ΕνημέρωσηΠολιτική

Μητσοτάκης: «Δεν χρειάζεται ρωτήσουμε κανέναν για τη διασύνδεση του δικτύου μας με την Αίγυπτο»

«Δεν χρειάζεται ρωτήσουμε κανέναν για τη διασύνδεση του δικτύου μας με την Αίγυπτο» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με παραλήπτρια την Άγκυρα, η οποία αντέδρασε με σφοδρότητα στην Κοινή Διακήρυξη της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, αλλά και στις διμερείς συμφωνίες Καΐρου για την ηλεκτρική διασύνδεση.  Όπως διαμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης: «Αυτό το έργο θα προχωρήσει. Γι’αυτό η συμφωνία μας με την Αίγυπτο σχετικά με την ΑΟΖ είναι τόσο γεωπολιτικά σημαντική».

Μιλώντας στο συνέδριο «Athens Environmental, Social and Governance & Climate Crisis Summit», που διοργανώνει «Η Καθημερινή» ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την συνεργασία με την Αίγυπτο απολύτως κρίσιμη για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού δικτύου. «Η Αίγυπτος έχει τεράστιες εκτάσεις γης που είναι ουσιαστικά έρημος. Χωρίς προβλήματα όσον αφορά στη χρήση της γης» και πρόσθεσε εμφατικά: «Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στην Αίγυπτο πρέπει να βρει το δρόμο της προς το Ευρωπαϊκό Δίκτυο. Δεν χρειάζεται να ζητήσουμε από κανέναν να διασυνδέσει το δίκτυό μας με την Αίγυπτο».

Με φόντο την αναζήτηση λύσεων για την αντιμετώπιση του κόστους στην ενέργεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερθεμάτισε για την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών για τον ευρωπαϊκό ανεφοδιασμό σε φυσικό αέριο. Υπέδειξε, χρησιμοποιώντας μια έμμεση αιχμή προς την Τουρκία, την Ανατολική Μεσόγειο και στο East Med Gas Forum: «Αυτό λοιπόν που συμβαίνει στην Aνατολική Μεσόγειο είναι ιδιαίτερα σχετικό με την Ευρώπη. Όχι μόνο επειδή η Ευρώπη πρέπει να στέκεται δίπλα σε κάθε κράτος μέλος, του οποίου τα κυριαρχικά δικαιώματα παραβιάζονται από την Τουρκία, είναι επίσης σημαντικό επειδή η Ανατολική Μεσόγειος, μιλάμε για Κύπρο Ισραήλ, για την Αίγυπτο, θα πρέπει να είναι μια νέα πηγή φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock