Οικονομία

Επίδομα ανεργίας μέχρι και 700 ευρώ μελετά η κυβέρνηση

Αυξήσεις αναμένεται να δουν με το νέο έτος οι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας. Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της αύξησης από την 1η Ιανουαρίου 2022 του κατώτατου μισθού, που όπως είναι γνωστό συνδέεται με το ύψος του επιδόματος που λαμβάνουν οι άνεργοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις τρέχουσες εξελίξεις επηρεάζονται ακόμη οι αποδοχές όσων συμμετέχουν σε προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι-ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) που ισούται με το 50% του 80% του νόμιμου κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, καθώς και οι αποδοχές όσων παίρνουν μέρος και σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, που καταβάλλεται στους ωφελούμενους αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό.

Στον αντίποδα, αμετάβλητο θα παραμείνει το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ.

Οι σκέψεις για το «νέο» επίδομα ανεργίας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει το σχέδιο που έχει «πέσει» στο «κυβερνητικό τραπέζι» και αφορά στον επανασχεδιασμό του επιδόματος ανεργίας και το πώς αυτό θα χορηγείται.

Συγκεκριμένα, μία από τις σκέψεις που φαίνεται να «κερδίζει έδαφος» είναι η χορήγηση αυξημένου ποσού επιδόματος, το οποίο θα προσεγγίζει τον μισθό του ανέργου, το πρώτο διάστημα μετά την απόλυση του εργαζομένου.

Στη συνέχεια, στην περίπτωση που ο άνεργος δεν καταφέρει να βρει εργασία, το ποσό αυτό θα μειώνεται, χωρίς όμως να υποχωρεί κάτω από σημερινό όριο των 400 ευρώ τον μήνα.

Από την κυβέρνηση εξάλλου υποστηρίζουν ότι στόχος τους είναι η ταχύτερη επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, με περισσότερες δεξιότητες και η διακοπή του σημερινού καθεστώτος καταβολής ενός επιδόματος χωρίς αντίκρισμα.

Ποια άλλα επιδόματα αυξάνονται

Η επιβεβαιωμένη αύξηση του κατώτατου μισθού που πρόκειται να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2021 θα επιφέρει μικρές αυξήσεις και σε μία σειρά επιδομάτων.

Αναλυτικότερα, θα αυξηθούν:

1.Το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας

2. Το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων: Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας

3.Το ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας

4.Το ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών: ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας

5.Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κλπ στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη

6.Το βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων: Το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι παροχές αυτές είναι πιθανό να επαναπροσδιοριστούν από το καινούργιο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας το οποίο υπάρχει στα «σκαριά» και ίσως ανατρέψει όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

πηγη

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock