Υγεία & Διατροφή

Κορονοϊός: Τι ισχύει για όσους έκαναν χειρουργική επέμβαση λόγω παχυσαρκίας

Από την αρχή της πανδημίας είχε γίνει γνωστό πως όσοι αντιμετώπιζαν σημαντικό πρόβλημα παχυσαρκίας είχαν και αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από τον κορονοϊό. Ωστόσο, πλέον η ιατρική ερευνά τι ισχύει για τους παχύσαρκους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Surgery, διερεύνησε την παχυσαρκία και συγκεκριμένα την επίδραση της απώλειας βάρους μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση στη νόσηση από κορονοϊό.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Αλέξανδρος Κόκκινος (Καθηγητής Παθολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2789558

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Cleveland Clinic των ΗΠΑ και συμπεριέλαβε 2.958 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση λόγω παχυσαρκίας, συγκεκριμένα σε Roux-en-Y γαστρική παράκαμψη ή sleeve γαστρεκτομή μεταξύ 2004 και 2017, καθώς και 8.851 μη χειρουργικούς ασθενείς με παχυσαρκία. Μελετήθηκαν δεδομένα από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021 με αξιολόγηση στοιχείων για πιθανή νόσηση και σοβαρότητα νόσησης από COVID-19.

Το ποσοστό μόλυνσης από SARS-CoV-2 ήταν περίπου 9% και στις δύο ομάδες, αλλά η ομάδα που είχε υποβληθεί σε μεταβολική χειρουργική επέμβαση παρουσίασε: 49% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας, 63% χαμηλότερο κίνδυνο ανάγκης για οξυγόνο και 60% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής COVID-19, δηλαδή συνδυασμού εισαγωγής στη μονάδα εντατικής θεραπείας, μηχανικού αερισμού ή θανάτου. Κατά τη στιγμή της μόλυνσης, οι χειρουργικοί ασθενείς ζύγιζαν κατά μέσο όρο 20 κιλά λιγότερο και είχαν καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο από τους ασθενείς που δεν είχαν υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση.

H παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσηση και θάνατο από COVID-19 στην οξεία φάση. Επίσης, έχει καταδειχθεί ότι μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιων επιπλοκών, ένα σύνδρομο που συχνά αναφέρεται στη βιβλιογραφία ως long COVID. Οι άνθρωποι με παχυσαρκία παρουσιάζουν χρόνια συστηματική φλεγμονή, ανοσολογική δυσλειτουργία αλλά και ποικίλες συννοσηρότητες, που μπορεί να επηρεάζουν την κλινική εικόνα και να εξηγούν τους κινδύνους αυτούς.

Η νέα αυτή μελέτη προσφέρει αισιόδοξα μηνύματα, καθώς καταδεικνύει συσχέτιση μεταξύ της απώλειας σωματικούς βάρους μετά από χειρουργική επέμβαση και βελτιωμένων κλινικών αποτελεσμάτων. Υποδηλώνει λοιπόν ότι η παχυσαρκία μπορεί να είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για σοβαρή COVID-19.

To άρθρο Κορονοϊός: Τι ισχύει για όσους έκαναν χειρουργική επέμβαση λόγω παχυσαρκίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock