Υγεία & Διατροφή

Υπουργείο Υγείας: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις προμήθειες του ΕΣΥ – Τι αλλάζει

Στη Βουλή έρχεται το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας «Σύσταση και οργάνωση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας», στρατηγική κεντρικών προμηθειών Προϊόντων και Υπηρεσιών Υγείας».

Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας προβλέπεται η σύσταση ενός νέου Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ.), το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τις προμήθειες στον χώρο της Υγείας, με διευρυμένο αντικείμενο, νέο οργανωτικό σχήμα, σύγχρονα εργαλεία χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης και δυνατότητες συνεργασίας με επιστήμονες, εξειδικευμένο προσωπικό και άλλους φορείς.

Σύσταση, δράσεις και χρηματοδότηση της νέας Αρχής για τις Προμήθειες στο χώρο της Υγείας

Με το προτεινόμενο Νομοσχέδιο, όπως αναφέρει στη σύνοψη του σχεδίου νόμου το Υπουργείο Υγείας, επιδιώκεται η θεμελίωση ενός μηχανισμού διαχείρισης του συστήματος προμηθειών στον τομέα της Υγείας στη βάση των εξής προβλέψεων:

-Ίδρυση ενός σύγχρονου φορέα για την παρακολούθηση της ανάλωσης, της κατανάλωσης και της τιµολόγησης όλου του εφοδιαστικού κύκλου προµήθειας προϊόντων και υπηρεσιών του συστήµατος υγείας, με έμφαση στην ευελιξία σε ό, τι αφορά στην οργάνωση και στη λειτουργία καθώς και στην καινοτομία όσον αφορά τον στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό των κεντρικών προμηθειών Υγείας και με μέριμνα για εμπέδωση των αρχών της χρηστής διοίκησης και διαχείρισης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο νέος Φορέας θα έχει τη δυνατότητα να υλοποιεί έργα για τη βελτίωση του συνόλου των υπηρεσιών Υγείας, στο πλαίσιο εφαρμογής επιχειρησιακών προγραμμάτων (όπως π.χ. του Εταιρικού Συμφώνου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) ή άλλων ευρωπαϊκών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ή και εθνικών προγραμμάτων, καθώς και προκειμένου να υποστηρίζει το Υπουργείο Υγείας και τους φορείς του για την εκτέλεση των έργων αυτών, ως επιτελικός βραχίονας υλοποίησης.

-Σύνταξη Στρατηγικής των Κεντρικών Προμηθειών (Σ.Κ.Π.) Προϊόντων και Υπηρεσιών Υγείας για τον προγραμματισμό, τον συντονισμό και την εποπτεία των κεντρικών προμηθειών, που διενεργούνται από την Ε.Κ.Α.Π.Υ., στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, και εξειδίκευση της Σ.Κ.Π. με το Επιχειρησιακό Σχέδιο Κεντρικών Προμηθειών (Ε.Σ.Κ.Π.), στο οποίο ορίζονται τα προϊόντα και οι υπηρεσίες για τα οποία πραγματοποιείται κεντρική προμήθεια, καθώς και οι φορείς που την υλοποιούν. Από το Ε.Σ.Κ.Π. προκύπτει ο ετήσιος προγραμματισμός των κεντρικών προμηθειών Προϊόντων και Υπηρεσιών Υγείας.
-Καθορισμός υποκειμενικού και αντικειμενικού πεδίου εφαρμογής της Σ.Κ.Π.. Η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ.), στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, υποστηρίζει συγκεκριμένους φορείς για την κάλυψη των αναγκών τους, με την διενέργεια διαγωνισμών σύμφωνα με τις διαδικασίες του ν.4412/2016 (Α’ 147), σε σχέση με την προμήθεια ιατροτεχνολογικών, υγειονομικών, φαρμακευτικών αγαθών και συναφών υπηρεσιών. Παράλληλα, υποστηρίζει το Υπουργείο Υγείας για τη διενέργεια διαγωνιστικών διαδικασιών, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, σε σχέση με τις προμήθειες υπηρεσιών και αγαθών στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων έργων (όπως λ.χ. του Ε.Σ.Π.Α. και του Τ.Α.Α.), τις οποίες καλείται να διενεργήσει ως φορέας υλοποίησης του Υπουργείου Υγείας.
-Αξιοποίηση τεχνικών πόρων. Η Ε.Κ.Α.Π.Υ. έχει την επιχειρησιακή λειτουργία και την συνεχή επικαιροποίηση, τεσσάρων (4) Μητρώων, τα οποία λειτουργούν σε αλληλεπίδραση και διασυνδεσιμότητα για την ηλεκτρονική παρακολούθηση του συστήματος προμηθειών Υγείας.
-Αναδιοργάνωση των οργάνων διοίκησης της Ε.Κ.Α.Π.Υ..

ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / πηγή: iatropedia.gr

To άρθρο Υπουργείο Υγείας: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις προμήθειες του ΕΣΥ – Τι αλλάζει δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock