AUTOMOTO

Νέο Renault Arkana: Η έκπληξη της χρονιάς

Το νέο Renault Arkana ήρθε και εκπλήσσει ευχάριστα. Με την πρώτη ματιά γίνεται αντιληπτή η καταγωγή του, με τη χαρακτηριστική του μάσκα να παραπέμπει στα σύγχρονα Renault. Από εκεί και… πίσω όμως εντοπίζεται η διαφορετικότητα του Arkana, που καταφέρει να εκδημοκρατίσει το σχήμα των κουπέ SUV που, μέχρι τώρα, απαντούσε μόνο στην premium λίγκα.

Με τον δικό του (premium) αέρα, το Arkana των 4,57 μέτρων καταφέρνει να κλέψει την παράσταση, ενώ η έντονη κλίση της οροφής δημιουργεί ένα πραγματικά συναρπαστικό σύνολο, που καταλήγει σε ένα ξεχωριστό πίσω μέρος με κύριο χαρακτηριστικό τη φωτεινή λωρίδα LED που ενώνει τα φώτα.

Ταυτόχρονα, οι ζάντες των 17 ή 18 ιντσών τονίζουν και άλλο την προσωπικότητα του Arkana. Όσο για το εξωτερικό ύψος, αυτό δεν ξεπερνά τα 1,57 μέτρα, ώστε να εξασφαλίζεται το χαμηλό κέντρο βάρος, την ίδια στιγμή που η απόσταση των 200 χιλιοστών από το έδαφος είναι από τις μεγαλύτερες για SUV, αποτελώντας εχέγγυο για τις βόλτες μακριά από την άσφαλτο.

Στο εσωτερικό, η εικόνα είναι σύγχρονη και υψηλών προδιαγραφών, τόσο σε ό,τι αφορά στην εργονομία, όσο και την ποιότητα κατασκευής. Στο κέντρο του ταμπλό δεσπόζει μια οθόνη αφής με διαγώνιο έως 9,3 ίντσες, ενώ ο οδηγός έχει μπροστά του ένα ψηφιακό πίνακα οργάνων έως 10,2 ιντσών, που ολοκληρώνει το μοντέρνο ταμπλό του Arkana. Ταυτόχρονα, το μεγάλο μεταξόνιο των 2.720 χιλιοστών εξασφαλίζει μεγάλους χώρους.

Πράγματι, οι πίσω επιβάτες εκπλήσσονται με την ιδιαίτερα μεγάλη απόσταση για τα γόνατα τους και τον απόλυτα ικανοποιητικό «αέρα» για τα κεφάλια τους. Ταυτόχρονα, ο μεγάλος και τετραγωνισμένος χώρος αποσκευών των 513 λίτρων, χωρά όλες τις αποσκευές, ακόμα και για ταξίδι πολλών ημερών. Φυσικά, υπάρχουν και πολλές θέσεις για μικρο-αντικείμενα, πλήρης συνδεσιμότητα με smartphones, θέση για την ασύρματη φόρτισή τους και πολλά άλλα.

Το Arkana βασίζεται στη σύγχρονη πλατφόρμα CMF-B του Renault Group και εφοδιάζεται με προηγμένους υβριδικούς κινητήρες, που δανείζονται τεχνολογία από τη Formula 1. Η γκάμα περιλαμβάνει δύο επιλογές, με την κίνηση να μεταφέρεται στους εμπρός τροχούς, ενώ όλες οι εκδόσεις εξοπλίζονται με αυτόματο κιβώτιο και μπαίνουν ελεύθερα στο νέο δακτύλιο.

Η κορυφαία έκδοση E-TECH Hybrid, διαθέτει ένα προηγμένο και πλήρως υβριδικό σύστημα κίνησης, που εντυπωσιάζει με την χαμηλή κατανάλωση αμόλυβδης (4,8 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα) και τις χαμηλές εκπομπές ρύπων (108 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο). Το E-TECH σύνολο αποδίδει 145 ίππους, συνδυάζοντας έναν ατμοσφαιρικό κινητήρα βενζίνης 1.600 κυβικών με δύο ηλεκτρικά μοτέρ και μια μπαταρία 1,2 kWh. Σύμφωνα με τη Renault, το σύστημα εξασφαλίζει πως το 80% των μετακινήσεων στην πόλη γίνεται ηλεκτροκίνητα, με τη μέγιστη δυνατότητα κίνησης μηδενικών ρύπων να φτάνει τα 3 χιλιόμετρα.

Η mild-hybrid έκδοση του Arkana, είναι η 1.3 TCe 140 EDC MHEV. Εδώ, o τετρακύλινδρος turbo κινητήρας βενζίνης 1.3 αποδίδει 140 ίππους και χάρη στο ήπια υβριδικό σύστημά του καταφέρνει να καταναλώνει μόλις 5,7 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα (με εκπομπές CO2 130 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο), χωρίς κανένα συμβιβασμό στις επιδόσεις και την οδηγική απόλαυση. Η οποία ενισχύεται και από την πολύ καλή λειτουργία του αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη EDC με τις 7 σχέσεις.

Πράγματι, το Arkana είναι ένα απολαυστικό στην οδήγηση κουπέ SUV που, λόγω και της ελκυστικής του σχεδίασης, σε κάνει να ανυπομονείς να βρεθείς πίσω από το τιμόνι του. Η ρύθμιση της ανάρτησης μοιάζει να έχει βρει τη χρυσή τομή μεταξύ της άνεσης και του κρατήματος, προσφέροντας κορυφαία ποιότητα κύλισης, αλλά και παραμένοντας όσο σφιχτή πρέπει προκειμένου να αναδεικνύει τη σπορ πλευρά του μοντέλου.

Ένα τόσο ολοκληρωμένο αυτοκίνητο δεν θα μπορούσε παρά να εξοπλίζεται με όλες τις νέες τεχνολογίες άνεσης και ασφάλειας, οι οποίες επιδέχονται παραμετροποίησης μέσα από το σύστημα multi-sense, που έχει 3 προεπιλεγμένα προγράμματα. Το «Eco» για προτεραιότητα στην οικονομία κίνησης, το «Sport» για μέγιστη αξιοποίηση της δύναμης του υβριδικού συνόλου, και το «MySense» για μια απολύτως προσωπική εμπειρία οδήγησης, με ξεχωριστές ρυθμίσεις για την υποβοήθηση του τιμονιού, την απόκριση στο γκάζι και το φωτισμό του εσωτερικού.

Το Arkana εξοπλίζεται με πολλά άλλα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης, όπως είναι αυτό του αυτόματου φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης (AEB), της ανίχνευσης τυφλού σημείου, του ενεργού cruise control, του περιμετρικού ελέγχου με κάμερες 360 μοιρών, της προειδοποίησης για πιθανότητα πρόσκρουσης κατά την όπισθεν κ.α.

Το νέο Renault Arkana είναι σίγουρα ένα από τα σύγχρονα SUV που σε προκαλούν να τα γνωρίσεις από κοντά, πολύ περισσότερο δε αφού η τιμή του ξεκινάει από τις 25.290 ευρώ και συνοδεύεται από πλούσιο εξοπλισμό και αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock