Επικαιρότητα

Ξεκίνησε ο διαχωρισμός: Η κυβέρνηση «κλειδώνει» 4.000.000 πολίτες- Διασκέδαση για τους εμβολιασμένους αλλά…

Το πρώτο Σαββατόβραδο χωρίς περιορισμούς -εδώ και πολύ καιρό- στην εστίαση και στη διασκέδαση, για τους εμβολιασμένους, είναι γεγονός και δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης να αφήσει 4.000.000 Έλληνες σαν απόκληρους με σκοπό να τους πιέσει να εμβολιαστούν κάτι που ήδη ξεκινά και δημιουργεί εκνευρισμό με κάθε τρόπο, γνωρίζοντας όπως έχει αποδειχθεί ότι και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον κορωνοϊό.

Βέβαια δεν κάνει την ίδια σκέψη για την φορολόγηση γιατί εκεί κανονικά έρχεται η εφορία για όλους. Όμως ακόμα και αυτή η ψευδαίσθηση ελευθερίας (καθώς για πρώτη φορά όταν θα βγαίνεις ψηφιακά θα αποτυπώνεται το που θέλεις να πας ή που πήγες με άγνωστο τον δρόμο του που μπορεί να χρησιμοποιηθούν αυτά τα δεδομένα) δεν σημαίνει ότι είναι ρόδινα καθώς οι κυβερνητικοί ειδικοί κάνουν εκ νέου προειδοποιήσεις. 

Οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό, μπόρεσαν, χθες το βράδυ, να απολαύσουν την έξοδό τους απαλλαγμένοι από περιορισμούς, καθώς βρίσκονται ήδη σε ισχύ τα νέα μέτρα χαλάρωσης.

Συγκεκριμένα, οι εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν να μην φορούν μάσκα, να είναι όρθιοι ή και να χορεύουν στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης (που δέχονται μόνο εμβολιασμένους) ακόμα και σε «κόκκινες περιοχές», όπου πλέον δεν ισχύουν περιορισμοί.

Υπενθυμίζεται ότι το τέλος των μίνι lockdown φέρνει κατάργηση του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας και την επιστροφή της μουσικής στα μαγαζιά.

Οι “κυβερνητικοί ειδικοί” κρατούν τις απειλές

Εντούτοις, η «πρεμιέρα» των νέων ελευθεριών συνοδεύεται και από «δεύτερες σκέψεις», αφού οι ειδικοί σπεύδουν να εκφράσουν τις επιφυλάξεις τους και τις ανησυχίες τους σχετικά με το λάθος -ενδεχομένως- μήνυμα που αποστέλλεται, προειδοποιώντας ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Χθες, ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος υπογράμμισε την ανάγκη να μην πιεστεί περαιτέρω το ΕΣΥ, σημειώνοντας ότι οι ΜΕΘ «είναι γεμάτες» με «βαριά αρρώστους».

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι παρελάσεις πρέπει να γίνουν υπό αυστηρά μέτρα, προειδοποιώντας για έναν δύσκολο χειμώνα.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι χρειάζεται πολλή προσοχή, σημειώνοντας πως «αν μπουν ανεμβολίαστοι στα καταστήματα, θα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με πίεση στο σύστημα υγείας πολύ μεγάλη. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στον έλεγχο και μεγάλη σοβαρότητα. Για να είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να συμβεί κάτι, με κάποιον ασυμπτωματικό ο οποίος θα μεταδώσει».

Επίσης, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής παρελάσεων χωρίς κόσμο.

Αλλά και ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού», έσπευσε να υπενθυμίσει ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

«Πιστεύω ότι δίνουμε λάθος μήνυμα. Πρέπει να επιμείνουμε στα μέτρα προστασίας. Με προβληματίζει η άρση των μέτρων, γιατί δεν νομίζω ότι θα έχουμε τους απαραίτητους ελέγχους ώστε να ισχύσουν όπως πρέπει τα μέτρα ελευθερίας» υπογράμμισε ο ίδιος.

Η αστυνομία “κυνηγά” τους πολίτες

Φυσικά, οι έλεγχοι είναι εντατικοί. Ειδικό πρόγραμμα ελέγχων, βάσει στοχευμένου σχεδίου, ξεκίνησε σε όλη την επικράτεια, με αντικείμενο την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού, από την ΕΛΑΣ και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), σε συνεργασία με τη ΔΙΜΕΑ, την Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες Περιφερειών και τις Δημοτικές Αστυνομίες.

Το σχέδιο ελέγχων είναι προσαρμοσμένο στις αλλαγές που τίθενται σε ισχύ από 9 έως 23 Οκτωβρίου 2021 και αφορούν, κυρίως, την άρση των απαγορεύσεων για όλους τους εμβολιασμένους.

Στο πλαίσιο του στοχευμένου προγράμματος, συγκροτούνται μεικτά κλιμάκια, από τις παραπάνω υπηρεσίες και φορείς, τα οποία θα περιπολούν σε όλες τις περιοχές τις χώρας.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα θα επικεντρώνεται στους ελέγχους πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, αλλά και ταυτοπροσωπίας σε όσους εισέρχονται σε κλειστούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης, σύμφωνα με τις αλλαγές που τίθενται σε ισχύ.

Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τα αστικά κέντρα, αλλά θα επεκταθούν μέχρι και στο τελευταίο χωριό της χώρας και «θα καλύψουν το σύνολο της επικράτειας και των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών μέτρων, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας», όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ).

pronews.gr

πηγη

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock