50 χρόνια από τη γονυκλισία του Βίλι Μπραντ στη Βαρσοβία

Τον Δεκέμβριο του 1970, ο Γερμανός καγκελάριος Βίλι Μπραντ επισκέπτεται την Πολωνία και σε μια συμβολική κίνηση γονατίζει μπροστά στο μνημείο για την εξέγερση του γκέτο της Βαρσοβίας, τιμώντας τους Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας χωρίς ελπίδα ενάντια στους Γερμανούς βασανιστές τους.

Αφού κατέθεσε το στεφάνι ο Βίλι Μπραντ έκανε μερικά βήματα πίσω και έπεσε στα γόνατα για 30 δευτερόλεπτα. Η επίσκεψη του Μπραντ στη Βαρσοβία και η κίνησή του αυτή άνοιξαν το δρόμο για τη συμφιλίωση Πολωνίας-Γερμανίας.

«Στην άβυσσο της γερμανικής ιστορίας και υπό το βάρος εκατομμυρίων δολοφονημένων ανθρώπων έκανα ό,τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος, όταν η γλώσσα αποτυγχάνει» έγραψε αργότερα στα απομνημονεύματά του ο Βίλι Μπραντ για εκείνη τη στιγμή. Ήταν μια πράξη εξιλέωσης, επηρεασμένη από τα τελετουργικά της χριστιανικής παράδοσης. Προσευχήθηκε για τη συγχώρεση των Γερμανών, είχε πει ο Μπραντ. Ως πολέμιος πάντα των ναζί, ήθελε να ζητήσει συγχώρεση για τον λαό του. Ήταν όμως μια προμελετημένη κίνηση; «Όχι, δεν ήταν» γράφει ο Μπραντ. «Οι στενοί συνεργάτες μου δεν εξεπλάγησαν λιγότερο από τους δημοσιογράφους και τους φωτογράφους που βρίσκονταν γύρω μου».

Source link

realhosting
loading...

Απάντηση