Επικαιρότητα

Στο ΣτΕ συνδικαλιστικες οργανώσεις για τη σύσταση Γενικού Μητρώου στο ΕΡΓΑΝΗ

Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στον Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) η από 16.9.2021 υπουργική απόφαση με την οποία συνίσταται Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Γενικό Μητρώο Οργανώσεων Εργοδοτών, στο οποίο θα εγγράφονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο αριθμός των μελών τους, κ.λπ. ζητούν τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σε περίπτωση μη εγγραφής στο μητρώο, αλλά και σε περίπτωση μη επικαιροποίησης των δεδομένων-στοιχείων τους στο πληροφορικό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ όταν επέρχονται μεταβολές, προβλέπονται σύμφωνα με το νόμο 4808/2021 (άρθρο 73) κυρώσεις, όπως είναι η αναστολή διαφόρων δικαιωμάτων της συνδικαλιστικής οργάνωσης (π.χ. της προστασίας των συνδικαλιστικών στελεχών, η χρηματοδότηση της συνδικαλιστικής οργάνωσης, κ.λπ.).

Με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ), το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών και το Σωματείο Εργαζομένων Ταχυδρομικές Υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στα άρθρα 22 και 23 του Συντάγματος που κατοχυρώνουν την υποχρέωση του κράτους να διασφαλίζει την συνδικαλιστική ελευθερία και αυτονομία, έναντι κάθε προσβολής, όπως κατοχυρώνει και το δικαίωμα της απεργίας.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock