Κόσμος

ΗΠΑ: Νίκη Τραμπ στην πρώτη εσωκομματική ψηφοφορία των Ρεπουμπλικάνων στην Άιοβα

Ο Ντόναλντ Τραμπ επικράτησε στην πρώτη εσωκομματική ψηφοφορία των Ρεπουμπλικάνων, στην πολιτεία Άιοβα, για την ανάδειξη του υποψηφίου της παράταξης στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, 45 ετών, τερμάτισε αρκετά πίσω στη δεύτερη θέση, ξεπερνώντας την πρώην πρέσβειρα του ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, 51 ετών, οι οποίοι αγωνίζονται να αναδειχθούν ως η κύρια εναλλακτική λύση του Τραμπ.

Με το 90% των ψήφων των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων στο «caucus» αυτό να έχει καταμετρηθεί, ο πρώην πρόεδρος Τραμπ εξασφαλίζει το 50,9%, ο Ρον ΝτεΣάντις το 21,3% και η Νίκι Χέιλι το 19,1%.

Μετά τη νίκη του, που επιβεβαίωσε το καθεστώς του αδιαφιλονίκητου φαβορί της αμερικανικής παράταξης της δεξιάς, ο μεγιστάνας έκρινε ότι οι Αμερικανοί πρέπει να «ενωθούν».

«Νομίζω πως τώρα είναι καιρός όλοι μας, η χώρα μας να ενωθεί (…). Είτε πρόκειται για Ρεπουμπλικάνους, Δημοκρατικούς, φιλελεύθερους, ή συντηρητικούς», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος είναι γνωστός για τη συνήθως επιθετική ρητορική του, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στην πόλη Ντε Μόιν, σε αυτή τη μεσοδυτική πολιτεία.

Κατά την Edison Research, ο κ. Τραμπ θα εξασφαλίσει στη μεσοδυτική πολιτεία τουλάχιστον 16 εκλέκτορες, η κυρία Χέιλι 4, ο κ. ΝτεΣάντις 4, ενώ 16 μέλη του εκλεκτορικού σώματος στο κομματικό συνέδριο έμενε να κριθούν.

Ένδειξη της πόλωσης στις ΗΠΑ είναι στοιχείο που ανέδειξε δημοσκόπηση κατά την προσέλευση των ψηφοφόρων (entrance poll) της εταιρείας: το 66% των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων θεωρεί πως δεν κέρδισε ο Τζο Μπάιντεν τις προεδρικές εκλογές το 2020.

Μπάιντεν: Καθαρό φαβορί της άλλης πλευράς ο Τραμπ

Σχολιάζοντας τη νίκη του Τραμπ, ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, και ο ίδιος υποψήφιος για την επανεκλογή του, καθώς αναγγέλλεται επανάληψη της αναμέτρησής τους το 2020, εκτίμησε ότι η καθαρή νίκη που κατήγαγε ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη εσωκομματική ψηφοφορία στην Άιοβα για την ανάδειξη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ σημαίνει πως βρίσκεται «καθαρά μπροστά» στην κούρσα, πως είναι το φαβορί.

«Είναι το καθαρό φαβορί της άλλης πλευράς σε αυτό το σημείο», διαπίστωσε ο κ. Μπάιντεν μέσω X (του πρώην Twitter), καλώντας όσους Αμερικανούς τάσσονται υπέρ του να συνεισφέρουν χρήματα.

Eγκαταλείπει την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων o Ραμασουάμι

Ο Βίβεκ Ραμασουάμι ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας (σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) ότι εγκαταλείπει την κούρσα για την ανάδειξη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τασσόμενος υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, θριαμβευτή της πρώτης εσωκομματικής ψηφοφορίας, που διεξήχθη στην Άιοβα.

«Θα αναστείλουμε την εκστρατεία μας για την προεδρία», ξεκαθάρισε ο κ. Ραμασουάμι, καθώς ο επιχειρηματίας δεν έλαβε παρά περίπου το 7% των ψήφων, κατά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

«Δεν υπάρχει πιθανή οδός για να γίνω ο επόμενος πρόεδρος (…).Τηλεφώνησα στον Ντόναλντ Τραμπ για να του πω ότι τον συγχαίρω για τη νίκη του και πως από τώρα, του προσφέρω την πλήρη υποστήριξή μου», συμπλήρωσε ο ινδικής καταγωγής Ρεπουμπλικάνος, ιδρυτής αμερικανικού ομίλου της βιοτεχνολογίας και της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock