Κόσμος

Αυστρία: Διπλωμάτης ύποπτος για διαρροή της «συνταγής» του νευροτοξικού δηλητηρίου Νόβιτσοκ

Σε διαθεσιμότητα από την αυστριακή διπλωματική υπηρεσία τέθηκε ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών και πρέσβης της Αυστρίας στην Ινδονησία Γιοχάνες Πέτερλικ, καθώς θεωρείται ύποπτος για ανάμιξη στην υπόθεση διαρροής εμπιστευτικών εγγράφων, τα οποία περιείχαν μεταξύ άλλων τη φόρμουλα του «Νόβιτσοκ», του νευροτοξικού παράγοντα με τον οποίο δηλητηριάστηκαν ο πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ το 2018 και ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι το 2020.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Γιοχάνες Πέτερλικ βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας που διεξάγεται στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών, με την υποψία της κατάχρησης εξουσίας και της παραβίασης του υπηρεσιακού απορρήτου.

Απόρρητο έγγραφο το οποίο περιείχε τη συνταγή του νόβιτσοκ θεωρείται πιθανό να έχει περιέλθει στην κατοχή του Γιαν Μάρζαλεκ, πρώην επικεφαλής της γερμανικής εταιρίας Wirecard, ο οποίος ελέγχεται ως ύποπτος υπεξαίρεσης και σε βάρος του έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης. Αντίστοιχη έρευνα διεξάγει ταυτόχρονα και η εισαγγελία της Βιέννης, καθώς, τον περασμένο Ιούλιο, τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Οικονομίας κατήγγειλαν επισήμως τη διαρροή του εγγράφου στις αστυνομικές αρχές.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock