Οικονομία

Τεκμήρια: Τέλος στον «εφιάλτη» για 2 εκατομμύρια νοικοκυριά

Φρένο μπαίνει μετά τις εκλογές στα παράλογα τεκμήρια και τα κατά φαντασίαν εισοδήματα, με βάση τα οποία το κράτος επιβάλλει φόρους κατά το δοκούν, ενώ στερεί και προνοιακά βοηθήματα ή κοινωνικά επιδόματα από νοικοκυριά που τα έχουν απόλυτη ανάγκη.

Ο εφιάλτης τελειώνει το 2025, οπότε τα τεκμήρια μειώνονται ή εξορθολογίζονται. Οπως όλα δείχνουν, του χρόνου θα είναι η τελευταία φορά που θα ισχύσουν οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης για τα εισοδήματα που δηλώνουν 2 εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες, μισθωτοί, ναυτικοί, ιδιοκτήτες ακινήτων, συνταξιούχοι και όχι μόνο.

Χαλαρώνοντας τη θηλιά της Εφορίας, μπαίνει τέλος στον τραγέλαφο να θεωρούνται κροίσοι και να φορολογούνται αγρίως αν, π.χ., κληρονόμησαν ένα σαραβαλάκι 2.000 κυβικών εκατοστών από τον παππού ή τον θείο τους ή αγόρασαν φουσκωτή πισίνα από το σούπερ μάρκετ!

Τι υπόσχονται τα κόμματα

Το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει αναπροσαρμογή και εξορθολογισμό του συστήματος φορολόγησης, με μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά περίπου 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025 – χωρίς να αποκλείεται και ταχύτερη εφαρμογή αν τα φορολογικά έσοδα εξελιχθούν καλύτερα από τις προσδοκίες. Το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δεν θέτει ποσοτικούς στόχους, αλλά κάνει λόγο για «πολύ πιο σοβαρή και αυστηρή στόχευση των τεκμηρίων διαβίωσης», ενώ σε αυτό του ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται καμία αναφορά.

Είναι ίσως και το μοναδικό νέο μέτρο φορολογικής ανακούφισης της μεσαίας τάξης που έχουν περιλάβει στις προεκλογικές εξαγγελίες τους τα κόμματα, πέραν της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Η μεγάλη στρέβλωση στην οποία επιχειρούν να απαντήσουν τα πολιτικά κόμματα είναι ότι τα τεκμήρια με τη σημερινή τους μορφή θίγουν έναν στους τρεις φορολογουμένους ή 2 εκατομμύρια από τα 6,5 εκατομμύρια νοικοκυριά. Και το 1,1 εκατομμύριο εξ αυτών που καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρους είναι τελικά οι μισθοσυντήρητοι.

Διαβάστε τη συνέχεια στο newmoney.gr

πηγη

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock