Υγεία & Διατροφή

Κορονοϊός: Η χρήση μάσκας μειώνει κατά 57% τον κίνδυνο μόλυνσης

Η χρήση της μάσκας αποτελεί το αποτελεσματικότερο μη φαρμακευτικό μέτρο προφύλαξης από την COVID-19, μειώνοντας κατά 57% τις μολύνσεις, όπως αναφέρει μια νέα διεθνής μελέτη, η πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα, στην οποία συμμετείχε και μια Ελληνίδα επιστήμονας της διασποράς.

Συνδυάζοντας τα στοιχεία από 35 επιστημονικές έρευνες από διάφορες χώρες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι από όλες τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, συγκριτικά η μάσκα μειώνει την πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος από COVID-19 κατά 57%, έναντι μείωσης 25% από την τήρηση των αποστάσεων. Γι’ αυτό, οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστεί η χρήση μάσκας παράλληλα με τους εμβολιασμούς, οι οποίοι αποτελούν το σημαντικότερο μέσο πρόληψης και προστασίας.

Μάλιστα, ανάλογα σημαντική προστασία (μείωση κατά 53% του κινδύνου λοίμωξης) παρέχει και το τακτικό πλύσιμο των χεριών, ως λόγω του μικρού αριθμού των σχετικών μελετών η στατιστική αξιοπιστία αυτής της εκτίμησης θεωρήθηκε σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τη χρήση μάσκας.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Εδιμβούργου στη Σκωτία και Μόνας στη Μελβούρνη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), σύμφωνα με τον «Guardian», αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση και συστηματική ανασκόπηση) όλες τις διαφορετικές μελέτες από 35 χώρες. Στη μελέτη συμμετείχε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας Ευρώπη Θεοδωράτου του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ (2003).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Κορονοϊός: Η χρήση μάσκας μειώνει κατά 57% τον κίνδυνο μόλυνσης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock