ΕνημέρωσηΠολιτική

«Να είμαστε έτοιμοι να διώξουμε την Τουρκία από το ΝΑΤΟ» – Επιστολή Αμερικανών αξιωματούχων στους FT

Περισσότερα «μαύρα σύννεφα» συγκεντρώνονται σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πώλησης F-16 στην Τουρκία από τις ΗΠΑ και τη στάση που έχουν οι εταίροι έναντι της Άγκυρας. Μετά το ηχηρό «όχι» 35 Αμερικανών βουλευτών και των δύο κομμάτων που απηύθυναν επιστολή προς τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην εν λόγω προοπτική, τώρα δύο υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι υπέγραψαν επιστολή που δημοσιεύεται στους Financial Times, στην οποία καταγγέλλουν το τούρκικο «παζάρι» για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και καλούν τη Συμμαχία να είναι έτοιμη να αποπέμψει την Τουρκία, προκειμένου να μην ενθαρρύνεται ο Ταγίπ Ερντογάν.

Στην επιστολή που δημοσιεύεται στους FT και υπογράφεται από τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μαρκ Γουάλας και την Μαντελέιν Τζόελσον -δύο ανώτατοι αξιωματούχοι στο Πρόγραμμα για την Δημοκρατία στην Τουρκία- γίνεται λόγος για το «Μεγάλο Παζάρι» της Τουρκίας σε σχέση με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και επικρίνεται η στρατηγική των Συμμάχων, που συμβιβάστηκαν με τα αιτήματα του Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να άρει το βέτο του.

«Το πρόβλημα με αυτή τη στρατηγική είναι ότι ανταμείβει την κακή συμπεριφορά του Ερντογάν. Θα τον ενθαρρύνει να πιέσει για περισσότερες παραχωρήσεις την επόμενη φορά που το ΝΑΤΟ θα χρειαστεί ομόφωνη ψηφοφορία για να αντιμετωπίσει μια κρίση. Κάθε παραχώρηση που θα εξαχθεί από τη συμμαχία θα επιδεικνύεται ως διπλωματική νίκη από τον Ερντογάν, βοηθώντας τον να ενισχύσει την εγχώρια υποστήριξη και να βοηθήσει την προσπάθεια επανεκλογής του το επόμενο έτος.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock