ΕνημέρωσηΟικονομία

Οι διατροφικές συνήθειες στο μενού μας που φέρνουν την ευεξία

Με τόσες διατροφικές τάσεις να κάνουν την εμφάνισή τους ανά διαστήματα και έχοντας τόσες διαφορετικές πληροφορίες στη διάθεσή μας όμως, πώς μπορούμε να γνωρίζουμε ότι κάνουμε τις βέλτιστες επιλογές για το μενού μας;

Το στοιχείο-«κλειδί» σε ό,τι αφορά στη διατροφή μας, είναι το να βασιζόμαστε στις ανάγκες του οργανισμού μας, προσφέροντάς του τροφές που τον γεμίζουν ενέργεια και ενισχύουν τις λειτουργίες του. Τα καλά νέα είναι, λοιπόν, ότι σύμφωνα με έρευνες που έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, μία διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια, δημητριακά και ξηρούς καρπούς, είναι η ιδανική για την ανθρώπινη υγεία. Με λίγα λόγια, η μεσογειακή διατροφή, που ακολουθούμε μέχρι σήμερα ως επί το πλείστον στην Ελλάδα, φέρεται να αποτελεί την καλύτερη και πλέον ισορροπημένη διατροφή που μπορεί να υιοθετήσει κάποιος. Αλήθεια όμως, πόσο εύκολο είναι να φέρουμε την ευεξία στο μενού μας, όταν η καθημερινότητά μας χαρακτηρίζεται από έντονους και γρήγορους ρυθμούς; Άραγε, είναι εφικτό να κάνουμε καθημερινά περισσότερο φυσικά μοναδικές επιλογές;

Ακολουθώντας τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής και κάνοντας περισσότερο φυσικές επιλογές σε καθημερινό επίπεδο, μπορούμε να δημιουργήσουμε και να αποκτήσουμε καλύτερες διατροφικές συνήθειες, που θα φέρνουν την ευεξία στο μενού μας.

Επιμένοντας στην καθημερινή ενυδάτωση

Ακούμε και διαβάζουμε συχνά για το πόσο σημαντικό είναι να καταναλώνουμε αρκετό νερό και χυμούς σε καθημερινή βάση, ώστε να ενυδατώνουμε επαρκώς τον οργανισμό μας. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, πως οι περισσότεροι από εμάς, δυσκολευόμαστε να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη, αν και γνωρίζουμε τη σημασία της ενυδάτωσης για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας και φυσικά, για την υγεία της επιδερμίδας μας. Το νερό αποτελεί αναμφίβολα την καλύτερη πηγή ενυδάτωσης, οπότε καλό είναι να φροντίζουμε να έχουμε πάντα δίπλα μας ένα θερμός, για να μας υπενθυμίζει να μην αμελούμε την κατανάλωσή του. Από εκεί και πέρα, η κατανάλωση χυμών φρούτων, οι οποίοι περιέχουν νερό -να αναφέρουμε ενδεικτικά πως οι γνωστοί μας χυμοί Amita, αποτελούνται από νερό σε ποσοστό που φτάνει το 85 με 90%- συνιστά επίσης μία επιλογή που θα μας βοηθήσει να παραμένουμε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσφέροντας ταυτόχρονα στον οργανισμό μας πολύτιμες βιταμίνες.

Επενδύοντας σε πιο θρεπτικά και φυσικά σνακ

Εκτός από τα συστατικά που περιέχουν τα κυρίως γεύματα της ημέρας μας, προκειμένου να δώσουμε μία «νότα» ευεξίας στο μενού μας, είναι σημαντικό να εστιάσουμε και στο κομμάτι των σνακ που καταναλώνουμε. Πρόκειται για τα μικρά γεύματα που μας δίνουν ενέργεια κατά τη διάρκεια μίας απαιτητικής ημέρας και περιορίζουν το αίσθημα της πείνας, μέχρι το μεσημεριανό ή το βραδινό. Καλό είναι όμως, να προσπαθούμε να μην καταφεύγουμε σε πρόχειρες λύσεις, αλλά να επενδύουμε σε τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά και μας έρχονται κατευθείαν από τη φύση. Μία καλή πρόταση σε επίπεδο σνακ, που μπορεί να ανταποκριθεί στους ρυθμούς ενός έντονου και απαιτητικού προγράμματος, είναι το να έχουμε πάντα μαζί μας ένα σακουλάκι με ξηρούς καρπούς. Βλέπετε, οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ωφέλιμα λιπαρά και ιδιαίτερα θρεπτικοί, αφού περιέχουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μία πληθώρα βιταμινών, ενώ αρκεί μία μικρή ποσότητα για να δώσουν στον οργανισμό μας την ενέργεια που χρειάζεται -μιας και λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, κάνουν το άτομο να αισθάνεται χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Να αναφέρουμε, μάλιστα, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «BMJ Nutrition, Prevention & Health», η καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών φέρεται να προλαμβάνει την αύξηση του βάρους και τον κίνδυνο παχυσαρκίας, ενώ η αντικατάσταση ζωικών τροφίμων με ξηρούς καρπούς, μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος τροφίμων.

Εμπλουτίζοντας το μενού μας με πιο φυσικές επιλογές

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα φρούτα και τα λαχανικά, αποτελούν τη βάση κάθε ισορροπημένης διατροφής. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία, ενώ αποτελούνται σε σημαντικό ποσοστό από νερό. Πώς μπορούμε όμως να καταναλώνουμε κάθε μέρα τα φρούτα και τα λαχανικά που χρειαζόμαστε, όταν τις περισσότερες ώρες βρισκόμαστε εκτός σπιτιού; Σε ό,τι αφορά στα λαχανικά, μπορούμε να φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας σνακ ή σαλάτες που βασίζονται σε αυτά, ενώ σε επίπεδο φρούτων, οι χυμοί αποτελούν και σε αυτή την περίπτωση, μία εξαιρετική επιλογή για το έντονο πρόγραμμά μας. Για την ακρίβεια, οι χυμοί φρούτων, αποτελούν μια πρακτική, εύγεστη και θρεπτική λύση, καθώς μας προσφέρουν ενέργεια μέσω των υδατανθράκων που περιέχουν, βιταμίνες, ενυδάτωση, ενώ για εκείνους που δεν το γνωρίζουν, μία μερίδα 100% φυσικού χυμού Amita ισοδυναμεί με μία εκ των πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών που πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως.

Οι χυμοί Amita δε, διατηρούν τις βιταμίνες και την υπέροχη γεύση τους, ακόμα και εκτός ψυγείου, λόγω της παστερίωσης και της ασηπτικής, ερμητικά κλειστής χάρτινης συσκευασίας Tetra Pak, που τους προστατεύει, ενώ δεν περιέχουν συντηρητικά. Ακόμη, λοιπόν, και αν πρόκειται για μία έτοιμη λύση, αποτελεί ταυτόχρονα μία φυσικά μοναδική επιλογή, που μπορεί να αναβαθμίσει το καθημερινό μας μενού, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Amita είναι ο πρώτος συσκευασμένος χυμός που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1983 και έκτοτε, αποτελεί έναν από τους αγαπημένους των Ελλήνων. Ούτε το ότι έχει καταφέρει να «χτίσει» μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης με γεωργούς και παραγωγούς από την Πελοπόννησο μέχρι τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, αλλά και από χώρες του εξωτερικού, από τους οποίους προμηθεύεται ποιοτικούς χυμούς φρούτων για τους 100% φυσικούς χυμούς της και τα φρουτοποτά της.

Περιορίζοντας την κατανάλωση ιδιαίτερα επεξεργασμένων τροφίμων

Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, περιέχουν συστατικά που έχουν τροποποιηθεί σημαντικά από την αρχική τους μορφή και περιέχουν πολλά πρόσθετα συστατικά και σε πολλές περιπτώσεις, συντηρητικά. Το να έχει υποστεί ένα προϊόν επεξεργασία μέχρι να φτάσει σε εμάς, είναι σε πολλές περιπτώσεις μία απαραίτητη διαδικασία, προκειμένου το τελικό προϊόν να παραμένει ασφαλές σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ωστόσο, κάποια τρόφιμα επεξεργάζονται σε βαθμό που δεν προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό τα συστατικά που θα έπρεπε, ενώ συνδέονται και με την αύξηση της παχυσαρκίας και την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Το γρήγορο φαγητό και τα έτοιμα, κατεψυγμένα γεύματα περιλαμβάνονται κατά βάση σε αυτή την κατηγορία, οπότε καλό θα ήταν να τα αποφεύγουμε, όσο πιο συχνά μπορούμε.

Το σίγουρο είναι πως για να βάλουμε μία «νότα» ευεξίας στο μενού μας, η φύση και τα προϊόντα της, αποτελούν τα βασικά μας «οχήματα». Καλό είναι, λοιπόν, να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με περισσότερες φυσικά μοναδικές επιλογές, όπως χυμούς φρούτων, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και βέβαια, πολύ νερό, φροντίζοντας ώστε να μην παραλείπουμε την κατανάλωσή τους, όσο επιβαρυμένο και αν είναι το πρόγραμμά μας. Η καλύτερη οργάνωση των γευμάτων μας, η επιλογή των κατάλληλων προϊόντων από τα ράφια των σούπερ μάρκετ και φυσικά, τα κατάλληλα σκεύη -από ένα ανοξείδωτο θερμός για το νερό μας, μέχρι γυάλινα δοχεία για τα σνακ μας- μπορούν να μας βοηθήσουν να αλλάξουμε προς το καλύτερο τη διατροφή μας, με βάση τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής και φυσικά, τις ανάγκες του οργανισμού μας.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock