ΕνημέρωσηΟικονομία

Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το smartphone μας για να απολαμβάνουμε ασφάλεια κάθε μέρα

Διαφημιστική καταχώρηση της Samsung Electronics Ελλάς Μ.Α.Ε.

Με το smartphone να αποτελεί έναν καθημερινό «συνοδοιπόρο» είναι λογικό να αποθηκεύουμε σε αυτό δεδομένα και πληροφορίες με ιδιαίτερη σημασία για εμάς, στις οποίες θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μπορεί κάποιος/α άλλος/η να αποκτήσει πρόσβαση. Η ασφάλεια του smartphone μας έχει ιδιαίτερη σημασία και η διασφάλιση της απαιτεί αρκετές προϋποθέσεις από τη συσκευή μας.

Ποια είναι, όμως, τα χαρακτηριστικά εκείνα που χρειάζεται να έχει το smartphone μας προκειμένου να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι τα δεδομένα μας δεν θα είναι προσβάσιμα σε «κακόβουλους» χρήστες;

Βιομετρική ταυτοποίηση

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά προστασίας ενός σύγχρονου smartphone είναι η είσοδος με τη χρήση βιομετρικών χαρακτηριστικών. Η αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος είναι εκ των ουκ άνευ καθώς προσφέρει πολύ μεγαλύτερο επίπεδο ασφαλείας σε σχέση με τη χρήση PIN ή μοτίβου. Σημειωτέων η σειρά Galaxy S21 της Samsung διαθέτει υπερηχητικό αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος, προσφέροντας υψηλό επίπεδο ασφάλειας.

Είναι πάντως χρήσιμο -και σημαντικό σε επίπεδο ευχρηστίας- να υπάρχουν πολλαπλές επιλογές όσον αφορά την ταυτοποίηση με τη χρήση βιομετρικών χαρακτηριστικών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στις επιλογές μπορούν να περιλαμβάνονται η αναγνώριση προσώπου αλλά και η αναγνώριση ίριδας.

Ασφαλής φάκελος

Με δεδομένο ότι στο smartphone μας αποθηκεύουμε ουκ ολίγα αρχεία, τα οποία περιλαμβάνουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα μας, ένα πολύ βασικό χαρακτηριστικό είναι η ύπαρξη ενός «ασφαλoύς φακέλου» όπως ονομάζεται. Πρόκειται πρακτικά για έναν ιδιωτικό, κρυπτογραφημένο χώρο όπου μπορεί κανείς να «απομονώσει» προσωπικές πληροφορίες, αρχεία και εφαρμογές. Η πρόσβαση σε αυτό τον φάκελο γίνεται μόνο με τη χρήση βιομετρικών χαρακτηριστικών και πρακτικά προσφέρει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας και προστασίας από κακόβουλες επιθέσεις. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Secure Folder της Samsung που αξιοποιεί την πλατφόρμα ασφαλείας Samsung Knox.

Ασφαλές WiFi

Ένα πρόβλημα που συναντάμε πολλές φορές είναι πως η συσκευή μας θα πρέπει να συνδεθεί σε κάποιο WiFi δίκτυο, το οποίο δεν είναι απαραίτητα ασφαλές. Για να αντιμετωπίσει κανείς αυτό το ζήτημα, μπορεί να χρησιμοποιεί μία υπηρεσία VPN (Virtual Private Network) που κρυπτογραφεί την κίνηση στο διαδίκτυο. Όμως, η χρήση μίας VPN εφαρμογής δεν είναι εύκολη για πολλούς χρήστες, οπότε η νέα τάση είναι η ύπαρξη μίας τέτοιας δυνατότητας προεγκατεστημένης στο smartphone. Το Secure Wi-Fi της Samsung είναι μία τέτοια προηγμένη υπηρεσία ασφαλείας, η οποία βοηθά σημαντικά στην ενίσχυση του επιπέδου ασφαλείας στο smartphone σας.

Hardware ασφάλεια

Για ένα μεγάλο κομμάτι χρηστών, η ασφάλεια ενός smartphone βασίζεται ουσιαστικά σε εφαρμογές όπως είναι το antivirus. Όμως, το επίπεδο ασφάλειας μπορεί να αυξηθεί αν μία συσκευή διαθέτει χαρακτηριστικά ασφαλείας που βασίζονται σε hardware λύσεις.

Τι σημαίνει, όμως, hardware ασφάλεια; Ένα παράδειγμα είναι η ύπαρξη ενός ενσωματωμένου Secure Element (eSE), όπως ονομάζεται, σχεδιασμένου να προστατεύει τις πιο ευαίσθητες πληροφορίες των χρηστών. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ένας ασφαλής επεξεργαστής που προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα και αρχεία του χρήστη από hardware «επιθέσεις» σε περίπτωση που η συσκευή βρεθεί ποτέ σε λάθος χέρια και κάποιος προσπαθήσει να εισχωρήσει. Τέλος, η Samsung παρουσίασε το Samsung Knox Vault (δεν απαιτείται αγορά) με τη σειρά Galaxy S21. Το Knox Vault συνδυάζει τον ασφαλή επεξεργαστή με ένα νέο Secure Memory Chip για να διασφαλίσει ότι τα ευαίσθητα δεδομένα δεν φεύγουν ποτέ από τη συσκευή.

Εντοπισμός συσκευής

Τέλος, ένα ακόμη χαρακτηριστικό που είναι εξαιρετικά χρήσιμο να διαθέτει κάθε smartphone είναι η δυνατότητα να μπορεί ο κάτοχος του να το εντοπίσει σε περίπτωση κλοπής. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η υπηρεσία Find My Mobile* της Samsung. Σε περίπτωση απώλειας της συσκευής, ο κάτοχος της μπορεί εύκολα και γρήγορα μέσα από το web να εντοπίσει το smartphone του, όπως, φυσικά, και να κλειδώσει την πρόσβαση σε αυτό, αποτρέποντας έτσι την πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και αρχεία.

* Για να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία “Find My Mobile”,
1) Πρέπει να έχετε ρυθμίσει τον Samsung Account στη Galaxy συσκευή σας.
2) Πρέπει να αποδεχθείτε τη συλλογή και χρήση των πληροφοριών τοποθεσίας σας από τη Google και να συμφωνήσετε με τους όρους και προϋποθέσεις χρήσης ασύρματων δικτύων.

Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.samsung.com/gr/apps/find-my-mobile/

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock