Επικαιρότητα

Πώς η ΕΥΔΑΠ διασφαλίζει πόσιμο νερό υψηλής ποιότητας για όλους, με σεβασμό στο περιβάλλον

Το νερό, ως πολύτιμο και ζωτικό αγαθό, αποτελεί προτεραιότητα κάθε κοινωνίας και είναι ένδειξη ποιότητας ζωής ύψιστης σημασίας για κάθε τόπο. Η πρόσβαση σε ασφαλές και καθαρό πόσιμο νερό αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.

Στην Αττική, η ΕΥΔΑΠ διαχειρίζεται όλο το πλέγμα των δραστηριοτήτων που αφορούν στη ροή του νερού από τη φύση ως τα σπίτια μας και θέτει γι’ αυτόν τον σκοπό δύο απαρέγκλιτες προτεραιότητες: Πρώτον να προμηθεύει επαρκώς όλους τους πολίτες με πόσιμο νερό υψηλής ποιότητας και δεύτερον, αυτό να γίνεται με παράλληλη προστασία του φυσικού πόρου και άρα του περιβάλλοντος.

Η πορεία του νερού από τις λεκάνες απορροής στα σπίτια μας

Η ΕΥΔΑΠ φροντίζει ώστε το νερό να φτάνει στα σπίτια μας μέσω μιας διαδικασίας στην οποία προσμετρώνται πολλοί διαφορετικοί παράγοντες. Αρχικά, προμηθεύεται ακατέργαστο νερό, μέσω υδραγωγείων και ενωτικών υδραγωγείων συνολικού μήκους 495χλμ., από τις λεκάνες απορροής του Μαραθώνα, της Υλίκης, του Μόρνου και του Εύηνου. Οι λεκάνες αυτές κατατάσσονται στην κατηγορία Α2, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 75/440/ΕΟΚ περί της ποιότητας που απαιτείται για το επιφανειακό νερό που προορίζεται για την παραγωγή πόσιμου νερού. Μετά την επεξεργασία του ακατέργαστου νερού – μια διαδικασία που γίνεται στις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού – ακολουθεί η διανομή του μέσω του δικτύου ύδρευσης, το οποίο αποτελείται από περίπου 14.000 χλμ τροφοδοτικών αγωγών.

Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε, όμως, είναι ότι η Αττική χαρακτηρίζεται από έντονο εδαφικό ανάγλυφο με μεγάλες υψομετρικές διαφορές. Έτσι, η ΕΥΔΑΠ μέσω του δικτύου της παρέχει νερό σε περιοχές με υψόμετρο εδάφους από 0 έως και 600 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας. Το γεγονός αυτό απαιτεί να ελέγχεται διεξοδικά η πίεση των αγωγών και για τον σκοπό αυτό έχουν δημιουργηθεί ζώνες πίεσης, δηλαδή εδαφικές περιοχές ανά 30 έως 40 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, οι οποίες έχουν συγκεκριμένη, «ειδική» πίεση αναλόγως με το υψόμετρό τους. Το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ άλλωστε παρακολουθείται σε 24ωρη βάση από σύστημα τηλελέγχου – τηλεχειρισμού (SCADA), ενώ η κάλυψη της ζήτησης γίνεται με νερό ασφαλούς ποιότητας χωρίς όμως να δημιουργούνται προβλήματα στο περιβάλλον (οικοσύστημα) λόγω υπέρμετρης αποστέρησης νερού προκειμένου αυτό να διατεθεί για υδρευτική χρήση.

Η υπεύθυνη διαχείριση του δικτύου ύδρευσης από την ΕΥΔΑΠ

Για την ορθή διαχείριση του δικτύου ύδρευσης, η ΕΥΔΑΠ ενσωματώνει διαρκώς όλες τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας, με την παρακολούθηση και αξιοποίηση όλων των σύγχρονων τάσεων της προηγμένης τεχνολογικά διεθνούς αγοράς νερού. Έτσι, μπορεί να διαχειρίζεται τη ζήτηση του νερού, αναπτύσσοντας προγράμματα μείωσης των διαρροών, (διαχείριση πίεσης – υδροδοτικές ζώνες, άμεση αποκατάσταση βλαβών –θραύσεων αγωγών του δικτύου ύδρευσης, εξυγιάνσεις και αντικαταστάσεις των δικτύων ύδρευσης), ώστε να εξυπηρετούνται από τη μία οι πελάτες της κατά τον καλύτερο τρόπο και από την άλλη, να προστατεύεται ο φυσικός πόρος από κάθε είδους σπατάλη.

Πέρα από την άμεση ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, ο σχεδιασμός, η κατασκευή, η λειτουργία, η συντήρηση και η συνεχής ανάπτυξη του δικτύου ύδρευσης είναι μια πολύπλοκη, πολυπαραγοντική διαδικασία, που απαιτεί υψηλή τεχνογνωσία. Η ΕΥΔΑΠ έχει κατορθώσει να διατηρεί σε λειτουργία με άψογο τρόπο το δίκτυο, εξυπηρετώντας τους πελάτες της και παρέχοντάς τους καθαρό νερό ύψιστης ποιότητας, γεγονός που αυξάνει την εμπιστοσύνη τους προς τις υπηρεσίες της. Εξάλλου, η υπεύθυνη διαχείριση του δικτύου ύδρευσης και η διασφάλιση της υδατικής απόδοσης συντελεί στη συμβολή της ΕΥΔΑΠ στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξη, όπως αυτοί έχουν οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό τη σταδιακή βελτίωση της παγκόσμιας αποδοτικότητας των πόρων, τόσο στην κατανάλωση όσο και στην παραγωγή και στην προσπάθεια διαχωρισμού της οικονομικής ανάπτυξης από την περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Η αξιολόγηση του δικτύου της ΕΥΔΑΠ αποτυπώνεται με βάση τις αρχές της βιωσιμότητας και την προμήθεια των πελατών της με επαρκές πόσιμο νερό υψηλής ποιότητας: Σήμερα η ΕΥΔΑΠ παρέχει άριστης ποιότητας πόσιμο νερό, στην απαραίτητη ποσότητα και πίεση, ανεξάρτητα αν έχει σε όλες τις περιοχές την αρμοδιότητα διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης πρωτογενώς ή αν σε ορισμένες από αυτές η διαχείριση του τοπικού δικτύου γίνεται από τους οικείους ΟΤΑ.

Επιτυγχάνει έτσι τον απώτερο στόχο της, ως ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών ύδρευσης, με συναίσθηση της ευθύνης της απέναντι σε εκατομμύρια καταναλωτές: Την παροχή άριστης ποιότητας πόσιμου νερού σε όλους, με συνεχείς επενδύσεις σε έργα υποδομής, σε τεχνολογία και σε εκπαίδευση του ανθρώπινου κεφαλαίου της. Σήμερα η ΕΥΔΑΠ είναι δίπλα στους πολίτες με καθαρό νερό και σεβασμό στον υδάτινο πόρο, με βιώσιμη ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock