Υγεία & Διατροφή

Πενταπλάσιος κίνδυνος ψύχωσης για χρήστες «σπιντ» – «Δηλητήριο» οι παράνομες αμφεταμίνες

Όσοι κάνουν παράνομη χρήση αμφεταμινών γνωστών ως «σπιντ» αντιμετωπίζουν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ψύχωση. Αυτό συμπεραίνει μία νέα επιστημονική έρευνα από την Ταϊβάν.

Ο κίνδυνος από τη χρήση «σπιντ» αφορά όλες τις ηλικίες, αλλά είναι πιο αισθητός στις γυναίκες, σύμφωνα με την έρευνα. Η εκτιμώμενη χρήση αμφεταμινών, παγκοσμίως, είναι κάτω του 1%, αλλά περίπου ο ένας στους δέκα χρήστες εθίζεται, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, συμπτώματα τύπου σχιζοφρένειας, με παράνοια, ακρόαση ανύπαρκτων φωνών και ψευδαισθήσεις.

Αυτά τα ψυχωτικά επεισόδια, συνήθως, υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες, αλλά στο 15% των χρηστών μπορεί να επιμείνουν ακόμη και για χρόνια.

Έρευνα – σοκ για τα χάπια «σπιντ»: Οι παρενέργειες 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σίνθια Γουέι – Σενγκ Λι του Κινεζικού Ιατρικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Ψυχικής Υγείας «Evidence – Based Mental Health», ανέλυσαν στοιχεία για 74.600 χρήστες παράνομων αμφεταμινών και 298.400 μη χρήστες (η ομάδα ελέγχου), που είχαν μέση ηλικία 33 ετών και το 84% ήταν άνδρες.

Στη διάρκεια της δεκαετίας που κράτησε η μελέτη διαπιστώθηκε ότι, σε σύγκριση με όσους δεν έκαναν χρήση, οι χρήστες «σπιντ» είχαν συχνότερα κατάθλιψη (2% έναντι 0,4%), άγχος (0,9% έναντι 0,3%), ισχαιμική καρδιακή νόσο (1,3% έναντι 0,8%), γενικά καρδιαγγειακή νόσο (0,8% έναντι 0,4%) και εγκεφαλικά (1,3% έναντι 0,7%).

Οι χρήστες είχαν τουλάχιστον πενταπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης ψύχωσης. Η πιθανότητα ψύχωσης ήταν μεγαλύτερη στους άνω των 45 ετών και σε όσους είχαν ιστορικό συλλήψεων για παράνομη χρήση ουσιών, ενώ μειωνόταν σε όσους έκαναν ψυχοθεραπεία για τον εθισμό τους. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα «σπιντ» μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν σχιζοφρενικά συμπτώματα.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Πενταπλάσιος κίνδυνος ψύχωσης για χρήστες «σπιντ» – «Δηλητήριο» οι παράνομες αμφεταμίνες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock