Υγεία & Διατροφή

Ρεκόρ θανάτων κατέγραψε η Eurostat τις ημέρες του καύσωνα – Στη 2η χειρότερη θέση η Ελλάδα! Σε ποιες περιοχές της χώρας καταγράφηκαν οι περισσότεροι

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (EUROSTAT) κατέγραψε ρεκόρ θανάτων τον Ιούλιο του 2023 και κυρίως τις ημέρες του μεγάλου καύσωνα, με τα στοιχεία να αφορούν όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).

Στην Ελλάδα, γνωστός θάνατος αποδιδόμενος σε θερμοπληξία και τις υψηλές θερμοκρασίες ήταν μόνο ένας και συγκεκριμένα αυτός, του 46χρονου ντελιβερά από τη Χαλκίδα.

Η Eurostat, ωστόσο, δίνει στη δημοσιότητα νέα στοιχεία. Αναλυτικότερα, τα ποσοστά θνησιμότητας συνολικά για τον μήνα Ιούλιο του 2023 αυξήθηκαν στη χώρα μας κατά 120%, ενώ την πιο θερμή εβδομάδα, δηλαδή, από τις 17 έως τις 23 Ιουλίου η αύξηση έφτασε στο 139%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τριετίας 2016-2019.

Από την Αρχή διευκρινίζεται, ότι η αρχική τιμή που ελήφθη υπόψη στην συγκεκριμένη ανάλυση είναι το 100%, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι η πραγματική αύξηση ήταν το 39%.

Eurostat: Στη δεύτερη χειρότερη θέση η Ελλάδα

Εντωμεταξύ, τα νέα δεδομένα της Eurostat δείχνουν κάτι εξίσου ανησυχητικό: Ότι τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας τη συγκεκριμένη περίοδο καταγράφηκαν στη Μάλτα με αύξηση 158%, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με αύξηση 120%. Ακολουθεί η Κύπρος με 117% και η Ιρλανδία με 114%.

«Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν στις χώρες της ΕΕ τη δεύτερη (επιπλέον 3.800 θάνατοι) και την τρίτη (επιπλέον 3.200 θάνατοι) εβδομάδα του Ιουλίου. Ενώ οι θάνατοι αφορούν όλες τις αιτίες, ο Ιούλιος ήταν ο μήνας που έγιναν αισθητές οι υψηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus δείχνει ότι η νότια περιοχή της ηπείρου παρουσίασε θερμοκρασίες έως και 45°C, επηρεάζοντας κυρίως την Ελλάδα, την ανατολική Ισπανία, τη Σαρδηνία, τη Σικελία και τη νότια Ιταλία», σχολιάζουν οι συντάκτες της έρευνας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται η υψηλές θερμοκρασίες να ήταν ο παράγοντας αύξησης των θανάτων.

Αύξηση καταγράφει και η ΕΛΣΤΑΤ

Παρόμοια στοιχεία για την ίδια περίοδο αναφορικά με τους θανάτους στην Ελλάδα καταγράφει και η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Όπως αποδεικνύεται, ενώ κατά την διάρκεια όλων των εβδομάδων του 2023 καταγράφεται μείωση των θανάτων στη χώρα μας, από τις 17 έως και τις 23 Ιουλίου, καταγράφηκε αύξηση κατά 12,1% , σε σύγκριση με το 2022.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη της ΕΛΣΤΑΤ οι θάνατοι την ίδια εβδομάδα ήταν 322, σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα του περασμένου έτους, που ήταν αισθητά λιγότεροι.

Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη

Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, τα αντίστοιχα ποσοστά θνησιμότητας στις -υπό εξέταση από την Eurostat- χώρες της ΕΕ, ήταν κάτω από το βασικό επίπεδο στο 99%. Τις επόμενες δύο εβδομάδες με την άνοδο της θερμοκρασίας, όμως, ανέβηκαν στο 105% και 104%, αντίστοιχα.

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου (εβδομάδα 30), το ποσοστό θνησιμότητας μειώθηκε στην αρχική τιμή (100%).

Ελλάδα: Σε ποιες Περιφερειακές Ενότητες μαζί με τις θερμοκρασίες αυξήθηκε και η θνησιμότητα
Την εβδομάδα 17 έως 23 Ιουλίου, οι περιοχές όπου καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση θανάτων στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τη Eurostata, ήταν η Ιθάκη και η Κεφαλονιά (229%) και η Αιτωλοακαρνανία (218%).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, υπήρξαν 25 περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, όλες πάνω από το 164% (που ισοδυναμεί με περίπου 2.200 θανάτους).

Μεταξύ τους βρίσκονται 10 περιφέρειες της Ελλάδας, 8 της Ιταλίας και 3 της Ελβετίας.

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, η Κατάνια στην Ιταλία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας με 282%, ακολουθούμενη από τη Δυτική Αττική με 248% και τη Ζάκυνθο με 246%.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη/ Πηγή: iatropedia.gr

To άρθρο Ρεκόρ θανάτων κατέγραψε η Eurostat τις ημέρες του καύσωνα – Στη 2η χειρότερη θέση η Ελλάδα! Σε ποιες περιοχές της χώρας καταγράφηκαν οι περισσότεροι δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock