Κόσμος

Κορύφωση του καύσωνα στην Ισπανία – Χιλιάδες καμένα στρέμματα δάσους στην Πορτογαλία

Κορύφωση του καύσωνα στην Ισπανία και δεκάδες χιλιάδες καμένα στρέμματα δασικής γης στην Πορτογαλία: η Ιβηρική Χερσόνησος, στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής, βρίσκεται σε συναγερμό και πιθανολογείται ότι θα καταγραφούν νέα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών.

Αυτό το επεισόδιο καύσωνα, το τρίτο του καλοκαιριού, θα φτάσει σήμερα στην κορύφωσή του στην Ισπανία, με θερμοκρασίες που μπορεί να φτάσουν τους 44°C σε ορισμένες περιοχές, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας (Aemet), που ανακοίνωσε ότι ο καύσωνας θα τελειώσει την Παρασκευή, και όχι αύριο, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.

«Η μέση θερμοκρασία που θα καταγραφεί σήμερα πιθανότατα θα είναι ρεκόρ για την 9η Αυγούστου από το 1950. Θα είναι μία από τις πέντε θερμότερες ημέρες για Αύγουστο των τελευταίων 73 ετών», προβλέπει η Aemet.

Ένδεκα επαρχίες βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό, συνώνυμο του ακραίου κινδύνου: τρεις στην Ανδαλουσία, δύο στην περιφέρεια της Μαδρίτης, δύο στην Καστίγια-Λα Μάντσα, τρεις στην χώρα των Βάσκων και μία στην Καστίγια – ε-Λεόν.

Στην Πορτογαλία, η ζέστη και ο άνεμος ευνοούν την επέκταση των πυρκαγιών, που έχουν ήδη κατακαύσει 150.000 στρέμματα τις τελευταίες ημέρες.

Η πυρκαγιά της Οντεμίρα στην νότια Πορτογαλία, που έχει ήδη καταστρέψει 100.000 στρέμματα, σύμφωνα με τελευταίο απολογισμό της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, συνεχίζει να καίει για πέμπτη συνεχή ημέρα. Δύναμη 1.100 πυροσβεστών και 11 πυροσβεστικά αεροσκάφη προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά, η οποία έχει αναγκάσει σε εκκένωση περιοχών.

Η πυροσβεστική υπηρεσία ελπίζει σε βελτίωση της κατάστασης αργότερα σήμερα, μετά την επικράτηση ευνοϊκότερων μετεωρολογικών συνθηκών, με αύξηση της υγρασίας και πτώση των θερμοκρασιών, κυρίως στις παράκτιες περιοχές, όπου αναμένεται να πέσουν κάτω από τους 30°C.

Δεκάδες Ισπανοί πυροσβέστες αγωνίζονται να ελέγξουν την πυρκαγιά στην Εστρεμαδούρα, γειτονική της Πορτογαλίας περιοχή της Ισπανίας, με την βοήθεια δέκα πυροσβεστικών αεροσκαφών. Οι τοπικές Αρχές δήλωσαν ότι η εξέλιξή της σήμερα είναι ευνοϊκή.

Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, επιφάνεια 3.500 στρεμμάτων έχει καταστραφεί από την φωτιά αυτή που εκδηλώθηκε στην κοινότητας της Βαλένθια ντε Αλκαντάρα. Είναι η τρίτη σε μέγεθος δασική πυρκαγιά των τελευταίων ημερών στην Ισπανία έπειτα από την φωτιά που έκαψε 5.730 στο Πορτμπού της Καταλονίας και την φωτιά στο Μπονάρες της Ανδαλουσίας που κατέστρεψε 4.500 στρέμματα δασικής γης.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock