Κόσμος

Λίβανος: Διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση πυρός με το Ισραήλ – Κάλεσμα ενότητας από το στρατό

Την ύπαρξη διπλωματικών προσπαθειών για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ, αποκάλυψε την Κυριακή (29/9) στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του Λιβάνου ο υπουργός Πληροφόρησης της χώρας Ζιάντ Μακάρι.

«Είναι βέβαιο ότι η λιβανική κυβέρνηση θέλει κατάπαυση του πυρός και όλοι γνωρίζουν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πήγε στη Νέα Υόρκη στη βάση μιας πρότασης κατάπαυσης του πυρός, αλλά πάρθηκε η απόφαση να δολοφονηθεί ο Νασράλα», σημείωσε ο Μακάρι.

«Οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο πρωθυπουργός κάνει ό,τι του αναλογεί, αλλά το ζήτημα δεν είναι και τόσο εύκολο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο στρατός του Λιβάνου κάλεσε τους πολίτες να «διατηρήσουν την εθνική ενότητα» και την «κοινωνική ειρήνη» μετά τον θάνατο του ηγέτη της ισχυρής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε προχθές, Παρασκευή, σε ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Η έκκληση απευθύνεται σε μια χώρα με βαθιές διαιρέσεις μεταξύ των διαφόρων κοινοτήτων οι οποίες αναζωπυρώθηκαν από την απόφαση της Χεζμπολάχ να ανοίξει μέτωπο με το Ισραήλ σε υποστήριξη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Η στρατιωτική παρουσία είναι έντονη στη Βηρυτό, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από σιιτικές περιοχές έχουν βρει καταφύγιο αφού εγκατέλειψαν τις εστίες τους εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή (29/9) ότι σκότωσε τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ Ναμπίλ Καούκ εν μέσω συνεχιζόμενων ανταλλαγών πυρών ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η Χεζμπολάχ δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει σχετικά με την τύχη του Καούκ, αλλά υποστηρικτές της αναρτούν συλλυπητήρια μηνύματα γι’αυτόν από χθες, Σάββατο (28/9).




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button