Κόσμος

Αναθέρμανση των γερμανογαλλικών σχέσεων με μια σειρά συμφωνίες

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποδέχθηκε νωρίτερα απόψε με στρατιωτικές τιμές την Γαλλίδα πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, έπειτα από εβδομάδες ψυχρού ανέμου στον γαλλογερμανικό άξονα.

Το πρώτο απτό αποτέλεσμα της αναθέρμανσης των σχέσεων ήταν η υπογραφή κοινής δήλωσης για την ενεργειακή αλληλεγγύη των χωρών τους, ενώ ταύτιση απόψεων διαπιστώθηκε τόσο στην στήριξη της Ουκρανίας «μέχρι το τέλος» όσο και στην ανάγκη ευρωπαϊκής απάντησης στην αντιπληθωριστική πολιτική των ΗΠΑ.

«Οι φίλοι στην ανάγκη στέκουν ο ένας δίπλα στον άλλον», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου και περιέγραψε τη Γερμανία και τη Γαλλία ως «παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Για ένα «σημαντικό κείμενο που θα έχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα και θα προστατεύει τους πολίτες στις δύο χώρες» έκανε λόγο η κυρία Μπορν, αναφερόμενη στην κοινή δήλωση, η οποία αναφέρει ότι η Γαλλία προμηθεύει φυσικό αέριο στη Γερμανία ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου και η Γερμανία από την άλλη πλευρά θα διευκολύνει την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Γαλλία, επισπεύδοντας για τον τρέχοντα μήνα την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας που είχε προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2023. Οι δύο χώρες εργάζονται επίσης από κοινού για μια νέα συμφωνία για την παροχή ρεύματος σε περίπτωση κρίσης, η τελική μορφή της οποίας αναμένεται να παρουσιαστεί στο επόμενο γερμανογαλλικό συμβούλιο υπουργών, για το οποίο πάντως ούτε τώρα δόθηκε ημερομηνία. Τον προηγούμενο μήνα, η ακύρωσή του την τελευταία στιγμή πυροδότησε σχόλια περί κρίσης στις σχέσεις των δύο κυβερνήσεων. «Κοντά στην 60ή επέτειο της Συνθήκης των Ηλυσίων», περιορίστηκε να δηλώσει η Ελιζαμπέτ Μπορν, αναφερόμενη στην προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο τελετή για τον εορτασμό της Συνθήκης Φιλίας του 1963 μεταξύ των δύο χωρών.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock