Υγεία & Διατροφή

Κορονοϊός: Κάτω από 600 οι διασωληνωμένοι – Πότε αναμένεται οριστική πτώση των «σκληρών» πανδημικών δεικτών

Αργή αποκλιμάκωση στον αριθμό νεκρών και βαρέως πασχόντων Covid-19 βλέπουν οι επιστήμονες, διευκρινίζοντας για την αποκλιμάκωση αυτή, ότι ουσιαστικά, δεν αναμένεται να έρθει πριν περάσουν 3 με 4 εβδομάδες.

Η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, στην οποία καταγράφηκε μετά από πολλές μέρες σημαντική μείωση των δεικτών με τους θανάτους και τους διασωληνωμένους, αποτελεί μία εξαίρεση στο «βαρύ» αυτό «φορτίο».

Σύμφωνα με το iatropedia, λιγότερους από 600 διασωληνωμένους ασθενείς ανακοίνωσαν χθες οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΕΟΔΥ και συγκεκριμένα 583. Μείωση κάτω από το ψυχολογικό όριο των 600 ασθενών σε ΜΕΘ έχει να καταγραφεί από τα τέλη Νοεμβρίου. Για πρώτη φορά μετά από πολλές μέρες σημειώθηκε και διψήφιος αριθμός θανάτων και συγκεκριμένα 78 (29 λιγότεροι σε σχέση με την Παρασκευή), αλλά και μειωμένος κατά 45 ασθενείς ο αριθμός των ημερήσιων εισαγωγών στα νοσοκομεία, ο οποίος άγγιξε τους 427 ασθενείς.

Η βελτίωση των πανδημικών δεικτών, πάντως, δεν αποκλείεται να είναι παροδική καθώς τα μαθηματικά επιστημονικά μοντέλα που προβλέπουν τη μελλοντική επίπτωση της πανδημίας, κάνουν λόγο για μείωση στους διασωληνωμένους σε 550 με 600 στον κινούμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο (έναντι 657 σήμερα), όχι πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου. Την ίδια περίπου εποχή αναμένεται να υπάρξει και σημαντική μείωση στους ημερήσιους θανάτους, οι οποίοι αποτελούν “αγκάθι” στην ημερήσια καταγραφή της εικόνας της πανδημίας στην Ελλάδα. 

Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα η χώρα μας κατέχει μια από τις τρεις υψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη σε αριθμό θανάτων και συγκεκριμένα, 61 νεκρούς ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού. Το “μεταπανδημικό στάδιο” πάντως, στο οποίο όπως όλα δείχνουν εισέρχεται η Ευρώπη -και για το λόγο αυτό πολλές χώρες αίρουν τα περιοριστικά μέτρα- θα κινηθεί σε αργούς ρυθμούς, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και πισωγυρίσματα.

Ποιοι εισάγονται σε ΜΕΘ και πεθαίνουν από Όμικρον

Όπως έχει κυριαρχήσει πλέον στα κρούσματα έτσι και στις νοσηλείες, το νέο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού κερδίζει διαρκώς έδαφος. Από τη συγκεκριμένη παραλλαγή μολύνεται πλέον το 90% των συνολικών κρουσμάτων, ενώ είναι χαρακτηριστική η επικράτησή του στις νοσηλείες.

Οι νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία που μέχρι τις αρχές του μήνα στην Όμικρον αφορούσαν μόνο το 40% του συνολικού αριθμού εισαγωγών, σήμερα μόλις οι 2 στους 10 ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο αφορούν στο στέλεχος Δέλτα και οι 8 στους 10 είναι Όμικρον.

Τα ίδια δεδομένα του ΕΟΔΥ καταδεικνύουν πως οι ελάχιστοι θάνατοι που σημειώθηκαν σε ασθενείς οι οποίοι είχαν προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον (δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός) στη συντριπτική τους πλειονότητα αφορούσαν: είτε υπερήλικες, είτε άτομα με πολλές συνοσηρότητες.

Όπως ανέφερε, μάλιστα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, πάνω από το 90% ήταν άνθρωποι πολύ μεγάλης ηλικίας.

«Δεν γίνεται δειγματοληπτική ανάλυση για την Όμικρον σε όλους τους θανάτους. Και στην πραγματικότητα η αντιμετώπιση είναι η ίδια (σ.σ. των περιστατικών με Όμικρον ή Δέλτα). Οπότε ο λόγος που κάνουμε δειγματοληψία είναι για να ξέρουμε περίπου πού είμαστε», δήλωσε συγκεκριμένα η Καθηγήτρια.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, από τους 112 ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους την περασμένη Τετάρτη και ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις ήταν οι 14, οι οποίοι είχαν πολλά άλλα συνυπάρχοντα νοσήματα, ενώ όλοι οι άλλοι θάνατοι αφορούσαν είτε σε ανεμβολίαστους, είτε σε εμβολιασμένους με δυο δόσεις πολύ καιρό πριν.

«Η νόσος που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού δεν είναι κοινό κρυολόγημα. Και επομένως κάποιοι συμπολίτες μας, ιδιαίτερα οι ανεμβολίαστοι μεγαλύτερης ηλικίας, θα νοσήσουν σοβαρά και θα χρειαστεί να νοσηλευτούν αλλά και θα κινδυνεύσουν», υπογράμμισε απ’ την πλευρά της η κα. Παπαευαγγέλου.

Ο εμβολιασμός τρίτης δόσης προστατεύει και από τη long Covid

Η ίδια αναφέρθηκε και σε μια πρόσφατη μελέτη από το Ισραήλ, η οποία απέδειξε ότι ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα από τη long Covid. Όπως είπε η κα. Παπαευαγγέλου, εάν ο εμβολιασμένος κολλήσει τον ιό, όχι μόνο θα νοσήσει πιο ελαφρά, αλλά θα έχει και περίπου 60% με 70% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες πονοκεφάλους, μυαλγίες και γενικευμένη κόπωση.

Κατά τους επόμενους μήνες και καθώς τα μέτρα θα αίρονται ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα είναι ο εμβολιασμός των ατόμων μεγάλης ηλικίας, εκ των οποίων περίπου 300.000 παραμένουν ανεμβολίαστοι.

«Θα ήθελα να υπερτονίσω σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας, τη μεγάλη σημασία που έχει οι άνθρωποι ηλικίας μεγαλύτερης των 70 ετών, να μη διστάσουν ούτε στιγμή να κάνουν τον αρχικό αλλά και τους απαιτούμενους επαναληπτικούς εμβολιασμούς», δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης, υπογραμμίζοντας ότι για αυτούς, περισσότερο από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα, το εμβόλιο είναι θέμα ζωής και θανάτου για τους επόμενους μήνες, καθώς ένας στους πέντε με έναν στους δέκα που δεν έχουν εμβολιαστεί σε αυτήν την ηλικία θα καταλήξουν όταν έρθουν σε επαφή με τον ιό.

Της Γιάννα Σουλάκη

To άρθρο Κορονοϊός: Κάτω από 600 οι διασωληνωμένοι – Πότε αναμένεται οριστική πτώση των «σκληρών» πανδημικών δεικτών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock