Κόσμος

Γερμανία: Αντιδρούν στην επίσκεψη Ερντογάν η εβραϊκή και η κουρδική κοινότητα

Την ακύρωση της προγραμματισμένης για την Παρασκευή επίσκεψης του τούρκου προέδρου ζητούν η κουρδική κοινότητα της Γερμανίας και η Αριστερά ενώ ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Εβραίων της Γερμανίας δήλωσε ότι «Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν επιτρέπεται να είναι εταίρος της γερμανικής πολιτικής».

Την ανάγκη συνομιλιών, ακόμη και όταν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, προτάσσουν η κυβέρνηση και η Χριστιανική Ένωση.

«Όποιος όχι μόνο αρνείται το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, αλλά και το πολεμά ενεργά, δεν επιτρέπεται να είναι εταίρος της γερμανικής πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Εβραίων της Γερμανίας Γιόζεφ Σούστερ στο Δίκτυο Funke και ζήτησε από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς «να αξιοποιήσει την επίσκεψη προκειμένου να καταστήσει πολύ σαφές στον Ερντογάν ότι η τρομοκρατία της Χαμάς δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτή».

Ο Ταγίπ Ερντογάν «επικρίνει το Ισραήλ, υπερασπίζεται τη Χαμάς με την προπαγάνδα του και τροφοδοτεί τις ταραχές στους γερμανικούς δρόμους και τον ψυχολογικό τρόμο εναντίον των Εβραίων», πρόσθεσε ο κ. Σούστερ, εκτιμώντας ότι «μια σαφής καταδίκη της συμπεριφοράς του θα ήταν προς το συμφέρον του ίδιου του καγκελάριου, από την σκοπιά της εσωτερικής πολιτικής».

Ο πρόεδρος της κουρδικής κοινότητας της Γερμανίας Αλί Ερτάν Τοπράκ χαρακτήρισε από την πλευρά του «λάθος» την επίσκεψη του τούρκου προέδρου στο Βερολίνο. «Δεν μπορούμε να μιλάμε κάθε μέρα για “κρατική επιταγή” της Γερμανίας σε σχέση με την ασφάλεια του Ισραήλ και μετά να στρώνουμε εδώ το κόκκινο χαλί για έναν από τους μεγαλύτερους αντισημίτες», δήλωσε ο κ. Τοπράκ στο RND και ζήτησε την ακύρωση της επίσκεψης.

«Δεν μπορεί απλώς να αγνοείται στη Γερμανία το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει πολιτικά τη Χαμάς εδώ και χρόνια και μόλις την περιέγραψε ως «απελευθερωτική οργάνωση». Στις 7 Δεκεμβρίου η Χαμάς διέπραξε τη μεγαλύτερη μαζική δολοφονία Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα», πρόσθεσε.

«Ο Ερντογάν δεν πρέπει να είναι ευπρόσδεκτος εδώ», δήλωσε και ο αρχηγός της Αριστεράς Μάρτιν Σιρντεβάν στον ιστότοπο t-online, κάνοντας λόγο για «σχιζοφρενική στάση, ο κυβερνητικός συνασπισμός να στρώνει κόκκινο χαλί για έναν υποστηρικτή της τρομοκρατίας».

Διαφορετική άποψη εξέφρασε ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς κατά την προχθεσινή εκδήλωση του Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ» με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου υποστήριξε μεν ότι οι δηλώσεις του τούρκου προέδρου υπέρ της Χαμάς είναι «εντελώς απαράδεκτες», συμφώνησε ωστόσο με την απόφαση του καγκελάριου να τον δεχθεί, προκειμένου να του εξηγηθεί και άμεσα η γερμανική θέση.

Ο αρχηγός της περιφερειακής ομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ δήλωσε επίσης στο t-online ότι ο Όλαφ Σολτς πρέπει να καταστήσει σαφές στον Ταγίπ Ερντογάν ότι η Γερμανία «βρίσκεται στο πλευρό του Ισραήλ.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ρολφ Μούτσενιχ δήλωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι σίγουρα μια «προκλητική προσωπικότητα», ωστόσο η Τουρκία είναι σημαντική ως χώρα διεπαφής μεταξύ διαφορετικών περιοχών. Επιπλέον, σημείωσε, ο κ.Ερντογάν θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει την επιρροή του και να καλέσει τη Χαμάς να επιδείξει μετριοπάθεια ή να απελευθερώσει τους ομήρους που απήγαγε.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock