Υγεία & Διατροφή

Κορονοϊός: Ύπουλη υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Δέλτα δεν προκαλεί συμπτώματα

Η υποπαραλλαγή ΑΥ.4.2. του κυρίαρχου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού κερδίζει σταδιακά έδαφος στη Βρετανία και φαίνεται πως είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε νόσο Covid-19 με συμπτώματα. Βρετανοί επιστήμονες αναφέρουν πως αυτός είναι ο λόγος που πιθανότατα μειώνονται τα κρούσματα στη χώρα, μετά την κορύφωσή τους στις 20-21 Οκτωβρίου.

Τα νεότερα στοιχεία (περιόδου 19 Οκτωβρίου-5 Νοεμβρίου) της συνεχιζόμενης μελέτης REACT-1 των ερευνητών του Imperial College του Λονδίνου δείχνουν ότι η υποπαραλλαγή ΑΥ.4.2. έχει μεν φθάσει να προκαλεί το 12% των κρουσμάτων στη Βρετανία, αλλά μόνο το ένα τρίτο από αυτά εκδηλώνουν «κλασικά» συμπτώματα Covid-19, έναντι σχεδόν των μισών περιστατικών που είναι συμπτωματικά με την κυρίαρχη παραλλαγή Δέλτα ΑΥ.4.

Τα δύο τρίτα των ανθρώπων με ΑΥ.4.2. έχουν κάποιο σύμπτωμα, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρό, έναντι των τριών τετάρτων των ανθρώπων με ΑΥ.4 που έχουν συμπτώματα. Η Δέλτα ΑΥ.4.2. θεωρείται ελαφρώς πιο μεταδοτική (κατά 10%-15%), όμως δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο ή να διαφεύγει από τα εμβόλια ευκολότερα από την «κανονική» Δέλτα.

«Φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική, αλλά επίσης λιγότερο συμπτωματική, πράγμα που είναι καλό», δήλωσε ο επιδημιολόγος του Imperial Πολ Έλιοτ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τον «Guardian». Οι Βρετανοί επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ασυμπτωματικοί ή εκείνοι με λίγα συμπτώματα μπορεί να εξαπλώνουν λιγότερο τον κορονοϊό μέσω του βήχα τους.

Η REACT-1 βρήκε επίσης ότι οι ενισχυτικές δόσεις μείωσαν, μέσα σε δύο εβδομάδες από τη χορήγησή τους, τον κίνδυνο λοίμωξης των ενηλίκων κατά τα δύο τρίτα, σε σχέση με όσους είχαν κάνει δύο δόσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Κορονοϊός: Ύπουλη υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Δέλτα δεν προκαλεί συμπτώματα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock