε λόγο για fake και ακοστολόγητες προεκλογικές εξαγγελίες και για ελάχιστο δημοσιονομικό χώρο που δεν επιτρέπει χρηματοδότηση των εξαγγελιών της ΝΔ, λέγοντας:

«Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της ΝΔ, το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν περιλαμβάνει παρά μόνο ένα από τα μέτρα του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ – αυτό της μεταρρύθμισης του ενιαίου μισθολογίου του δημοσίου από το 2024 με κόστος 0,3 %. Μια ελάχιστη δηλαδή αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. Πιο συγκεκριμένα, δεν περιλαμβάνει προεκλογικές υποσχέσεις για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Δεν περιλαμβάνει εξαγγελίες στο πεδίο της προνοιακής πολιτικής. Δεν περιλαμβάνει εξαγγελίες στο πεδίο της υγείας. Δεν περιλαμβάνει προεκλογικές εξαγγελίες στο πεδίο της παιδείας».

ΝΔ: Τα 5+1 fake news του Τσίπρα

Η απάντηση από την Πειραιώς ήταν άμεση με τον Άκη Σκέρτσο να παρεμβαίνει μέσω ανακοίνωσης που είχε τίτλο «Τα 5+1 fake news του Τσίπρα». Η Νέα Δημοκρατία απάντησε στα σημεία που ανέφερε ως «ψέμματα» ο Αλέξης Τσίπρας, παραπέμποντας σε συγκεκριμένες σελίδες του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, στο οποίο υπάρχουν κοστολογημένα όλα τα μέτρα, που έχουν ανακοινωθεί. Στους πολίτες επέστρεψαν 14 δισ. μέσω των μέτρων στήριξης, την ώρα, που ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για αύξηση εσόδων κατά 4,2 δις από τον ΦΠΑ, σημείωνε η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μέτρα 83 δισ. ευρώ και έχει απορία πώς θα καλυφθούν τα 3 δισ. ευρώ του προγράμματος της ΝΔ. Στις 21 Μαΐου οι πολίτες έδειξαν ότι δεν θέλουν πια ούτε μισές αλήθειες ούτε μεγάλα ψέματα σαν αυτά του ΣΥΡΙΖΑ και θα το επιβεβαιώσουν ξανά στις 25 Ιουνίου», κατέληγε ο κ. Σκέρτσος.

Μητσοτάκης: «Εμείς θα αναμορφώσουμε το ΕΣΥ»

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την περιοδεία του σε Βόρεια Εύβοια και Φθιώτιδα, τόνισε ότι η Υγεία και η βελτίωση των υπηρεσιών αποτελεί βασική του προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία. Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα ότι στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αύξηση των ποσοστών της, σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου, θέτοντας ως αναγκαιότητα την αυτοδυναμία, για μία ισχυρή κυβέρνηση την επόμενη μέρα. «Εμείς θα αναμορφώσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα πατήσουμε πάνω στα πολλά καλά τα οποία έχουν ήδη γίνει.

Πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα. Και τώρα που βάλαμε τον πήχη ψηλά, ξέρουμε ότι πρέπει να δουλέψουμε ακόμα πιο πολύ, ώστε στην κάλπη της 25ης Ιουνίου εμείς να είμαστε οι νικητές με ακόμα υψηλότερο ποσοστό, για να εξασφαλίσουμε την αυτοδυναμία, η οποία είναι προϋπόθεση για μία σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση, που θα συνεχίσει το σημαντικό έργο το οποίο επιτελέσαμε την περασμένη τετραετία. Οι πολίτες είπαν όχι στην τοξικότητα, όχι στη χυδαιότητα, όχι στο διχασμό. Επιβράβευσαν την ενότητα, τη σκληρή δουλειά, τον τεκμηριωμένο προγραμματικό λόγο και κυρίως το αποτέλεσμα, το μετρήσιμο αποτέλεσμα».

Τσίπρας: «Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι… απάτη»

Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας από Κιλελέρ και Λάρισα, έστειλε νέο μήνυμα για τα οικονομικά: «Θα είμαστε μαζί μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει. Αυτή η κάλπη θα γίνει με άλλους όρους, με ενισχυμένη αναλογική, με 50 έδρες μπόνους στον πρώτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το μοναδικό εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης από αυτό της ΝΔ.

Το ΠΑΣΟΚ θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι, όμως, ούτε συμπλήρωμα της Δεξιάς, όπως έγινε με το ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση Σαμαρά, ούτε κόμμα διαμαρτυρίας. Είμαστε κόμμα εξουσίας και θα αγωνιστούμε μέχρι την τελευταία στιγμή για την ανατροπή των συσχετισμών. Κάθε ψήφος που δεν πηγαίνει στο ΣΥΡΙΖΑ ως εναλλακτική στη ΝΔ ενισχύει τη ΝΔ».

«Μας λένε πως δεν είναι κοστολογημένο το πρόγραμμά μας αυτοί που χρωστούν 400 εκατ. ευρώ στις τράπεζες. Κάναμε το χρέος μας στην Ιστορία. Κρατήσαμε τη χώρα στην Ευρώπη. Αυτοί μας απομακρύνουν από την Ευρώπη.

Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι πρόγραμμα – απάτη. Το πραγματικό πρόβλημα της ΝΔ δεν προβλέπει παροχές ή αύξηση μισθών. Προβλέπει διάλυση του ΕΣΥ, ακόμα μεγαλύτερη διάλυση του κοινωνικού κράτους, ακόμα περισσότερη ακρίβεια. Γι’ αυτό και δεν θέλει να κοστολογηθεί».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως ζούμε τις τελευταίες ημέρες την απόλυτη κατάρρευση του ΕΣΥ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Σπύρο Πνευματικό, αλλά και στον Κυριάκο Μητσοτάκη που είχε πει «θα ανατριχιάσετε με αυτά που θα κάνουμε στην υγεία». «Ο κ. Πνευματικός φανέρωσε το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για την ακρίβεια, κάνοντας λόγο για λεηλασία της μεσαίας τάξης μέσω των έμμεσων φόρων: «Η μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος θα γίνει μέσω του τσουνάμι των πλειστηριασμών». «Το πρόγραμμά μας μιλά για αύξηση των εισοδημάτων, τη μείωση των τιμών, τη ρύθμιση των χρεών».

Ανδρουλάκης: «Αυτοί μας πολεμούν, εμείς δυναμώνουμε»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος την Παρασκευή βρέθηκε σε Κατερίνη και Βόλο και χαρακτήρισε περιφρονητικές τις δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία: «Οι περιφρονητικές δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας υπογραμμίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει προτεραιότητα να αντιμετωπίσει τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας, όπως είναι η αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο ΕΚΑΒ και τα νοσοκομεία, η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, η ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα της οικονομίας στην Ελλάδα, ενώ έκανε τη σύγκριση με την Πορτογαλία. «Ο Μητσοτάκης έχει φορτώσει 50 δισ. στην πλάτη του ελληνικού λαού», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Παράλληλα, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει χρέος να αναγεννήσει το ΕΣΥ, «εμείς που το φτιάξαμε με τον Γεννηματά και τον Αυγερινό». Να αγωνιστούμε για να αποκτήσει πραγματικό αντίπαλο η Νέα Δημοκρατία, τόνισε, «το πρόγραμμά μας δεν έχει καμία σχέση με αυτό της ΝΔ», επανέλαβε.

«Χρυσός χορηγός» της ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια χαρακτήρισε «χρυσό χορηγό» της ΝΔ την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο καταλόγισε ότι ευθύνεται για τα ποσοστά της ΝΔ. «Έχει καλομάθει ο κ. Μητσοτάκης και προσπαθεί να κρατήσει όρθιο τον κ. Τσίπρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης. «Επενδύουν στις τοξικές συμμορίες του διαδικτύου», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Επίσης, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για τα μέλη της Χρυσής Αυγής, «δεν ήξεραν για τους εγκληματίες», είπε χαρακτηριστικά.

Δημοσκόπηση: Πού καταλήγουν οι αναποφάσιστοι

Την «ακτινογραφία» των αναποφάσιστων και το πώς αυτοί θα ενεργήσουν μπροστά στην κάλπη της 25ης Ιουνίου περιλαμβάνει το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της MRB που παρουσίασε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open.

Η μεγάλη πλειοψηφία της συγκεκριμένης μερίδας του εκλογικού σώματος (11,9% στην πρόθεση ψήφου του πρώτου μέρους της δημοσκόπησης που παρουσιάστηκε την Πέμπτη) απαντά πως δεν έχει αποφασίσει ακόμα πότε θα ψηφίσει. Επιπρόσθετα, οι περισσότεροι εκ των αναποφάσιστων απαντούν «κανένας» στην ερώτηση για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

  • Το 37,1% όσων δεν έχουν αποφασίσει, θεωρεί πως θα μειωθεί το ποσοστό της ΝΔ, το 20,7% πως θα αυξηθεί και το 20,1% πως θα μείνει στάσιμο.
  • Το 48,4% απαντά πως θα μειωθεί το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, το 19,7% πως θα μείνει στάσιμο και το 10,9% πως θα αυξηθεί.
  • Αντίστοιχα, το 39,2% απαντά πως θα μειωθεί το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, το 24,9% πως θα αυξηθεί και το 16,2% πως θα παραμείνει στάσιμο.
  • Το 35,2% εκτιμά πως θα μειωθεί το ποσοστό του ΚΚΕ, το 25,4% πως θα μείνει στάσιμο και το 19,8% πως θα αυξηθεί.
  • Το 37,1% απαντά πως θα μειωθεί το ποσοστό της Ελληνικής Λύσης, το 23,7% πως θα μείνει στάσιμο και το 18% πως θα αυξηθεί.
  • Το 38,1% εκτιμά πως η Πλεύση Ελευθερίας θα μπει στη Βουλή και το 28,9% εκτιμά πως δεν θα πιάσει το όριο του 3%.
  • Το 37,6% εκτιμά πως δεν θα μπει στη Βουλή το κόμμα Νίκη, ενώ το 22,4% εκτιμά πως θα πιάσει το όριο εισόδου.
  • Το 52% των αναποφάσιστων θεωρεί πως το ΜέΡΑ25 δεν θα μπει στη Βουλή και το 15,1% πως θα μπει.

Ποιον θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό

Από τους αναποφάσιστους, το 20,5% θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 6% το Νίκο Ανδρουλάκη, το 4,8% τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και το 0,8% τον Αλέξη Τσίπρα. Το 49,1% απαντά «κανένας».

Πότε θα αποφασίσουν και… τι θα ψηφίσουν

Το 54,8% των αναποφάσιστων αισθάνεται απογοήτευση, το 32,9% φόβο, το 32,4% οργή, το 21,7% ελπίδα, το 12,6% σιγουριά και το 1,9% υπερηφάνεια. Το 41,7% των αναποφάσιστων, απαντά πως δεν ξέρει πότε θα αποφασίσει για την ψήφο του, το 24,8% πως θα αποφασίσει έως την Παρασκευή πριν τις εκλογές, το 17% την Κυριακή πριν πάει να ψηφίσει και το 16,5% πως θα αποφασίσει στο παραβάν. Το 56,9% απαντά πως είναι απίθανο να μην ψηφίσει, ενώ το 27,8% πως είναι αρκετά πιθανό. Τέλος, το 55,3% των αναποφάσιστων αξιολογεί αρνητικά το αποτέλεσμα των εκλογών και το 21,1% το αξιολογεί θετικά.

Εθνικές Εκλογές 2023

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock