ΕνημέρωσηΟικονομία

Σε ελεύθερη πτώση το φυσικό αέριο με βουτιά έως και 21%

Πτώση έως και 21% έχουν καταγράψει από νωρίς το πρωί της Πέμπτης 24/8 οι τιμές στα συμβόλαια του φυσικού αερίου, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022, καθώς επιστρέφει η αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg, οι εκπρόσωποι εργαζόμενων σε εργοστάσιο της Woodside Energy Group Ltd εξετάζουν μια «ισχυρή προσφορά» από την εταιρεία μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το βράδυ της Τετάρτης και ήδη η αγορά επαναφέρει τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα, μετά τις αυξήσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Σε αυτό το κλίμα το ολλανδικό συμβόλαιο του φυσικού αερίου (TTF), το οποίο είναι το συμβόλαιο αναφοράς για την Ευρώπη, κινείται στα 31,90 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ νωρίτερα άγγιξε τα 29,50 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως την Δευτέρα 21/8, το φυσικό αέριο κατέγραψε άλμα 18% στα 42,90 ευρώ ανά μεγαβατώρα την πρώτη ώρα συναλλαγών.

Παραμένουν τα σενάρια για «δύσκολο χειμώνα»

Σύμφωνα με το Bloomberg, αν και οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να απέχουν σημαντικά από τα υψηλά που παρατηρήθηκαν πριν από περίπου ένα χρόνο, η αστάθεια αυτό το χειμώνα θα μπορούσε να σημαίνει υψηλότερους λογαριασμούς για τους πελάτες οικιακής θέρμανσης και οικιακής ενέργειας, καθώς και για καταναλωτές μεγάλης κλίμακας φυσικού αερίου που περιλαμβάνουν βιομηχανίες χάλυβα, λιπασμάτων και κεραμικών.

Ακόμα και με την πληρότητα των ευρωπαϊκών αποθηκών φυσικού αερίου στο 90%, η Ευρώπη χρειάζεται μια συνεχιζόμενη ροή υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις παγκόσμιες αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο μια παρατεταμένη διακοπή της τροφοδοσίας από την Αυστραλία, που τροφοδοτεί την Ασία, θα μπορούσε να οδηγήσει τις προμήθειες από τις ΗΠΑ ή το Κατάρ σε άλλες αγορές, διακόπτοντας την τροφοδοσία της Ευρώπης.

Ακόμα και αν επιτευχθεί συμφωνία στις συνομιλίες με την Woodside, οι συνομιλίες που πραγματοποιεί η Chevron Corp. με σωματεία σε δύο εργοστάσια υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία ακόμα συνεχίζονται. Ένα αδιέξοδο εκεί θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο περίπου 24,5 εκατ. τόνους ετήσιας παραγωγικής ικανότητας ή περίπου το 5% της παγκόσμιας υγροποίησης φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock