Κόσμος

Σε θάνατο καταδικάστηκε διαδηλωτής στο Ιράν

Σημειώνεται πως το Ιράν συγκλονίσθηκε από κίνημα αμφισβήτησης μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της 22χρονης τρεις ημέρες μετά την σύλληψή της από την αστυνομία ηθών για παραβίαση των κανόνων του ενδυματολογικού κώδικα που δεσμεύει τις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων. Χιλιάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν, κατηγορούμενοι από τις αρχές για την συμμετοχή τους στις «ταραχές» που υποτίθεται ότι τροφοδοτήθηκαν από το Ισραήλ και τις δυτικές χώρες.

Ανάμεσά τους, ο Αμπάς Κουρκούρι καταδικάσθηκε σε θάνατο σήμερα για «πόλεμο κατά του Θεού με όπλο για να τρομοκρατήσει και να σκοτώσει ανθρώπους», καθώς και για «διαφθορά επί της Γης», σύμφωνα με την διατύπωση της απόφασης στην επίσημη ιστοσελίδα της ιρανικής δικαιοσύνης.

Ο Αμπάς Κουρκούρι κρίθηκε ένοχος για τον φόνο στις 16 Νοεμβρίου «με στρατιωτικό όπλο» επτά ανθρώπων στο Ιζέχ, στην επαρχία του Χουζιστάν του νοτιοδυτικού Ιράν, σύμφωνα με την δικαστική απόφαση που μπορεί να εφεσιβληθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η μητέρα ενός από τα θύματα, ενός παιδιού δέκα ετών, είχε τότε κατηγορήσει τις δυνάμεις ασφαλείας ότι σκότωσαν τον γιο της, ενώ οι ιρανικές αρχές και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν ισχυρισθεί ότι τον είχαν σκοτώσει «τρομοκράτες».

Στην επίσημη ιστοσελίδα της ιρανικής δικαιοσύνης αναφέρεται ότι ο καταδικασθείς ενήργησε «υπό την επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αποδέχθηκε τις εναντίον του κατηγορίες».

Οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν συστηματικά ότι οι «ομολογίες» στο Ιράν επιτυγχάνονται δι’εξαναγκασμού.

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, στο Ιράν γίνονται οι περισσότερες εκτελέσεις κρατουμένων παγκοσμίως μετά την Κίνα.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock