ΕνημέρωσηΟικονομία

«Πονοκέφαλος» για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS

Μια ημέρα μένει μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας για την αγορά και τη διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών, την ώρα που χιλιάδες επιχειρήσεις δεν έχουν κάνει τα απαραίτητα βήματα και περιμένουν μέχρι – κυριολεκτικά – την τελευταία στιγμή για να αποφασίσουν τι θα κάνουν, με την ελπίδα πως θα δοθεί ακόμια μια παράταση.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα με άμεση εφαρμογή του μέτρου, με τον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Χάρη Θεοχάρη να σημειώνει μέχρι πρόσφατα πως επί του παρόντος δεν προβλέπεται νέα παράταση.

Ωστόσο, επιχειρήματίες, ενώσεις και φορείς «βομβαρδίζουν» το υπουργείο με αιτήματα για παράταση της προθεσμίας διασύνδεσης ή έστω του χρόνου ενεργοποίησης των νέων προστίμων.

Το τελευταίο 24ωρο θα είναι κρίσιμο λοιπόν για χιλιάδες επιχειρήσεις που ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα χιλιάδων ευρώ, πριν το τέλος της εβδομάδας.

Το «πρόβλημα» με τη διασύνδεση

Σε αυτό το στάδιο, τα μεγαλύτερα προβλήματα που παρατηρούνται είναι οι καθυστερήσεις στην αναβάθμιση των POS από τους παρόχους και τα προβλήματα σύνδεσης και δικτύωσης τους από τους προμηθευτές των ταμειακών μηχανών.

Ενώ δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που περιμένουν μέχρι τη τελευταία στιγμή για να δουν αν είναι δικαιούχοι του voucher για την αναβάθμιση των ψηφιακών συστημάτων, ώστε να μην πληρώσουν «από την τσέπη τους» το σύνολο του κόστους που απαιτείται.

Ωστόσο, στην περίπτωση που δεν δοθεί παράταση κινδυνεύουν από την επιβολή προστίμων, η οποία θα ξεκινήσει από την Παρασκευή 1η Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι στους νέους υπόχρεους εγκατάστασης POS, το περιθώριο μη επιβολής προστίμου 1.500 ευρώ μετατέθηκε από την 1η Μαρτίου στην 1η Απριλίου, υπό την προϋπόθεση παραγγελίας των POS έως τις 29 Φεβρουαρίου ενώ εάν έχουν καταθέσει αίτηση για την προμήθεια αλλά εκκρεμεί η εγκατάσταση, τότε το περιθώριο συμμόρφωσης μπορεί να φτάσει μέχρι 31 Μαρτίου.

Τι πρέπει να προσέξουν οι επιχειρηματίες

  1. Αναβάθμιση POS

Τα υφιστάμενα POS θα πρέπει να αναβαθμιστούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διασύνδεσής τους. Η αναβάθμιση των ενεργών POS πραγματοποιείται απομακρυσμένα με ευθύνη των Παρόχων Μέσων Πληρωμών (NSPs). Οι επιχειρήσεις ενημερώνονται για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης μέσω της εφαρμογής του μητρώου μέσων πληρωμών. Η ΑΑΔΕ ενημερώνει τους χρήστες υπηρεσιών πληρωμών για τη δυνατότητα αναβάθμισης κάθε μέσου πληρωμών που διαθέτουν. Η ενημέρωση συντελείται με την αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και την ανάρτηση σχετικής ειδοποίησης στη θυρίδα τους (Τα Μηνύματά μου) στην ψηφιακή πύλη “myAADE”, καθώς και με την αναγραφή ένδειξης “Προς Αναβάθμιση” στο Μητρώο Μέσων Πληρωμών.

  1. Διασύνδεση POS – Ταμειακών Συστημάτων

Στο τελευταίο στάδιο της διασύνδεσης, αναβαθμίζονται τα Ταμειακά Συστήματα (εφόσον απαιτείται) και διασυνδέονται με τα POS, με ευθύνη της επιχείρησης που τα χρησιμοποιεί.

Η ΑΑΔΕ ενημερώνει κάθε χρήστη υπηρεσιών πληρωμών για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του συνόλου των POS που διαθέτουν, με τρεις τρόπους:

Α) Μέσω e-mail.

Β) Μέσω σχετικής ειδοποίησης στην εφαρμογή “Τα Μηνύματά μου” στην ψηφιακή πύλη myAADE.

Γ) Με σχετική ένδειξη στα “Στοιχεία Μέσων Πληρωμών (EFT/POS)” στην εφαρμογή “Στοιχεία Επιχείρησης”.

Τα βήματα για την διασύνδεση

Για τη διασύνδεση οι επαγγελματίες θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

  1. Προβολή στοιχείων POS. Τα στοιχεία των POS που έχουν υποβληθεί από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών (Acquirers) και τους Παρόχους Μέσων Πληρωμών (NSPs) είναι διαθέσιμα στις επιχειρήσεις στην ψηφιακή πύλη myAADE / Μητρώο & Επικοινωνία / Μητρώο POS.
  2. Υποβολή δήλωσης διαφωνίας. Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν POS υποβάλλουν Δήλωση Μέσων Πληρωμών, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση που διαφωνούν με τα στοιχεία που εμφανίζονται στο Μητρώο Μέσων Πληρωμών
  3. Αναβάθμιση POS. Η αναβάθμιση των ενεργών POS πραγματοποιείται απομακρυσμένα με ευθύνη των Παρόχων Μέσων Πληρωμών (NSPs).
  4. Ειδοποίηση αναβάθμισης. Οι επιχειρήσεις λαμβάνουν ειδοποίηση με αποστολή e-mail για την αναβάθμιση των POS που διαθέτουν.
  5. Διασύνδεση POS – Ταμειακού Συστήματος. Εντός 30 ημερών από την ειδοποίηση και το αργότερο έως τις 29/2/2024 ο τεχνικός ΦΗΜ διασυνδέει επιτόπια το POS με την ταμειακή μηχανή και ολοκληρώνει τη διαδικασία.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock