Κόσμος

Πάπας Φραγκίσκος: «Οι αντιδράσεις στην κλιματική αλλαγή είναι ανεπαρκείς»

Οι αντιδράσεις στην κλιματική αλλαγή «είναι ανεπαρκείς, την ώρα που ο κόσμος … καταρρέει», καταγγέλλει ο πάπας Φραγκίσκος σε κείμενο που δημοσιεύεται σήμερα, λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη των εργασιών της COP28 για το Κλίμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο Ντουμπάι.

Οκτώ χρόνια μετά την 12σέλιδη αποστολική εγκύκλιο για το οικολογικό πρόβλημα με τίτλο «Laudato Si», ο πάπας καλεί τις μεγάλες δυνάμεις να πάρουν θέση για μία δεσμευτική και ελέγξιμη ενεργειακή μετάβαση και απευθύνει προειδοποίηση για τις «περιφρονητικές και παράλογες» απόψεις των κλιματοσκεπτικιστών.

Στην νέα 12σέλιδη αποστολή έκκληση με τίτλο «Laudate Deum», που γράφτηκε στα ισπανικά και έχει μεταφρασθεί σε πλήθος γλωσσών, ο πάπας Φραγκίσκος απευθύνει πλέον προειδοποίηση για τις «περιφρονητικές και παράλογες» απόψεις των κλιματοσκεπτικιστών «ακόμη και στους κόλπους της καθολικής Εκκλησίας».

«Τα τελευταία χρόνια, πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να λοιδορήσουν αυτήν την θέση», διαπιστώνει ο ιησουίτης πάπας από την Αργεντινή αναφερόμενος στις ψευδείς πληροφορίες που αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή ή λοιδορούν όσους μιλούν γι’αυτήν.

«Προσπαθήσαμε να αρνηθούμε την ύπαρξή τους, να τα κρύψουμε, να τα καλύψουμε ή να τα υποβαθμίσουμε. Τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ, όλο και πιο προφανή», επιμένει ο πάπας Φραγκίσκος θεωρώντας πιθανή την εκτόξευση του αριθμούς των κλιματικών μεταναστών «σε λίγα χρόνια».

Στο κείμενο που έχει γραφτεί σε διδακτικό τόνο, ο πάπας επιμένει στις συνέπειες της «φρενήρους επέμβασης του ανθρώπου στην Φύση» και κατακεραυνώνει τον ανεύθυνο τρόπο ζωής του δυτικού μοντέλου», δείχνοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη.

Ο πάπας Φραγκίσκος έχει αναγορεύσει την υπεράσπιση του «κοινού Οίκου» σε ένα από τα βασικά θέματα της θητείας του από την εκλογή του το 2013 και εκφράζει την λύπη του που «η κλιματική κρίση δεν είναι πραγματικά θέμα ενδιαφέροντος των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων, που επιδιώκουν το μεγαλύτερο κέρδος με το μικρότερο κόστος και το συντομότερο δυνατόν».

Κάνοντας λόγο για μια «παλιά διπλωματία σε κρίση», ο αρχηγός της καθολικής Εκκλησίας απευθύνει έκκληση για την αναδιαμόρφωση του πλαισίου της πολυμερούς συνεργασίας την ώρα που γίνεται όλο και πιο δύσκολη η επίτευξη των στόχων της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Το 2015, η έκκληση «Laudato si» για παγκόσμια αλληλεγγύη για την από κοινού προστασία του περιβάλλοντος είχε προκαλέσει παγκόσμια συζήτηση, φαινόμενο πρωτοφανές για ένα θρησκευτικό κείμενο.

Λίγους μήνες αργότερα, μία σημαντική πρόοδος καταγράφηκε με την επίτευξητης συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, βασικός στόχος της οποίας είναι η διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στους +2°C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock