ΕνημέρωσηΠολιτική

Πρόταση δυσπιστίας: Η απάντηση Μητσοτάκη στη σκληρή γλώσσα της αντιπολίτευσης

Η «μητέρα των μαχών» σήμερα στη Βουλή, όπου συζητείται η πρόταση δυσπιστίας, σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους. Τα φώτα στρέφονται στην ομιλία του πρωθυπουργού ο οποίος αναμένεται να απαντήσει στην σκληρή γλώσσα της αντιπολίτευσης, αποκρούοντας τις ενστάσεις για τη διαχείριση του τραγικού δυστυχήματος.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θα εκφράσει την πίστη του ιδίου και της κυβέρνησής του στην Δικαιοσύνη επισημαίνοντας πως «Όλοι κρινόμαστε από αυτήν, κανένας δεν είναι εκ των προτέρων αθώος ή ένοχος». Αναμένεται να αναφερθεί και στο πως οδηγήθηκε η Βουλή σε αυτή την διαδικασία με την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας εκ μέρους του Νίκου Ανδρουλάκη και θα αναλύσει τί διακυβεύεται από αυτή την κίνηση, ενώ καταλογίσει στην Αντιπολίτευση «εργαλειοποίηση» των θυμάτων της τραγωδίας.

Σημειώνεται ότι συνεργάτες του πρωθυπουργού προϊδεάζουν ότι η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη «ίσως και να έχει εκπλήξεις». Βέβαιο θεωρείται ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει διλήμματα και διακυβεύματα ενόψει των Ευρωεκλογών.

Κατά το τριήμερο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, που ξεκίνησε την Τρίτη, όλα τα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία πήραν πάνω τους την υπεράσπιση της κυβέρνησης, βάσισαν την επιχειρηματολογία τους στην συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ – που έλαβε την πρωτοβουλία της πρότασης δυσπιστίας – και του ΣΥΡΙΖΑ, που συνυπέγραψε, με μεγάλο εκδοτικό συγκρότημα και με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.

Σε δεύτερο πλάνο, αλλά όχι υποδεέστερο, η ερμηνεία ότι πίσω από την «προθυμία» του Νίκου Ανδρουλάκη και την σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ «κρύβεται» ο διαγκωνισμός για την επίδικη δεύτερη θέση, καθώς οι δείκτες των δημοσκοπήσεων «ανεβοκατεβάζουν» το ΠΑΣΟΚ από την δεύτερη στην τρίτη θέση και από την τρίτη στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ικανοποίηση για την ομιλία Καραμανλή

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ικανοποιημένοι για τις απαντήσεις Καραμανλή στη Βουλή και τη δήλωσή του ότι δεν κρύβεται πίσω από καμία ασυλία λίγες ώρες πριν την τοποθέτηση του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Ο Κώστας Καραμανλής εμφανίστηκε στη Βουλή και έδωσε απαντήσεις σε όλα, σχολιάζουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη στη σκιά της τοποθέτησης του πρώην Υπουργού Μεταφορών ο οποίος από το βήμα της Βουλής τόνισε πως δεν κρύφτηκε ποτέ, δεν κρύβεται και δεν θα κρυφτεί πίσω από καμία βουλευτική ασυλία.

Συνεννόηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ πριν το δημοσίευμα

«Βούτυρο» όμως στο ψωμί της «κυβέρνησης» αποτέλεσε αργά χθες το βράδυ, η αποκάλυψη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρισκόταν σε συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ, πριν δημοσιευτεί στο ΒΗΜΑ το άρθρο για την υπόθεση των Τεμπών, στο οποίο βασίστηκε και η πρόταση δυσπιστίας.

Το θέμα έθεσε στην Ολομέλεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ζητώντας εξηγήσεις από το ΠΑΣΟΚ, και το συνέχισε ο Μάκης Βορίδης που είπε ότι μετά από αυτό, το ΠΑΣΟΚ είναι έκθετο.

Θέτοντας το θέμα Παππά, ο Παύλος Μαρινάκης, είπε ότι ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ «μαρτύρησε ή του ξέφυγε», ότι υπήρχε και προσυνεννόηση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, άρα όχι απλώς η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας έγινε με φοβερά αντανακλαστικά, αλλά προετοιμαζόταν από ότι φαίνεται από το ΠΑΣΟΚ και από το ΣΥΡΙΖΑ.

Προσέθεσε ότι αυτός ήταν και ο λόγος που ήρθε ο κ. Ανδρουλάκης, στη Βουλή σήμερα, ενώ αυτό έχει γίνει πολλές μέρες πριν, και για αντιπερισπασμό, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει δημοσιεύματα για κοινωνικές συναντήσεις, και να πετάξει λάσπη σε μία κυβέρνηση η οποία, και την Κυριακή και τη Δευτέρα και την Τρίτη, παντού, είπαμε την αλήθεια όπως ακριβώς είναι. Ο κ. Μαρινάκης, χαρακτήρισε «πρόθυμο» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας με αφορμή το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής.

Ταυτοχρόνως όμως, η αποκάλυψη αυτή, έδωσε και το έναυσμα στον υπουργό Επικρατείας να υποβαθμίσει το θέμα που άνοιξε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ότι οι υπουργοί Παπασταύρου και Μπρατάκος συναντήθηκαν με τον επιχειρηματία, τον οποίο φέρουν να έχει συμμαχήσει ο ίδιος «για να χτυπήσει την κυβέρνηση επειδή είναι ισχυρή».

Ο Μάκης Βορίδης, χαρακτήρισε «κοινωνικές» τις επαφές των δύο υπουργών με τον επιχειρηματία «που δεν παρήγαγαν αποτέλεσμα», ενώ οι επαφές Ανδρουλάκη με το συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα, παρήγαγαν το αποτέλεσμα της πρόκλησης πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. «Λύστε τα μεταξύ σας. Είστε έκθετοι σε αυτό το σημείο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας απευθυνόμενος σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά την χθεσινή δεύτερη ημέρα της συζήτησης, παρότι όλα τα κυβερνητικά στελέχη εμφάνισαν αραγές μέτωπο απέναντι στην Αντιπολίτευση, ιδιαίτερης βαρύτητας, σε επίπεδο «σκληρότητας» των επιχειρημάτων και υποστήριξης της κυβερνητικής γραμμής, ήταν ομιλίες του Μάκη Βορίδη, του υφυπουργού παρά των πρωθυπουργώ, Παύλου Μαρινάκη, του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη – που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Κώστα Καραμανλή όταν ο τότε υπουργός παραιτήθηκε μετά την τραγωδία των Τεμπών – του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και φυσικά του Κώστα Καραμανλή.

Στο μέτωπο της αντιπολίτευσης, κατά την χθεσινή ημέρα, φάνηκε να υπερισχύει σε κοινοβουλευτική παρουσία ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρότι στην Ολομέλεια προσήλθε να τοποθετηθεί και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, επιχειρώντας να λάβει το μερίδιο δόξας που του αναλογεί ως ο συνυπογράφων την πρόταση δυσπιστίας.

Κατεφάνη ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέδειξε καλύτερα αντανακλαστικά, με ενδεικτικό ότι τις μεταμεσονύκτιες ώρες απάντησε στον Νίκο Παππά χαρακτηρίζοντας «φαντασιώσεις» τα όσα υποστήριξε περί προσυννενόησης των δύο για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock