Επικαιρότητα

Καρέτσος: Σφάλμα η μεταφορά της δασοπυρόσβεσης στην πυροσβεστική – Μεγάλη καταστροφή στην Πάρνηθα

Τι συνέβη στην Πάρνηθα – και όχι μόνο στην Πάρνηθα – αυτό το καλοκαίρι των πυρκαγιών και γιατί δεν μπορούν πλέον οι μηχανισμοί του κράτους να αντιμετωπίσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά τις πυρκαγιές; Για το τι συνέβη στη Βαρυμπόμπη αυτό το καλοκαίρι, τα είδαμε, τα ακούσαμε στις ειδήσεις, ακούσαμε μαρτυρίες, βλέπουμε πια τα αποτελέσματα στο δάσος αλλά και στον αστικό ιστό, με τις πλημύρες και πολύ σύντομα θα διαπιστώσουμε και τη συνολικότερη υποβάθμιση της ζωής μας ως αποτέλεσμα της καταστροφή του πρασίνου που μας περιβάλει. Η υποβάθμιση των δασικών υπηρεσιών, η μείωση της ανθρώπινης δραστηριότητας στην ύπαιθρο και στον ορεινό χώρο, σκοπιμότητες, άγνοια αλλά αδιαφορία καθιστούν τα δάση μας ευάλωτα.

Με αφορμή τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα στην Πάρνηθα με το Data Project για το CNN Greece συναντήσαμε έναν από τους πλέον κατάλληλους ανθρώπους και με μεγάλη εμπειρία στο πεδίο, να μας εξηγήσει τι συνέβη στην Πάρνηθα και τι συμβαίνει γενικότερα με τις φωτιές. Ο κ. Γεώργιος Καρέτσος είναι δασολόγος – ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ Δήμητρα αλλά είναι και ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Η τελευταία του ιδιότητα ωστόσο είναι υπό αίρεση καθώς οι φορείς διαχείρισης σε όλη τη χώρα περνούν διοικητικά στον ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής). Στην ουσία δηλαδή υποβαθμίζονται και μένει να δούμε κατά πόσο το νέο οργανωτικο σχήμα θα είναι αποτελεσματικό.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock